Τροποποίηση του Συντάγματος για το περιβάλλον ζητούν οι Οικολόγοι

Τροποποίηση του Συντάγματος για το περιβάλλον ζητούν οι Οικολόγοι

Πρόταση νόμου για να διασφαλιστεί συνταγματικά η προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας

Τροποποίηση του Συντάγματος για το περιβάλλον ζητούν οι Οικολόγοι

Η τροποποίηση που ζητούν οι Οικολόγοι αφορά το άρθρο 7.1 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα στη ζωή. Ζητούν να θέσει στο ίδιο επίπεδο νομικής προστασίας του δικαιώματος ζωής και σωματικής ακεραιότητος, το δικαίωμα στην υγεία, το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροποποίηση, οι Οικολόγοι αναφέρουν πως σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να διασφαλιστεί συνταγματικά η προστασία του δικαιώματος ζωής σε συνθήκες που διασφαλίζουν την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Η αναγκαιότητα αυτή πηγάζει από την ανάγκη αναβάθμισης του επιπέδου προστασίας της υγείας, του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στο ανώτατο νομοθετικό επίπεδο που είναι το Σύνταγμα, προσθέτουν.

Με την πρόταση νόμου σκοπείται επίσης η αναγνώριση του δικαιώματος εκάστου ανθρώπου στην υγεία του, το οποίο απορρέει και από τις συνθήκες διαβίωσης του σε ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον.

Η πρόταση νόμου επιτυγχάνει τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος της Δημοκρατίας με την συμπερίληψη ρητής διάταξης που διασφαλίζει το αναφερόμενο δικαίωμα, κατ’ ανάλογο τρόπο που και άλλα σύγχρονα κράτη έχουν επιλέξει.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι επίσης να θέσει στο ίδιο επίπεδο νομικής προστασίας του δικαιώματος ζωής και σωματικής ακεραιότητος, το δικαίωμα στην υγεία, το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα.

Με την πρόταση νόμου επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός του Συντάγματος κατά τρόπο που να συνάδει με την τάση που οδηγεί τη διεθνή κοινότητα αλλά και τα σύγχρονα κράτη να συνομολογούν διεθνείς συνθήκες και να αναλαμβάνουν διεθνείς αλλά και εγχώριες υποχρεώσεις που σχετίζονται με την επιτακτική ανάγκη διασφάλισης της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, της υγείας των ανθρώπων και συνεπώς και κατά προέκταση, της ζωής τους εν γένει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: ΥΠΟΙΚ

Loader