Ζωντάνεψε το Τρόοδος τον Αύγουστο

Ζωντάνεψε το Τρόοδος τον Αύγουστο

Στο 90% η πληρότητα σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα - Χιλιάδες οι επισκέπτες που πραγματοποιήσαν μονοήμερες εκδρομές

Ζωντάνεψε το Τρόοδος τον Αύγουστο

Της Ελένης Χαραλάμπους

Στο βουνό μακριά από την πολυκοσμία των παραλιακών περιοχών έκαναν τις διακοπές, χιλιάδες πολίτες, δίνοντας έτσι και πάλι ζωή στις ορεινές κοινότητες του Τρόοδους. Η τουριστική κίνηση στην περιοχή του Τρόοδους κατά του καλοκαιρινούς μήνες ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, με την πληρότητα σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα γενικότερα, να αγγίζει το 90% τον Αύγουστο.

Βλέπετε, το καλοκαίρι για χιλιάδες Κύπριους δεν είναι μόνο ταυτόσημο με τα παραθαλάσσια μέρη του νησιού μας, αλλά υπάρχουν και αρκετοί που επιλέγουν ένα μέρος των διακοπών τους να το περνούν στο βουνό, βρίσκοντας εκεί την πραγματική έννοια της χαλάρωσης και της ξεκούρασης, αλλά και την δροσιά, να ξεφύγουν από τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.

Ο Αύγουστος είναι κυρίως ο μήνας που οι ορεινές κοινότητες γεμίζουν από κόσμο ή τουλάχιστον παίρνουν και πάλι ζωή.

Τις επισκέπτονται απόδημοι, οι οποίοι ζουν σε πόλεις της Κύπρου, ή στο εξωτερικό και διατηρούν το πατρικό τους ή το εξοχικό τους στο χωριό όπου γεννήθηκαν. Επίσης, χιλιάδες παραθεριστές Κύπριοι και ξένοι που τις επισκέπτονται και να διαμένουν σε αυτές για λίγες ημέρες, ή πραγματοποιούν μονοήμερες εκδρομές στην περιοχή του Τρόοδους.

Πόλος έλξης πέραν από το περιβάλλον και την δροσιά που προσφέρει το Τρόοδος, είναι επίσης και οι δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τους καλοκαιρινούς αλλά και φθινοπωρινούς μήνες στην περιοχή.

Μιλώντας στην Ιmpossible Works ο λειτουργός της Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους ΕΤΑΠ Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι η επισκεψιμότητα στην περιοχή την φετινή καλοκαιρινή σεζόν ήταν καλύτερη σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα της περιοχής κινήθηκαν στα ίδια πλαίσια με τις προηγούμενες χρονιές.

Συγκεκριμένα είπε ότι παρατηρήθηκε 90% πληρότητα των καταλυμάτων στην περιοχή του Τροόδους για τρεις εβδομάδες περίπου, τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των τουριστικών κλινών που προσφέρει το Τρόοδος ανέρχεται στις 3000 χιλιάδες περίπου, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Ασφαλής για το κοινό ο καταρράκτης Καληδονίων

Αξίζει να αναφερθεί ότι την αντίστοιχη εποχή πέρσι, οι προσφερόμενες κλίνες στο Τρόοδος, οι οποίες ήταν εγγεγραμμένες στον ΚΟΤ, ανέρχονταν σε 2300 περίπου. Με την επαναλειτουργία αρκετών ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων της περιοχής, αλλά και με την λειτουργία κάποιο νέων, ο αριθμός τους έφτασε τις τρεις χιλιάδες περίπου.

Όσον αφορά στην τουριστική περίοδος για το Τρόοδος ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι ανέρχεται σε μόλις ένα δύο μήνες, σε αντίθεση με τις παράκτιες περιοχές του νησιού μας, όπου η σεζόν διαρκεί περίπου 6 με 7 μήνες.

H ανάπτυξη που έχει πάρει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας τα τελευταία χρόνια έχει θετική επίδραση και στον ορεινό τουρισμό με αρκετές τουριστικές μονάδες που είχαν βάλει λουκέτο τα προηγούμενα χρόνια να επαναλειτουργούν, ενώ παράλληλα τουριστικές μονάδες έχουν γεννηθεί στην περιοχή.

O λειτουργός της ΕΤΕΠ επεσήμανε ωστόσο , ότι "πέραν από τον Αύγουστο, οι πλειοψηφία των παραθεριστών του Τρόοδους επισκέπτονται την περιοχή για σαββατοκύριακο», τονίζοντας παράλληλα πως ο ορεινός τουρισμός αποτελεί τον φτωχό συγγενή του τουριστικού προϊόντος στην χώρα μας.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι το Τρόοδος απορροφά μόλις το 2-3% των ξένων τουριστών που έρχονται στην χώρα μας για διακοπές, διευκρινίζοντας ότι η πλειοψηφία των τουριστών που διαμένουν στον Τρόοδος τον Αύγουστο είναι Κύπριοι.

«Οι κύπριοι επισκέπτονται και διαμένουν στο Τρόοδος κυρίως το καλοκαίρι και το χειμώνα, ενώ οι ξένοι επισκέπτες προτιμούν το φθινόπωρο και την Άνοιξη την περιοχή», σύμφωνα με το λειτουργό της ΕΤΕΠ. Διευκρίνησε ότι οι πλείστοι ξένοι επισκέπτες συνήθως συνδυάζουν τη διαμονή τους στο Τρόοδος με κάποια παραθαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

«Στο Τρόοδος έρχονται κυρίως για να προβούν σε μια από τις εξειδικευμένες δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή, όπως μεταξύ άλλων η πεζοπορία, η ποδηλασία και οι επισκέψεις σε μουσεία, μοναστήρια και οινοποιεία», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς ο κ. Κωνσταντίνου για τους επισκέπτες τους Τρόοδους είπε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση των επισκεπτών από το Ισραήλ στην περιοχή του Τρόοδους. «Για τους ισραηλίτες είναι πολύ δημοφιλής προορισμός το Τρόοδος και έρχονται ολόχρονα», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Πρόσθεσε ότι τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αναμένουν επισκέπτες από το Γερμανία, όπου έρχονται στην Κύπρο για πεζοπορία και διαμένουν στην περιοχή του Τρόοδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Σ. Περδίος

Αναφορικά με τους Ρώσους τουρίστες ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι δεν διαμένουν στο Τρόοδος, αλλά πραγματοποιούν μονοήμερες επισκέψεις, στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, τόσο για την φύση όσο και για τα μοναστήρια της.

Αναφερόμενος στη μειωμένη προσέλευση τουριστών στην περιοχή του Τροόδους, ο κ. Κωνσταντίνου δήλωσε ότι «οι τουριστικοί πράκτορες πωλούν την Κύπρο ως προορισμό ήλιου-θάλασσας», ενώ θα μπορούσαν παράλληλα να προωθήσουν και άλλες μορφές τουρισμού που προσφέρουν οι ορεινές περιοχές της χώρας.

Επιπλέον, είπε ότι δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα ακόμα, ως Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους, για τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για στήριξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, στα πλαίσια της στρατηγικής που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για αναβάθμιση του Τρόοδους. Είπε ότι υπολογίζουν ότι εντός του Φθινοπώρου θα τύχουν ενημέρωσης για την Στρατηγική που αφορά το τουρισμό.

Σημειώνεται ότι η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους, έχει ήδη χαρτογραφήσει τις 114 κοινότητες του Τρόοδους, οι οποίες βρίσκονται σε τέσσερις επαρχίες (Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου) και τις έχει θέσει κάτω από την ομπρέλα της, προωθώντας τις πλέον ως ενιαίος τουριστικός προορισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Κοινά κριτήρια για την αξιολόγηση των ξενοδοχείων

Επεσήμανε ότι φέτος για πρώτη χρονιά το καλοκαίρι οι επισκέπτες του Τρόοδους δεν ήταν συγκεντρωμένοι σε 3-4 τουριστικές κοινότητες, αλλά σχεδόν σε όλη την Περιοχή.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι οι εξιδεικευμένες μορφές τουρισμού και οι δραστηριότητες που προσφέρει το Τρόοδος είναι μεταξύ άλλων ο αθλητικός τουρισμός (ποδηλασία, περπάτημα στην φύση, ορειβασία), οινογαστρονομικός τουρισμός (επίσκεψη σε οινοποιεία και επαφή με την τοπική κουζίνα), θρησκευτικός τουρισμός (εκκλησίες και μοναστήρια της Ουνέσκο), πτηνοπαρατήρηση, αστροτουρισμός και γεωλογικός τουρισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Μαγευτικές εικόνες από τον καταρράκτη του Φοινιού

Loader