424 ομάδες υπέβαλαν αιτήσεις στα Stelios Awards 2017

424 ομάδες υπέβαλαν αιτήσεις στα Stelios Awards 2017

Ρεκόρ συμμετοχών από την έναρξη του θεσμού

424 ομάδες υπέβαλαν αιτήσεις στα Stelios Awards 2017

424 δικοινοτικές ομάδες αποτελούμενες από 848 Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συνεργάστηκαν και δήλωσαν συμμετοχή στα Δικοινοτικά Βραβεία, διεκδικώντας ένα από τα 75 βραβεία των 10.000 ευρώ, που θα προσφέρει το Stelios Philanthropic Foundation.

Αυτή είναι η 9η συνεχή χρονιά που τα Stelios Awards πραγματοποιούνται στην Κύπρο.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 στις 10πμ.

Στην εκδήλωση θα προσκληθούν οι 848 αιτητές για να λάβουν μέρος σε ένα ειδικό Συνέδριο, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθεί η εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Στη φετινή Τελετή Απονομής των Βραβείων θα δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους από τους νικητές να εκφράσουν τις απόψεις τους για τη διχοτόμηση του νησιού και πως πιστεύουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει η λύση μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου θα απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες και αξιωματούχους από τις δυο κοινότητες να παρευρεθούν στην Τελετή Απονομής ως ένδειξη καλής θέλησης, ωστόσο κύριοι ομιλητές στο Συνέδριο θα είναι οι νικητές των βραβείων. Η συζήτηση θα συντονίζεται από επαγγελματίες συντονιστές. Αργότερα την ίδια μέρα, οι 150 νικητές θα προσκληθούν σε δεξίωση με δείπνο μπουφέ στο ξενοδοχείο Merit στη Βόρεια πλευρά της Λευκωσίας.

Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι πλέον ξεκάθαρο σε μένα, ότι η στάση όλων των ανθρώπων και από τις δυο κοινότητες στην Κύπρο αλλάζει κατεύθυνση και γίνεται όλο και πιο θετική και ευνοϊκή για ειρηνική συνύπαρξη. Αυτή η επιθυμία είναι φανερό ότι υπάρχει, παρόλο που κατέρρευσαν οι συνομιλίες στο Crans Montana της Ελβετίας. Ο στόχος του φιλανθρωπικού μας σκοπού τα τελευταία εννέα χρόνια παραμένει ο ίδιος και συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τη θετική συνεργασία μεταξύ των πολιτών των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, ώστε να διασφαλίσουμε τη διαρκή ειρήνη στο νησί. Ελπίζω ότι οι πολιτικοί θα αφουγκραστούν πολύ σύντομα την επιθυμία των πολιτών».

Ο αριθμός των αιτήσεων για το 2017 έχει σχεδόν διπλασιαστεί συγκριτικά με το 2016 και είναι είκοσι φορές περίπου μεγαλύτερος από τον αριθμό των διεκδικητών των βραβείων πριν από τέσσερα με πέντε χρόνια.

Το 30% περίπου από αυτούς που υπέβαλαν αιτήσεις για τον φετινό διαγωνισμό, έχουν δηλώσει συμμετοχή και σε προηγούμενα χρόνια, ενώ το 15% έχει κερδίσει στο παρελθόν.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη, καθώς καταδεικνύει ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων έχει διαρκή χαρακτήρα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των διεκδικητών των φετινών βραβείων υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση, αποδεικνύοντας την αλλαγή στη στάση των πολιτών στο νησί.

Πριν από εννέα χρόνια όταν ξεκίνησαν τα βραβεία, γίνονταν δεκτές αιτήσεις μόνο για επιχειρήσεις “joint ventures”, αλλά αργότερα ο θεσμός διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει όλες τις μορφές συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Στόχος των βραβείων είναι μια δίκαιη αναλογία σε κάθε κατηγορία που να είναι αντιπροσωπευτική στο σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και παρουσιάζονται πιο πάνω.

Για παράδειγμα, ο τομέας της τέχνης έχει ξεπεράσει πλέον τον τομέα των επιχειρήσεων και αποτελεί την κορυφαία μορφή δικοινοτικής συνεργασίας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός, ότι φέτος υπέβαλαν αίτηση στο Διαγωνισμό 14 ομάδες εταίρων στη ζωή, αριθμός που αποτελεί ένα ακόμα ρεκόρ για τα βραβεία.

Οι ομάδες αυτές ακολούθησαν το παράδειγμα του Ελληνοκύπριου Μιχάλη Μιχαήλ και της Τουρκοκύπριας Şükran Özerdem, που ήταν οι πρώτοι που υπέβαλαν αίτηση το 2015 και σήμερα έχουν φέρει στον κόσμο δυο παιδιά. Το ζευγάρι υπέβαλε φέτος αίτηση στα βραβεία για τρίτη φορά!

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 20 Οκτωβρίου στην Τελετή Απονομής των Βραβείων και η πολιτική της κριτικής επιτροπής είναι να απονείμει 50 βραβεία σε νέους υποψηφίους και να δώσει τα 25 βραβεία σε παλαιότερους υποψηφίους και νικητές.

Loader