Οκτώ στους δέκα Κύπριους ανακυκλώνουν μπαταρίες

Οκτώ στους δέκα Κύπριους ανακυκλώνουν μπαταρίες

77 τόνοι μπαταρίες ανακύκλωθηκαν το 2018 - 105 τόνοι μπαταρίες είναι ο στόχο της ΕΕ

Οκτώ στους δέκα Κύπριους ανακυκλώνουν μπαταρίες

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο ικανοποιημένη είναι η εταιρεία μετά από 10 χρόνια παρουσίας στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει ότι ο Οργανισμός ΑΦΗΣ Κύπρου «έχει καταφέρει να πετύχει πολλά μέσα σε αυτή τη δεκαετία».

«Χρόνο με το χρόνο, καταφέρνουμε να συλλέγουμε ακόμα περισσότερες μπαταρίες για ανακύκλωση. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2018 καταφέραμε να συλλέξουμε 77 τόνους μπαταρίες», λέει.

Προσπάθειά μας, σημειώνει, «είναι να συλλέξουμε 105 τόνους μπαταριών που αποτελεί τον στόχο της ΕΕ, σύμφωνα με τις ποσότητες που εισάγουμε στην Κύπρο κάθε χρόνο».

Ο Πρόεδρος της ΑΦΗΣ συνεχίζει λέγοντας ότι «η συνεχώς ανοδική πορεία της συλλογής μπαταριών μας βρίσκει ικανοποιημένους, ωστόσο δεν εφησυχάζουμε, και εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας για να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα αυτό».

Φυσικά, συμπληρώνει, «τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς να έχουμε αρωγό το κυπριακό κοινό, χάρη τις προσπάθειες του οποίου καταφέρνουμε κάθε χρόνο να συλλέγουμε ακόμα περισσότερες μπαταρίες».

Σε ερώτηση για το που καταλήγουν οι μπαταρίες που συλλέγει η ΑΦΗΣ ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει ότι οι μπαταρίες αφού συλλεχθούν από τους κάδους της ΑΦΗΣ, αποθηκεύονται προσωρινώς σε ειδικούς περιέκτες, οι οποίοι καταλήγουν σε κεντρικό σημείο αποθήκευσης που φέρει κατ’ ελάχιστον τις προδιαγραφές που προνοεί ο νόμος και τις σχετικές αδειοδοτήσεις.

«Όταν συμπληρώνεται φορτίο περίπου 20 τόνων, εξάγεται σε αδειοδοτημένες από την ΕΕ μονάδες του εξωτερικού για διαχείριση», εξηγεί.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω πρόοδο αναφέρει ότι «είναι σαφές ότι υπάρχει πάντα περιθώριο για πρόοδο». Ο Οργανισμός μας, διαβεβαιώνει ο κ. Χριστοδούλου, «καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχει τόσο τους εθνικούς, όσο και τους ευρωπαϊκούς στόχους».

«Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, θα πρέπει να ανακτάται και να διαχειρίζεται τουλάχιστον το 45% των μπαταριών που τοποθετούνται στην αγορά», λέει.

Είναι αυτονόητο, σημειώνει ο Πρόεδρος της ΑΦΗΣ, ότι οι προσπάθειές μας στο επικοινωνιακό κομμάτι «θα γίνουν πιο εντατικές, πιο συστηματικές και πιο μεθοδικές, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στους ψηλούς στόχους που έχει θέσει η ΕΕ».«Ευελπιστούμε ότι με τη βοήθεια του κυπριακού κοινού θα το επιτύχουμε», αναφέρει.

Σε ερώτηση ποιοι είναι οι στόχοι της ΑΦΗΣ για τα επόμενα δύο χρόνια και ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως ανακυκλωτής μπαταριών, αναφέρει ότι πρωταρχικός στόχος «ήταν και παραμένει η αύξηση της συλλογής μπαταριών για ανακύκλωση».

Προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτει, «είναι επιθυμία μας να υπερκεραστούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν προς την εκπλήρωση αυτού μας του στόχου». Θέλουμε να πείσουμε όλους τους πολίτες για τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης μπαταριών, ούτως ώστε να ανακυκλώνουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό μπαταριών. συμπληρώνει.

Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει επίσης ότι πάγια πεποίθησή της ΑΦΗΣ είναι ότι η εφαρμογή των προγραμμάτων ‘’Pay As You Throw’’ θα βοηθήσει τον συγκεκριμένο στόχο, υποχρεώνοντας τους πολίτες που δεν ανακυκλώνουν, να το πράττουν. Εκφράζει την ευχή σύντομα η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν τα συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία σίγουρα θα βοηθήσουν κατά πολύ το έργο του οργανισμού.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι οι Κύπριοι είναι επαρκώς ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ανακύκλωσης απαντάει ότι «οι Κύπριοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της ανακύκλωσης μπαταριών, λόγω και της τοξικότητας που περιέχουν οι μπαταρίες».

«Όπως κατέδειξαν τα ευρήματα της έρευνας κοινής γνώμης που διεξήχθη το 2018 για λογαριασμό του οργανισμού μας, οκτώ στους δέκα Κύπριους ανακυκλώνουν τις μπαταρίες τους», αναφέρει.

Αυτό σαν δείκτης, προσθέτει, είναι πολύ ενθαρρυντικός, ωστόσο όπως προείπαμε δεν εφησυχάζουμε, αλλά εντατικοποιούμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας. «Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να πείσουμε όλους τους Κύπριους ότι η ανακύκλωση μπαταριών είναι επιβεβλημένη», λέει

Loader