Υπ. Εργασίας: Δώστε μας πίσω το διάταγμα για τη ρύθμιση του ωραρίου

Υπ. Εργασίας: Δώστε μας πίσω το διάταγμα για τη ρύθμιση του ωραρίου

Υπ. Εργασίας: Δώστε μας πίσω το διάταγμα για τη ρύθμιση του ωραρίου

Της Αριάνας Χαριλάου

Έχει καταργηθεί το δικαίωμα της εκτελεστικής εξουσίας να εκδίδει διατάγματα για ρύθμιση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων, επανέλαβε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής όπου συζητήθηκε εκ νέου το θέμα, αναφορικά με την επίδραση λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται.

Αν δεν επαναφερθεί αυτή η εξουσία, σημείωσε, δεν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο μπορεί να κάνει η εκτελεστική εξουσία, τονίζοντας παράλληλα ότι χωρίς τη νομοθετική πρόνοια και χωρίς δικαίωμα της εκτελεστικής εξουσία δεν μπορεί να ρυθμιστεί αυτό το θέμα.

Επομένως, η Υπουργός ζήτησε από τη Νομοθετική εξουσία να της δώσει πίσω το δικαίωμα να ρυθμίσει το ωράριο. «Δεν μπορούμε να επέμβουμε σε οποιαδήποτε ρύθμιση του λιανικού εμπορίου. Είναι παράνομο με βάση το Ανώτατο Δικαστήριο. Δώστε μας την εξουσία να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τα διατάγματα. Δεν μπορείτε να ζητάτε από την Κυβέρνηση να κάνει κάτι που δεν έχει νομική εξουσία», ανέφερε.

Πληγή που πρέπει να κλείσει

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, Ανδρέας Φακοντής, τόνισε πως η ρύθμιση του ωραρίου και τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι μια πληγή που η Νομοθετική εξουσία επιθυμεί να κλείσει, σημειώνοντας πως μετά την απόρριψη των κανονισμών για το ωράριο, έκτοτε το θέμα συζητείται χωρίς να έχει διαφοροποιηθεί η κατάσταση που επικρατεί. Το ωράριο παραμένει αρύθμιστο, είπε, προσθέτοντας ότι δημιουργούνται αρκετά προβλήματα σε όλους τους εμπλεκόμενους, επιχειρηματίες, εργαζομένους, εργοδότες κλπ.

Συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, καθώς και όλοι όσοι εμπλέκονται στον τομέα του λιανικού εμπορίου αναμένουν να δουν τι θα γίνει πέντε χρόνια μετά την ρύθμιση του ωραρίου, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη λύσης του όλου ζητήματος. Χρειάζεται, ανέφεραν να καταλήξουμε σε νόμο που να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος. Στη συνεδρία, έγινε λόγος και την αλλαγή του εργασιακού χάρτη στον συγκεκριμένο τομέα, λόγω του ότι υπάρχει αναρχία και ασάφεια στο ποιος θα ορίζει το νόμο.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Δρ. Λούκας Αριστοδήμου, ανέφερε πως θα έπρεπε να γίνει να ανεξάρτητη έρευνα και μελέτη για τα τι έχει συμβεί και που εφαρμόζεται το ωράριο για να μπορέσουν οι εμπλεκόμενοι να έχουν άποψη.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι θέση του Κινήματος είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, καθώς η κατάσταση όπως είναι σήμερα είναι καταθλιπτική για τις μικρές επιχειρήσεις. «Οδήγησε τις μικρές επιχειρήσεις στην καταστροφή, το λιανικό εμπόριο πέρασε στα χέρια μια χούφτας επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ξένων συμφερόντων, και αυτή κατάσταση πρέπει να διορθωθεί με την κατάργηση της Κυριακής, υπό προϋποθέσεις, ως ημέρας για το λιανικό εμπόριο», ανέφερε.

Loader