Θέατρο για τους ασθενείς μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Θέατρο για τους ασθενείς μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Μια καταπληκτική πρωτοβουλία του Θεάτρου Ριάλτο

Θέατρο για τους ασθενείς μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Οι κουρτίνες μετατρέπονται σε καραβόπανα, το μεταλλικό στήριγμα του κρεβατιού σε μπαλκόνι, το αποχωρητήριο σε κατοικία μιας αγαπημένης, και όλα αυτά στο πλαίσιο ημίωρων θεατρικών παραστάσεων που εγκαινίασε προχθές το Θέατρο Ριάλτο, σε θαλάμους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Η πρωτότυπη ιδέα, όπου «καλλιτέχνες απαλύνουν με έναν ήπιο, μη επεμβατικό τρόπο τον πόνο των ασθενών» ξεκίνησε στην Αθήνα, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Θεάτρου Ριάλτο, Γιώργος Παπαγεωργίου, όταν ο εμπνευστής της, σκηνοθέτης Ηλίας Κουνέλας, χρειάστηκε να νοσηλευτεί για κάποιο χρονικό διάστημα σε νοσοκομείο.

Δυο χρόνια μετά, ένας εκ των ηθοποιών που συμμετείχε στα πρώτα θεατρικά «επισκεπτήρια» του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος, ο κυπριακής καταγωγής Στέλιος Ανδρονίκου, πρότεινε την ιδέα στον Γενικό Διευθυντή του Θεάτρου Ριάλτο, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου έδωσε το πράσινο φως για προώθησή της.

Με τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας, του ιδίου του Υπουργού και της Διεύθυνσης του Γ.Ν Λεμεσού, αλλά και με την οικονομική χορηγία φαρμακευτικής εταιρείας, πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 11 Απριλίου, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, το πρώτο θεατρικό «επισκεπτήριο», με τους ηθοποιούς Στέλιο Ανδρονίκου και Βαρβαρά Χριστοφή.

Οι δύο ηθοποιοί επισκέπτονται κάθε φορά ένα θάλαμο ή και έναν ασθενή και παραθέτουν μια λίστα με έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που καταπιάνονται με συγκεκριμένα θέματα, την υπομονή (Ιστορία του Ιώβ από την Παλαιά Διαθήκη), τον έρωτα (Ανεράδα του Βασίλη Μιχαηλίδη), την αγάπη (Από τι ζουν οι άνθρωποι του Λέοντος Τολστόι), το όνειρο (Το όνειρο ενός γελοίου του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι) και τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής (Ο γέρος και η θάλασσα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ).

Το έργο που οι ασθενείς επιλέγουν ζωντανεύει επιτόπου μπροστά στα μάτια τους, με τους ηθοποιούς να αυτοσχεδιάζουν χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους, με υλικά που υπάρχουν στο θάλαμο, τα οποία εντάσσουν στην παράσταση. Έτσι, εξήγησε ο Γιώργος Παπαγεωργίου, οι κουρτίνες μετατρέπονται σε καραβόπανα, τα μεταλλικά στηρίγματα των κρεβατιών σε μπαλκόνι, το αποχωρητήριο σε κατοικία της πρωταγωνίστρια κ.α.

Διευκρίνισε επίσης πως οι δωρεάν παραστάσεις δίνονται στις ώρες επισκέψεων του κοινού, μεταξύ 13:00 – 14:00 και 17:00 – 19:00, κατόπιν αιτήματος του ασθενή, ο οποίος μπορεί να επιλέξει είτε να παρακολουθήσει μόνος την παράσταση, είτε μαζί με άλλους ασθενείς, είτε με άλλους, δικούς του ανθρώπους.

Από προχθές, Δευτέρα, μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πέντε παραστάσεις, με στόχο να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 40 παραστάσεις σε περίοδο ενάμιση μήνα, ενώ σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο δίνεται στους ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, ώστε να γνωρίσουν την εμπειρία του θεατρικού επισκεπτηρίου.

«Θέλουμε να σπάσουμε τη μονοτονία, τη ρουτίνα που ζει ένας ασθενής στους θαλάμους του νοσοκομείου και να προσφέρουμε μισή ώρα γέλιου και ψυχαγωγίας», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ιδέα αυτή να καταστεί θεσμός και κάτι που μπορεί, με ελάχιστα μέσα, να λειτουργεί επί μονίμου βάσεως, ανά το παγκύπριο.

Το Θέατρο Ριάλτο, κατέληξε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του, έχει κτίσει ένα «προφίλ αγάπης για τον κόσμο και από τον κόσμο» και επιστρέφει αυτή την αγάπη μέσα από τέτοιου είδους δωρεάν δράσεις.

Loader