Βύρας: Πολλαπλά τα οφέλη από τη νέα σχολή στη Λάρνακα

Βύρας: Πολλαπλά τα οφέλη από τη νέα σχολή στη Λάρνακα

Η δημιουργία νέας Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Παν. Κύπρου θα είναι έτοιμη το 2026

Βύρας: Πολλαπλά τα οφέλη από τη νέα σχολή στη Λάρνακα

Της Αριάνας Χαριλάου

Σε δηλώσεις του στο Impossible Works, ο κ. Βύρας επεσήμανε πόσο σημαντική θα είναι μια τέτοια ανάπτυξη στην συγκεκριμένη επαρχία, τονίζοντας πως η δημιουργία Πανεπιστημίου σε μια πόλη είναι μια πηγή ζωής σε όλα τα επίπεδα. «Η δημιουργία της Σχολής, θα έχει πολλαπλά οφέλη στη Λάρνακα, ενώ παράλληλα είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας και της επιχειρηματικότητας. Πέραν από το γεγονός ότι θα έρθουν στην Κύπρο αρκετοί ερευνητές και μελετητές, μπορεί να προκύψουν και αρκετές εταιρείες startups από την αξιοποίηση των εργαστηρίων των θεμάτων που αναπτύσσονται», πρόσθεσε.

Παράλληλα σημείωσε ως η συγκεκριμένη Σχολή επιβάλλεται να αναπτυχθεί σε μια παραθαλάσσια πόλη, αφού είναι γενικά αποδεκτό ότι η Θάλασσα είναι μια σημαντική πηγή της οικονομικής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς, ενώ έκανε λόγο και για οφέλη που θα έχει η ίδια η Λάρνακα, με την αύξηση του αριθμού των φοιτητών και των καθηγητών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στη Λάρνακα η νέα Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας

Το κόστος

Ερωτηθείς για το κόστος της δημιουργίας της Σχολής του Πανεπιστημίου, ο κ. Βύρας ανέφερε ότι είναι συζητήσιμο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δημιουργία της Σχολής αλλά και του Κέντρου Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας Καινοτομίας και Τεχνολογίας που θα αναπτυχθεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Horizon 2020» με τίτλο “MARITEC – X, θα αποτελέσουν σημαντικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.

Όπως εξήγησε, ο Δήμος της Λάρνακας επιθυμεί να βοηθήσει το Κράτος, με την παραχώρηση κάποιου κτιρίου αλλά και αιθουσών, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της Σχολής. Επίσης, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Horizon 2020», ένα σημαντικό μέρος του ποσού θα πάει στην συγκεκριμένη ανάπτυξη και δεν θα χρειαστεί το Κράτος να επωμιστεί αρκετά έξοδα.

«Το Δημαρχείο μπορεί να παραχωρήσει και αίθουσα αλλά και κτίριο για να ξεκινήσει το Πανεπιστήμιο και σταδιακά ανάλογα και με τα οικονομικά του Κράτους να αναπτύξουμε την συγκεκριμένη Σχολή. Είναι και μια επένδυση για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Ο προϋπολογισμός της δημιουργίας της Σχολής είναι ένας προϋπολογισμός δεκαετίας, ανέφερε ο κ. Βύρας, επισημαίνοντας πως το κόστος δεν θα είναι για ένα ή δύο χρόνια. «Αυτά τα δύο με τρία χρόνια που το Κράτος δυσκολεύεται λόγω της οικονομικής κρίσης, σημείωσε, το Δημαρχείο μπορεί να βοηθήσει με την παραχώρηση κτιρίου αλλά και με την χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που πέτυχε το Δήμος. Είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που η Λάρνακα ζητά από το Κράτος τη συνεισφορά του»,, τόνισε.

Πότε θα υλοποιηθεί

Τα πρώτα μεταπτυχιακά του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσουν το 2020 – 2021 σε εγκαταστάσεις που θα παραχωρήσει ο Δήμος, ενώ η Νέα Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λάρνακας αναμένεται να μπορεί να φιλοξενήσει τους πρώτους φοιτητές το 2026.

«Αναμένουμε από τον Υπουργό Παιδείας να πάρει την πρωτοβουλία να φέρει σε επαφή όλες τις πλευρές, δηλαδή το Πανεπιστήμιο, το Υπουργείο Οικονομικών και τον Δήμο Λάρνακας, ώστε να ξεκινήσουμε το πλάνο για τη δημιουργία της Σχολής. Ο Υπουργός μας υποσχέυθηκε ότι σύντομα θα κανονίσει αυτή τη συνάντηση», σημείωσε ο κ. Βύρας.

Loader