Ταξιδεύουν οι Κύπριοι–Αύξηση για 7ο μήνα σε ταξίδια στο εξωτερικό

Ταξιδεύουν οι Κύπριοι–Αύξηση για 7ο μήνα σε ταξίδια στο εξωτερικό

Στις 730 χιλ. τα ταξίδια των κυπρίων προς ο εξωτερικό το πρώτο εξάμηνο του 2019 – Μεγάλη ζήτηση για οργανωμένες εκδρομές

Ταξιδεύουν οι Κύπριοι–Αύξηση για 7ο μήνα σε ταξίδια στο εξωτερικό

Της Ελένης Χαραλάμπους

Μπορεί το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων να ανεβαίνει κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες και τα «πορτοφόλια» των κυπριακών νοικοκυριών να δεινοπαθούν ακόμα εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, όμως οι κύπριοι δεν κόβουν την συνήθεια των διακοπών εκτός Κύπρου ακόμα και με χαμηλά budgets.

Αντίθετα, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα ταξίδια των κυπρίων στο εξωτερικό αυξήθηκαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα. Πιο συγκεκριμένα με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό, τον Ιούνιο ανήλθαν στις 137.992 σε σύγκριση με 115.450 τον Ιούνιο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 19,5%. Τον προηγούμενο μήνα, η αύξηση ήταν 36,5%.

Όσο αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2019, τα ταξίδια των κυπρίων προς ο εξωτερικό σημειώνουν αύξηση 14,6% φθάνοντας στις 730,4 χιλ. από 637,2 χιλ. πέρσι.

Σημειώνεται ότι η έρευνα αφορά αεροπορικά ταξίδια καθώς είναι και ο μόνη επιλογή να ταξιδέψουν τόσο οι κύπριοι όσο και οι επισκέπτες από την χώρα μας. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό το 2018 έφτασαν το 1,4 εκ., σημειώνοντας αύξηση για τρίτο συνεχόμενο έτος, ενώ σύμφωνα με προβλέψεις ειδικών αναμένεται περαιτέρω αύξηση το 2019.

Όπως διαφαίνεται επίσης από στοιχεία της JCC, οι συναλλαγές των Κυπρίων με κάρτες στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 7%τον Ιούνιο φτάνοντας στα €157.202.092 (πωλήσεις και αναλήψεις μετρητών), ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου κατέγραψαν επίσης την ίδια αύξηση, φτάνοντας τα €899,615,884.

Επιλέγουν Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη

Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, πιο δημοφιλής προορισμός των κυπρίων παραμένει η Ελλάδα, με 43,190 ταξίδια (ή περίπου ένα στα τρία) , παρουσιάζοντας αύξηση 5,6% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο.

Τα σκήπτρα στην επιλογή των κυπρίων για να περάσουν λίγες μέρες ξεγνοιασιάς στην Ελλάδα, κρατούν πέραν από κλασικούς προορισμούς της Αθήνα και της Θεσσαλονίκης, προορισμοί όπως η Μύκονος, Ρόδος, Κρήτη, Σαντορίνη, αλλά και άλλα λιγότερο κοσμοπολίτικα νησιά.

Ζήτηση για οργανωμένες εκδρομές

Όσο αφορά τον τρόπο που ταξιδεύουν, οι Κύπριοι στρέφονται και φέτος μαζικά στις οργανωμένες εκδρομές ως μια επιλογή για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Σε δηλώσεις ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) Βασίλης Σταματάρης ανέφερε ότι «οι αριθμοί τα δύο τελευταία χρόνια ήταν πάρα πολύ ψηλοί. Βλέπουμε όμως, φέτος οι Κύπριοι να κάνουν περισσότερα ταξίδια από πέρσι. Ο Ιούνιος κατέγραψε αρκετή ζήτηση και αναμένουμε ότι και ο Ιούλιος και Αύγουστος θα συγκεντρώσουν μεγάλους αριθμούς Κυπρίων που αναζητούν οργανωμένες εκδρομές».

Ο κ. Σταματάρης δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές αλλά και ζήτηση για οργανωμένα ταξίδια είτε αφορούν την Ελλάδα με προορισμούς στα νησιά, είτε σε ευρωπαϊκούς προορισμούς καθώς και σε μακρινά ταξίδια, όπως στην Ασία, Άπω Ανατολή και Αμερική.

Πρόσθεσε ότι η τιμές στα πακέτα εκδρομών έχουν παραμένουν ίδιες με πέρσι, καθώς στις πλείστες περιπτώσεις είναι ναυλωμένες πτήσεις και μπορεί κάποιος να έχει μέσα στο πακέτο του, το ξενοδοχείο και το εισιτήριο ακόμα και μεταφορές και κάποιες εκδρομές.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με το ότι οι τιμές έχουν διατηρηθεί. Ο κόσμος έχει στραφεί στις οργανωμένες εκδρομές ίσως γιατί στοιχίζει φθηνότερα μια οργανωμένη εκδρομή για την καλοκαιρινή του απόδραση από το να διοργανώσει μια εκδρομή από μόνος του», σημείωσε.

Άνοδος 26,4% στα ταξίδια και στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αυξημένα είναι τα ταξίδια των κυπρίων και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς κατέγραψαν άνοδο κατά 26,4%, φτάνοντας τα 25,150. Δημοφιλής προορισμοί για τους κατοίκους Κύπρου ήταν φέτος τον Ιούνιο και οι Ρωσία, Γερμανία και Ρουμανία, ενώ μείωση παρουσίασαν τα ταξίδια προς τη Βουλγαρία.

Πιο συγκεκριμένα το Ιούνιο για Γερμανία ταξίδεψαν 4,282 ταξίδια/επιστροφές κατοίκων και αύξηση 17,9%. Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 36% σημείωσαν τα ταξίδια στη Ρωσία, τα οποία ανήλθαν στα 7,448 και ακολουθούν η Ρουμανία, με 3,687 ταξίδια και άνοδο 14,3%. Αναφορικά με την Βουλγαρία, καταγράφηκαν 3,686 ταξίδια/επιστροφές κατοίκων, δηλαδή σημειώθηκε μείωση της τάξεως του 12,%.

Το προφίλ των ταξιδιωτών

Όσον αφορά το προφίλ των ταξιδιωτών, το 52,9% που ταξίδεψαν τον Ιούνιο ήταν άντρες και το 47,1% γυναίκες, ενώ περίπου 41% είναι ηλικίας 25-44 ετών, το 26,3% είναι ηλικίας 46-64 ετών και 28% ηλικίας 15-24 χρόνων.

Ένας στους δύο (51,9%) ταξίδεψε για σκοπούς αναψυχής, ένας στους τέσσερις (25,1%) για επαγγελματικούς λόγους, το 20,5% για σπουδές, ενώ το 2,5% ταξίδεψαν για άλλους λόγους.

Loader