Ξεχάστε τα μποτιλιαρίσματα, η τεχνολογία φροντίζει για μας

Ξεχάστε τα μποτιλιαρίσματα, η τεχνολογία φροντίζει για μας

Ξεχάστε τα μποτιλιαρίσματα, η τεχνολογία φροντίζει για μας

Τα τελευταία χρόνια ανεξάρτητοι ερευνητές και εφευρέτες, start up εταιρείες αλλά και βιομηχανικοί γίγαντες κοιτάζουν προς το μέλλον της μετακίνησης του ανθρώπου και παρουσιάζουν σχέδια ή και πρωτότυπα μοντέλα οχημάτων μεταφοράς στην στεριά, τον αέρα ακόμη και κάτω από το έδαφος. Οχήματα που μπορούν να μεταφέρουν είτε 1-4 άτομα αλλά και οχήματα μαζικής μεταφοράς. Πρόκειται για μοντέλα που δεν επιβαρύνουν με ρύπους το περιβάλλον αλλά και που τις περισσότερες φορές έχουν αυτόνομα συστήματα λειτουργίας και οι επιβάτες απολαμβάνουν την διαδρομή χωρίς κάποιος να χρειάζεται να οδηγεί. Τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα μοιάζουν πραγματικά βγαλμένα από βιβλία ή ταινίες επιστημονικές φαντασίας.

Το BBC έκανε ένα αφιέρωμα παρουσιάζοντας ορισμένα από αυτά τα οχήματα που φιλοδοξούν τα επόμενα χρόνια να αντικαταστήσουν τα σημερινά.

Στο αφιέρωμα του BBC παρουσιάζονται κυρίως κάποια μονοθέσια οχήματα όπως jet packs, drones και ηλεκτρικά πατίνια αλλά και ένα αυτόνομο λεωφορείο. Ομως οι ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολύ περισσότερες. Πολλές εταιρείες κατασκευάζουν αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα μεταφοράς επιβατών που προορίζονται χρήση ως ταξί. Μάλιστα οι Αρχές του Ντουμπάι έχουν δηλώσει ότι θα επιτρέψουν ίσως και από φέτος την λειτουργία τέτοιων οχημάτων.

Κατασκευάζονται αυτοκίνητα που αν θέλει ο οδηγός να ξεκουραστεί θα μπορούν να αναλαμβάνουν μόνα τους την οδήγηση αλλά και αυτοκίνητα που δεν θα διαθέτουν καν τιμόνια και πεντάλ.

Ομως οι ιδέες δεν σταματούν εκεί. Κατασκευάζονται υπερηχητικά τρένα που θα κινούνται είτε σε μαγνητικές ράγες είτε μέσα σε εγκαταστάσεις κενού αέρος καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο αμερικανός μεγιστάνας και οραματιστής Elon Musk πρότεινε την κατασκευή ενός υπόγειου δικτύου από τούνελ στα οποία θα μετακινούνται με μεγάλες ταχύτητες αυτοκίνητα αλλά και λεωφορεία. Τα οχήματα θα κατεβαίνουν στα τούνελ με ειδικά ασανσέρ που θα βρίσκονται στο οδόστρωμα και θα τοποθετούνται σε πάνω σε ειδικές πλατφόρμες οι οποίες θα τα μεταφέρουν στον προορισμό τους. Στόχος του Musk δεν είναι η κατασκευή υπόγειων τούνελ που θα ενώνουν τις περιοχές μιας πόλης αλλά τούνελ που θα ενώνουν και πόλεις μεταξύ τους.

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά jet pack είναι αυτό της Martin Aircraft

Αυτόνομο λεωφορείο που δοκιμάζεται στους δρόμους του Λος Αντζελες

Ενα βίντεο που παρουσιάζει πέντε από τα πιο επαναστατικά ηλεκτρικά πατίνια

Ταξί drone που έχει κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια

Υπερηχητικά τρένα

Υπόγεια οδικά δίκτυα

Αυτόνομα αυτοκίνητα

Loader