Την ανάγκη δημιουργίας Υφυπουργείου Τουρισμού επανέλαβε ο Υπ. Εσωτερικών

Την ανάγκη δημιουργίας Υφυπουργείου Τουρισμού επανέλαβε ο Υπ. Εσωτερικών

Την ανάγκη δημιουργίας Υφυπουργείου Τουρισμού επανέλαβε ο Υπ. Εσωτερικών

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τοποθέτηση των κομμάτων επανέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα με μικρές μη ουσιαστικές αλλαγές το κυβερνητικό νομοσχέδιο για κατάργηση του ΚΟΤ και του Διοικητικού του Συμβουλίου και δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού το οποίο είχε καταθέσει η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2016.

Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών η οποία συνέχισε την συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, με τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη να εκφράζει την ελπίδα ότι «έχει πεισθεί η Βουλή μετά από πολλές συνεδρίες ούτως ώστε να ψηφιστεί αυτό το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την Κύπρο», τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν μπορεί ο τουρισμός να αποτελεί το τέταρτο θέμα ενός υπουργείου το οποίο ασχολείται με την ενέργεια, το εμπόριο και με την βιομηχανία. Αυτό το επιτελικό κενό πρέπει να συμπληρώσουμε με την δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού».

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως θέση της Κυβέρνησης επί του θέματος είναι η αρχική της θέσης δηλαδή η κατάργηση του ΚΟΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου και η αντικατάσταση με Υφυπουργό για τον τουρισμό, ο οποίος θα παρακάθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα λογοδοτεί απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα έχει την ευθύνη συντονισμού και εφαρμογής μιας οριζόντιας πολιτικής και στρατηγικής κάτι που δεν μπορεί να πράξει, όπως σημείωσε. ένα ΔΣ ενός ημικρατικού οργανισμού.

Ανέφερε επίσης ότι προτείνεται η αντικατάσταση μεταξύ άλλων εννέα μελών του ΔΣ με έναν πολιτικό προϊστάμενο που θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα και θα λογοδοτεί.

Επιπλέον, ο κ. Πετρίδης είπε ότι έγινε εκτενής διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εταίρους οι πλείστοι εκ των οποίων έχουν σαφή θέση υπέρ της δημιουργίας Υφυπουργείου Τουρισμού, ενώ σημείωσε ότι στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας συναίνεσης για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μελετήθηκαν και εναλλακτικές λύσεις που αφορούσαν την ύπαρξη ΔΣ που θα ασχολείτο με θέματα προώθησης και προβολής αλλά δεν έγινε εφικτό γιατί προέκυψαν διαφωνίες πως μπορούσαν να συνυπάρξουν αυτές οι δομές.

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η Κυβέρνηση είναι υπέρ των καθαρών λύσεων όσον αφορά την διακυβέρνηση του τουρισμού και σημείωσε ότι έγιναν προσπάθειες να βρεθούν συναινέσεις μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων οι οποίες δεν έχουν καρποφορήσει.

«Σήμερα έγινε η τελική συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για το θέμα της δημιουργίας Υφυπουργείου Τουρισμού. Δεν νοείται να είμαστε η μόνη τουριστική χώρα στην ΕΕ η οποία δεν έχει είτε Υπουργείο είτε Υφυπουργείο τουρισμού, δεν έχει σαφή πολιτικό προϊστάμενο ο οποίος παρακάθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και λογοδοτεί και το θέμα της διακυβέρνησης του τουρισμού διέπετε από την λειτουργία ενός ΔΣ με εννέα άτομα το οποίο δεν έχει τις αρμοδιότητες ώστε να εφαρμόσει μια ενιαία οριζόντια στρατηγική για τον τουρισμό τον πιο σημαντικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε από την αρχή η Κυβέρνηση «προνοεί την μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε Υφυπουργείου, την κατάργηση του ΔΣ, την αρμοδιότητα για εφαρμογή αυτής της οριζόντιας στρατηγικής που αφορά πολλά Υπουργεία, πολλά τμήματα του δημοσίου, την δημιουργία Σώματος τουριστικής αστυνομίας ή τουριστικής επιθεώρησης η οποία θα αντιμετωπίσει σε ένα μεγάλο βαθμό τα προβλήματα ανομίας και αταξίας τα οποία παρατηρούνται και για τα οποία ούτε οι τοπικές αρχές ούτε η Αστυνομία δεν μπορούν να επιληφθούν όσον αφορά την λειτουργία κέντρων αναψυχής, θέματα ασφάλειας, ωράρια και άλλα».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι «τα επιχειρήματα έχουν λεχθεί κατά κόρο το προηγούμενο διάστημα και έφθασε η ώρα να προχωρήσουμε με αυτές τις τομές».

Ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει κόστος για το κράτος και «θα επέλθουν και εξοικονομήσεις» στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται και αναδιάρθρωση του ίδιου του ΚΟΤ και έχουμε προτείνει διαφορετική διοικητική δομή»

Πρόσθεσε ότι «αυτό εναπόκειται και στον ίδιο τον Υφυπουργό όταν διοριστεί να εφαρμόσει μία αναδιάρθρωση του ίδιου του οργανισμού για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ίδιες τις σημερινές συνθήκες και προκλήσεις βάσει ενός εκσυγχρονιστικού μοντέλου διοίκησης»

Αναφορικά με την θέση του ΔΣ του ΚΟΤ και κατά πόσον αυτό συμφωνεί ή διαφωνεί με την Κυβέρνηση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το ΔΣ είναι Κυβέρνηση και βραχίονας της εξουσίας και οφείλει να εφαρμόζει τις κύριες πολιτικές μιας Κυβέρνησης.

«Και εκεί που υπάρχουν τα ΔΣ δεν είναι για να αμφισβητούν αλλά για να εφαρμόζουν τις ανώτατες κυβερνητικές πολιτικές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μια στρέβλωση που διαχρονικά υπάρχει είναι ότι υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, επιμέρους πράγματα και είναι τέτοιου είδους στρεβλώσεις που θέλουμε να διορθώσουμε».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι νοιώθει «αισιόδοξος ότι μετά από μήνες συζήτησης θα καταλήξουμε στο να πάμε στην Ολομέλεια όπου θα υπάρχει τελική τοποθέτηση των κομμάτων για την δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού».

«Ο τουρισμός ως ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της κυπριακής οικονομίας με συνολική συνεισφορά το 2017 στο ΑΕΠ της χώρας στο 22% θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις σύγχρονη εποχή και είναι κατά την άποψη μου απαραίτητη η δημιουργία του Υφυπουργείου τουρισμού», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι σήμερα υπήρξε η τελεσίδικη και ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης για μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο χωρίς την αναγκαιότητα να παραμείνει ο ΚΟΤ έστω και υπό περιορισμένες εξουσίες και πρόσθεσε ότι «με την δημιουργία του Υφυπουργείου η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι και το τέλος της λειτουργίας του ΚΟΤ με τη σημερινή τους μορφή»

Όλοι οι παρευρισκόμενοι πλην μίας συντεχνίας τοποθετήθηκαν θετικά και ξεκάθαρα υπέρ της δημιουργίας του Υφυπουργείου Τουρισμού χωρίς την παράλληλη διατήρηση του ΚΟΤ, ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την ελπίδα ότι την ερχόμενη Δευτέρα που θα είναι το θέμα για συζήτηση και τοποθέτηση θα είμαστε σε θέση ως Επιτροπή να πάρουμε την απόφαση να σταλεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξουν εξοικονομήσεις, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «όταν κάνεις μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να υπολογίζεις το οποιοδήποτε προσωρινό κόστος αλλά το μεγάλος όφελος μελλοντικά για τον τόπο» και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει οποιοδήποτε επιπρόσθετο κόστος αλλά και να υπάρξει, όπως είπε, «μπροστά στα μεγάλα οφέλη από την μεταρρύθμιση αυτό το ζήτημα είναι δευτερεύον».

Loader