Θα κατεδαφιστεί τμήμα του ξενοδοχείου στο Λατσί

Θα κατεδαφιστεί τμήμα του ξενοδοχείου στο Λατσί

Οι ιδιοκτήτες αποδέχθηκαν εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής Άσκησης Αισθητικού Ελέγχου, να αφαιρεθεί το περιμετρικό περιτείχισμα

Θα κατεδαφιστεί τμήμα του ξενοδοχείου στο Λατσί

Της Ελένης Χαραλάμπους

Πρωτοφανής απόφαση για τα κυπριακά χρονικά λήφθηκε από τις αρμόδιες αρχές του κράτους, αναφορικά με την κατεδάφιση τμήματος ξενοδοχείου που ανεγέρθηκε στην Πόλη Χρυσοχούς και για το οποίο η κοινοπραξία που το έχτισε βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, καθώς κατηγορήθηκε ότι δεν ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες, με αποτέλεσμα να ανεγερθούν περισσότεροι ορόφοι από ότι είχαν εγκριθεί.

Συγκεκριμένα την κατεδάφιση του περιμετρικού περιτειχίσματος, το οποίο προσθέτει όγκο στην ξενοδοχειακή μονάδα που ανεγέρθηκε στο Λατσί αποφάσισε η Ειδική Επιτροπή Άσκησης Αισθητικού Ελέγχου. Σημειωνεται ότι στην σύνθεση της πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής συμμετέχει η Πολεοδομική Αρχή και τρεις ιδιώτες αρχιτέκτονες που ορίστηκαν από το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, βάσει και της σχετικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λούη Αναξαγόρα, εκ των μετόχων της κοινοπραξίας που έκτισε το ξενοδοχείο, η Ειδική Επιτροπή Άσκησης Αισθητικού Ελέγχου και η Πολεοδομική Αρχή, ζήτησαν την αφαίρεση του ξύλινου περιτειχίσματος για να μειωθεί ο όγκος του ξενοδοχείου, κάτι που αποδέχθηκαν και περιμένουν το πράσινο φως για να προχωρήσουν στην κατεδάφιση του, ώστε να τους δοθούν οι απαραίτητες άδειες λειτουργίας του ξενοδοχείου.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και αύριο στην κατεδάφιση του περιτειχίσματος, όχι γιατί είναι παράνομο -έχουμε όλες τις σχετικές άδειες για την κατασκευή του-, αλλά ούτως ώστε να δοθεί το πιστοποιητικό τελικής έγκρισης και να μπορέσουμε να δουλέψουμε» τόνισε ο κ. Αναξαγόρα μιλώντας στη Impossible.works.

Πρόσθεσε ότι εξαιτίας της καθυστέρησης που σημειώθηκε στην λειτουργία του ξενοδοχείου, των δύο και πλέον χρόνων, έχουν δημιουργήθει τεράστια προβλήματα τόσο στο κτίριο, όσο και στους μετόχους του.

Ο κ. Αναξαγόρα, διάψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες ότι το ξενοδοχείο κτίστηκε χωρίς πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής και ότι από δύο ορόφους που προβλεπόταν κατάληξε να είναι πενταώροφο, κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες και παρεμβάσεις που στόχο είχαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ανάπτυξη.

Όπως δήλωσε, με βάση το τοπικό σχέδιο της Πόλεως Χρυσοχούς του 2015, οι ξενοδοχειακές μονάδες μπορούν να είναι τριώροφες. Λόγω του σχήματος του τεμαχίου όπου ανεγέρθηκε η ξενοδοχειακή μονάδα, πρόσθεσε ότι κατασκευάστηκε ημιυπόγειος όροφος, ο οποίο δεν προσμετράται στους ορόφους, ενώ προστέθηκε ακόμα ένας όροφος που τους δόθηκε με τη διακριτική ευχέρεια της Πολεοδομικής Αρχής, λόγω του ότι δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί ο συντελεστής δόμησης για τον οποίο υπάρχει εγκεκριμένη άδεια.

Ο κ. Αναξαγόρας, κληθείς να σχολιάσει την αύξηση του συντελεστή δόμησης, είπε πως είναι γνωστό ότι αυτή προέκυψε από την αλλαγή της πολεοδομικής ζώνης του τεμαχίου όπου ανεγέρθηκε το ξενοδοχείο, δηλαδή από αγροτική περιοχή σε τουριστική. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «δεν έχουμε ξεφύγει ούτε ένα πόντο σε ύψος από ότι τα εγκεκριμένα σχέδια», προσθέτοντας ότι «έγινε μια νόμιμη προέκταση του κτιρίου, λόγω της αύξησης του συντελεστή δόμησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πόλης Χρυσοχούς

Υπενθυμίζετε ότι όταν το θέμα είχε οδηγηθεί ενώπιον της Βουλής, είχε καταγγελθεί ότι το ύψος του κτηρίου αντί 14 μέτρα που επιτρεπόταν, έφτασε στα 18 και το μήκος αυξήθηκε από 80 μέτρα που επιτρεπόταν, στα 100 μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Αναξαγόρα, η αύξηση των διαστάσεων του ξενοδοχείου προήλθε από την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών, καθώς το ακίνητο εμπίπτει στην τουριστική ζώνη, με αποτέλεσμα το αξιοποιήσιμο εμβαδόν από 3.900 τμ να φτάσει σε 7.300 τμ.

"Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε υπερβεί ούτε τον αριθμό των ορόφων, ούτε το ύψος του ξενοδοχείου, που καθορίζονται από την Πολεοδομία στην τοπογραφική μελέτη", επανέλαβε ο κ. Αναξαγόρας.

Σημειώνεται ότι όπως είχε αναφερθεί στη Βουλή, η ανάπτυξη και ειδικά το τμήμα του τεμαχίου που ενέπιπτε στην τουριστική ζώνη, επηρεάστηκε από το οδικό δίκτυο, ενώ ο συντελεστής δόμησης έφτασε στο 50% μετά από τα κίνητρα που δόθηκαν (αύξηση του συντελεστή δόμησης και για εμπλουτισμό της ανάπτυξης).

Πρόεδρος ΕΤΕΚ: Υπέρ της κατεδάφισης

Σε δηλώσεις στην Impossible.works, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) Στέλιος Αχνιώτης, δήλωσε ότι η θέση του Επιμελητηρίου είναι ότι δεν θα πρέπει να προχωρούν κατασκευαστικές εργασίες χωρίς να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες, η πολεοδομική έγκριση και άδεια οικοδομής.

Όσον αφορά στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και γενικότερα περιπτώσεις κατασκευών στις οποίες υπάρχει παρανομία, ο κ. Αχνιώτης τάχθηκε υπέρ της κατεδάφισης, ώστε να δοθεί και το μήνυμα ότι δεν θα γίνεται ανεκτή πλέον η παρανομία.

Σημειώνεται ότι η ξενοδοχειακή μονάδα έχει ανεγερθεί στο Λατσί, στο ύψωμα απέναντι από το λιμανάκι και πάνω από τον παραλιακό δρόμο. Το κτίριο που αδειοδοτήθηκε το 2013, έτυχε διαφόρων αλλαγών σε σχέση με τα αρχικά σχέδια, λόγω και του νέου τοπικού σχεδίου της Πόλεως Χρυσοχούς αλλά και της θέσης του.

Η Πολεοδομία είχε ζητήσει από τον ξενοδόχο να βυθίσει την ανάπτυξη, ώστε να δημιουργήσει εν μέρει τρεισήμισι ορόφους και σε κάποιο σημείο του, τέσσερις.Με την κατασκευή του ημιυπόγειου ορόφου, φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί πέντε όροφοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν φτάνουν οι ξενοδοχειακές κλίνες στην Πόλη Χρυσοχούς

Loader