Το Ζηνοβία βυθίστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες;

Το Ζηνοβία βυθίστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες;

Ντοκιμαντέρ της οικογένειας Κουστώ, κάνει λόγο για βύθιση του από μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας και του Ισραήλ

Το Ζηνοβία βυθίστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες;

Ντοκιμαντέρ της οικογένειας Κουστώ, κάνει λόγο για πιθανότητα βύθισης του Ζηνοβία από μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας και του Ισραήλ.

Σε γραπτή ανακοίνωση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) αναφέρεται ότι «προβλήθηκε πρόσφατα από το τηλεοπτικό κανάλι Science Channel (by Discovery Channel), πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για το Ζηνοβία, στην εκπομπή “Legends of the Deep” του Fabien και της Céline Cousteau - εγγόνια του θρυλικού Jacques-Yves Cousteau. To επεισόδιο φέρει τον τίτλο “Zenobia shipwreck, Mystery of the Spy Sabotage”.

Προστίθεται ότι «οι δύο διάσημοι θαλάσσιοι εξερευνητές ήρθαν στη Λάρνακα ειδικά για να διερευνήσουν κατά πόσον ευσταθεί η φημολογία που υπάρχει γύρω από το ναυάγιο, που αφορά την προγραμματισμένη βύθισή του από τις Ισραηλινές και Αγγλικές μυστικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι στο Ζηνοβία είχε, ως γνωστό, εξευρεθεί στρατιωτικός εξοπλισμός με πιθανό αποδέκτη την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Αυτό είναι που πραγματεύεται και το υπό αναφορά ντοκιμαντέρ».

Στο βίντεο «τα δύο αδέλφια **καταδύονται στο Ζηνοβία ψάχνοντας για αποδείξεις που να στοιχειοθετούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, **σε συνάρτηση με έρευνα σε έγγραφα καθώς και την έκθεση για τα αίτια της βύθισης αλλά και με δηλώσεις ατόμων που δίνουν κάποιο φως στις έρευνες.

Ως παράγοντες που στηρίζουν αυτή τη θεωρία, παραθέτουν, μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι το Ζηνοβία ήταν ένα ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο σουηδικό πλοίο τελευταίας, τότε, τεχνολογίας“.*

Ακόμα παρατίθεται το γεγονός ότι “το πλοίο ξεκινούσε το ταξίδι του από την Γιουγκοσλαβία με προορισμό τη Συρία, παρουσιάζοντας ντοκουμέντο ότι μέλη της οργάνωσης PLO εκπαιδεύονταν εκείνη την περίοδο στη Γιουγκοσλαβία, ενώ αναφέρονται στις πολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή κατά τη δεκαετία του ’80 και τον ρόλο της Κύπρου εκείνη την εποχή».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι «τα αδέλφια Cousteau εκφράζουν στο ντοκιμαντέρ την πολύ μεγάλη εντύπωση που τους προκάλεσε το τεράστιο μέγεθος του Ζηνοβία και τα εκατοντάδες φορτηγά που βρίσκονται δεμένα σ’ αυτό, μαζί με το εμπόρευμά τους. Ο Fabien δηλώνει πεπεισμένος ότι «κάποιοι ήθελαν να βυθίσουν το Ζηνοβία» ενώ η Céline αναφέρει ότι «το μυστήριο γύρω από το Ζηνοβία εξακολουθεί να είναι ζωντανό».

Οσον αφορά το κατά πόσον ένα σενάριο προγραμματισμένης βύθισης του πλοίου από μυστικές υπηρεσίες είναι πιθανό, ο Διευθυντής της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Ζηνοβία AAK Larnaca-Napa Sea Cruises Ανδρέας Παναγιώτου, αναφέρει ότι «βάσει διαφόρων ενδείξεων, ίσως αυτό να ισχύει».

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (Larnaka Tourism Board) «κρίνει ότι η θεωρία που παρατίθεται στο ντοκιμαντέρ χρήζει διερεύνησης. Το Ζηνοβία αποτελεί μια μεγάλη ατραξιόν για τη Λάρνακα αφού ως γνωστόν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πέντε καλύτερα σημεία ναυαγιοκατάδυσης παγκοσμίως, προσελκύοντας γύρω στους 100 χιλιάδες δύτες ανά έτος, ενώ αποτελεί τον σημαντικότερο ύφαλο της χώρας μας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το ναυάγιο Ζηνοβία τον Ιούνιο του 2020 θα γιορτάσει την επέτειο των 40 χρόνων από τη βύθισή του και γι’ αυτό προγραμματίζονται ποικίλες εκδηλώσεις».

Loader