Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το Υφ. Τουρισμού

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το Υφ. Τουρισμού

Πρέπει να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, αναφέρουν οι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το Υφ. Τουρισμού

Της Αριάνας Χαριλάου

Με τον σημαντικότερο αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας, τον τουρισμό, να καταγράφει συνεχώς ρεκόρ στις αφίξεις τα τελευταία χρόνια και τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού να ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, οι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας εμφανίζονται έτοιμοι να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Την ίδια ώρα, συνιστούν σύνεση, συλλογικότητα και ευθύνη, ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες προκλήσεις. Δηλώνουν ικανοποιημένοι ωστόσο, τόσο από τη σύσταση του Υφυπουργείου, όσο και από την άνοδο των τουριστικών αφίξεων.

Αύξηση στα έσοδα και στις αφίξεις

Η τελευταία δεκαετία πάντως ήταν πολύ σημαντική για τον τουρισμό, όχι μόνο στις αφίξεις αλλά και στα έσοδα. Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών της Στατιστικής Υπηρεσίας, από το έτος 2016 και έπειτα, έχει παρουσιαστεί ραγδαία αύξηση στις αφίξεις περιηγητών, ξεπερνώντας τα τρία εκατομμύρια ανά έτος, ενώ το έτος 2018 κατέγραψε αφίξεις ρεκόρ, φθάνοντας τα 3.938.625, με τις κυριότερες πηγές τουρισμού να παραμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Σουηδία, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια αποτελούν σημαντική πηγή τουρισμού και οι αφίξεις από το Ισραήλ.

Παράλληλα, τα έσοδα από τον τουρισμό για την περσινή χρονιά υπολογίζονται σε €2.710,6 εκ. σε σύγκριση με €2.639,1 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 2,7%. Η κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2018 ανήλθε σε €688,22 σε σύγκριση με €722,62 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας μείωση 4,8%. Η κατά κεφαλή/κατά ημέρα δαπάνη τουριστών για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2018 σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017 σημείωσε επίσης μείωση 1,7% (από €76,07 σε €74,81).

Με το δεξί μπήκε και η νέα χρονιά, με τις αφίξεις τουριστών τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους να είναι οι υψηλότερες που είχαμε στην Κύπρο μέχρι σήμερα, κατά το μήνα Ιανουάριο. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την κύρια πηγή τουρισμού για την Κύπρο τον Ιανουάριο 2019, με ποσοστό 28,6% και ακολουθούν η Ελλάδα με 13,7%, το Ισραήλ με 10,6% και η Ρωσία με ποσοστό 9,6%. Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ παρουσίασαν αύξηση 17,6% και 5,4% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018. Αντίθετα σημειώθηκε μείωση 2.0% στις αφίξεις τουριστών από την Ελλάδα και 27,3% μείωση από τη Ρωσία.

Οι ξενοδόχοι πρωτοστάτησαν για δεκαετίες

Σε δηλώσεις του στο Impossible Works, ο Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για την αύξηση στις αφίξεις τουριστών, όσο και για την δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού, αναφέροντας πως οι ξενοδόχοι εδώ και δεκαετίες πρωτοστάτησαν, ώστε η σημασία του τουρισμού για την οικονομία του τόπου και την περαιτέρω ανάπτυξη του, να αποδοθεί με τη δέουσα μορφή και υπόσταση, με τη δημιουργία του Υφυπουργείο Τουρισμού.

«Τίθενται πλέον οι βάσεις, ώστε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη του Υφυπουργείου Τουρισμού να μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Με τη δημιουργία του Υφυπουργείου παρέχεται αυτή η δυνατότητα, ώστε σε συνεργασία με τους κύριους φορείς του τουρισμού να δούμε ακριβώς την υλοποίηση όλων αυτών προς τα οποία στοχεύουμε εδώ και πολλά χρόνια» σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε, πως τα τελευταία τρία χρόνια, σημειώθηκε επίπεδο ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις, προσθέτοντας πως η υλοποιήθηκε ο πρώτος βραχυπρόθεσμος στόχος που είχαν θέσει όλοι οι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας, που δεν ήταν άλλος από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Τα τελευταία χρόνια, ενώ οι ετήσιες τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά περίπου 60%, από τα 2,4 εκατ. έχουμε πλησιάσει τα 4 εκατ. τουριστικές αφίξεις. Η αύξηση των τουριστικών αφίξεων, κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων χειμερινών περιόδων είχαν σημειώσει επίπεδο 100%, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των τουριστικών αφίξεων κατά τη χειμερινή περίοδο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ωστόσο, πως «παρά τα ικανοποιητικά νούμερα δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε», τουναντίον τα περιθώρια βελτίωσης των τουριστικών αφίξεων κατά τη χειμερινή περίοδο είναι τεράστια, τόνισε. «Τα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν ότι είχαμε αφίξεις 80.000 τουριστών, με μια αύξηση σημαντική έναντι του περσινού Ιανουαρίου, αλλά εάν αναλογιστούμε ότι τους μήνες αιχμής της καλοκαιρινής περιόδου προσελκύουμε στην Κύπρο σχεδόν 500.000 με 600.000 τουριστικές αφίξεις, κάθε μήνα, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για την περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών αφίξεων κατά τη χειμερινή περίοδο», είπε.

Αλλάζει η δομή

Από την πλευρά της, η Αντιπρόεδρος του Kinisis Travel, Έλενα Τάνου, εξέφρασε στον Impossible Works την ευχαρίστηση της για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού, λέγοντας ταυτόχρονα πως η επιλογή του κ. Πέρδιου στη θέση του Υφυπουργού, σαν νέος γνώσης του αντικειμένου, μας ικανοποιεί πλήρως «Πιστεύουμε ότι η σύσταση του Υφυπουργείου είναι το επόμενο βήμα για το νησί μας, ώστε να αναπτυχθεί τουριστικά, σε θέματα ποιότητας, ταυτότητας και εξυπηρέτησης», είπε.

Τόνισε δε, πως η δομή τώρα αλλάζει και όταν το Υφυπουργείο μπει σε ρυθμούς, θα εξυπηρετήσει αυτό που αναζητούν όλοι στον τουρισμό, ώστε η Κύπρος να στοχεύσει στους ποιοτικούς ταξιδιώτες. «Πέραν του ήλιου και της θάλασσας, το γεγονός ότι έχουμε τόσο πολιτισμό, τόσο ξεχωριστά χωριά, τη γαστρονομία, τη μοναδικότητα στην τοποθεσία, ώστε ο τουρίστας που θα έρθει στη χώρας μας, να επισκεφτεί και τις γειτονικές χώρες, είναι ένας επιπρόσθετος τρόπος στην αναζήτηση ποιοτικού τουρισμού», ανέφερε.

Σωστή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Ερωτηθείσα για την καθυστέρηση της σύστασης του Υφυπουργείου Τουρισμού, η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Πωλήσεων και Μάρκετινγκ, Πόπη Τάντα, ανέφερε στο Impossible Works ότι αν και αργήσαμε να δημιουργήσουμε το Υφυπουργείο Τουρισμού, δεν υπάρχει κανένας σοβαρός επαγγελματίας ή έστω και κάτοικος του νησιού μας που να μην έχει αντιληφθεί την αξία της σύστασης του, η οποία έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια αφού είμαστε ένα νησί, του οποίου η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος είναι ο τουρισμός.

«Είναι ξεκάθαρο σε όλους», τόνισε, «ότι μόνο καλά μπορεί να φέρει εάν όλοι το στηρίξουμε και εάν γίνει μια σωστή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Τα αποτελέσματα, σίγουρα θα είναι αισθητά καλύτερα, είπε, αφού πλέον θα υπάρχει μια οντότητα εντελώς ξεχωριστή από το τι συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Loader