Οκτώ χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στο Μαρί

Οκτώ χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στο Μαρί

Η φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους

Οκτώ χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στο Μαρί

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα εκείνη μέρα, που έντυσε στα μαύρα όλη την Κύπρο, από την φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 62, αλλά και την καταστροφή του γειτονικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Ένα κοκτέιλ πυρίτιδας και άλλων συναφων υλικών, αποθηκεμένα μέσα σε εμπορευματοκιβώτια, εκτεθειμένα σε υπαίθρια στοιβάδα κάτω από τον ήλιο, οδήγησαν στη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.

Όλα άρχισαν όμως τον Φεβρουάριο του 2009, όταν το πλοίο Monchegorsk το οποίο μετέφερε πολεμοφόδια από το Ιράν στην Συρία κατασχέθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Offsite».

Μετά από συσκέψεις από τις Αρχές της Δημοκρατίας ελήφθη η απόφαση όπως τα εμπορευματοκιβώτια μεταφερθούν και φυλαχθούν στην ναυτική βάση στο Μαρί.

Μεταξύ 6 και 12 Μαρτίου το φορτίο μεταφέρθηκε στην Ναυτική Βάση στο Μαρί. Συνολικά ζύγιζε 1.400 έως 1.500 τόνους, και έτσι είχε κτιστεί τσιμεντένια βάση για να μην υποχωρήσει το έδαφος.

Στις 28 Μαΐου 2009, ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, με επιστολή του στον Υπουργό Αμύνης, τον ενημέρωνε για τους προβληματισμούς του σχετικά με την φύλαξη του υλικού και τους κινδύνους από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Στις 19 Ιουνίου 2009, το τμήμα τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε το Υπουργείο Άμυνας, ότι το εκρηκτικό υλικό ανήκει πλέον στην Κύπρο αφού κανένας δεν το είχε διεκδικήσει.

Τα πρώτα προβλήματα

Την νύκτα της 4ης Ιουλίου ένα από τα εμπορευματοκιβώτια είχε παραμορφωθεί και μετά από αυτή την εξέλιξη αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας ειδικών.

Μετά από συσκέψεις, αποφασίστηκε ότι τα παραμορφωμένα κιβώτια θα καταβρέχονται με θαλασσινό νερό.

Η φονική έκρηξη Στις 11 Ιουλίου στις 03:40 το πρωί, **εργαζόμενοι στον ηλεκτροπαραγωγό εργοστάσιο παρατήρησαν «μερικά φώτα στον ουρανό», τα οποία προέρχονταν από την μεριά της ναυτικής βάσης και σήμαναν συναγερμό**.

Μετά από μερικά λεπτά, ο επικεφαλής αξιωματούχος της ναυτικής βάσης είδε λάμψη, και μετά ότι μερικά από τα εμπορευματοκιβώτια είχαν αρπάξει φωτιά. Το προσωπικό της βάσης κινητοποιήθηκε, ενώ Αστυνομία και Πυροσβεστική ενημερώθηκαν και έφτασαν στον χώρο.

Στις 5:00, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της πυροσβεστικής και άλλοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για τη φωτιά και τις εκρήξεις. Στις 5:17, ο Διοικητής του Ναυτικού έφτασε στην ναυτική βάση ζητώντας τη συνδρομή ελικοπτέρων για βοήθεια στην κατάσβεση της φωτιάς, ωστόσο ήταν αργά.

Στις 5:50 το πρωί, μια μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε ωστικό κύμα με αποτέλεσμα να προκαλέσει τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 62.

Επίσης μέρος του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού του Βασιλικού καταστράφηκε, ενώ υπήρχαν ζημίες σε υποδομές στην ναυτική βάση, στα γύρω χωριά και στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού.

Ο κόσμος θυμάται και θρηνεί

Σήμερα, 8 χρόνια μετά την αποφράδα εκείνη μέρα, που έντυσε στα μαύρα όλη την Κύπρο,ο κόσμος θυμάται και θρηνεί ακόμα. Ο πατέρας του Πυροσβέστη Παναγιώτη Θεοφίλου, Μιχάλης Θεοφίλου, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook δύο συγκλονιστικά βίντεο από την πυρκαγιά στα εμπορευματοκιβώτια, όπως επίσης και από τις πρώτες στιγμές μετά την έκρηξη.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο ένα πρόσωπο κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς διακρίνεται να κατεβαίνει από ένα πυροσβεστικό όχημα και όπως αναφέρει ο κ. Μιχάλης, αυτός είναι ο γιος του.

Στο δεύτερο βίντεο που δημοσιεύει, χρονικά τοποθετείται λίγες ώρες μετά τη φονική έκρηξη όπου τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν στα συντρίμμια για τραυματίες.

Τρισάγιο στη μνήμη των 13 ηρώων που έχασαν τη ζωή τους από τη φονική έκρηξη, τελέστηκε το πρωί στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, στο εκκλησάκι που ανεγέρθηκε στο χώρο της έκρηξης στη Ναυτική Βάση.

Εξάλλου, στις 19:30 ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γεώργιος Σαββίδης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης θα παραστούν στην εκδήλωση μνήμης και τιμής των πεσόντων πυροσβεστών στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου.

Loader