Τουρίστας ανάγκασε το νησί του Πάσχα να λάβει προστατευτικά μέτρα

Τουρίστας ανάγκασε το νησί του Πάσχα να λάβει προστατευτικά μέτρα

Πλέον, οι ξένοι θα μπορούν να λαμβάνουν βίζα μόνο για 30 μέρες και όχι 90 όπως ίσχυε μέχρι πρότινος

Τουρίστας ανάγκασε το νησί του Πάσχα να λάβει προστατευτικά μέτρα

Το μείζον ζήτημα που προκαλεί ανησυχία ανέδειξε η πρόσφατη συμπεριφορά ενός επισκέπτη στο νησί του Πάσχα. Ο ίδιος επέλεξε να απαθανατίσει τον εαυτό του να «σκαλίζει» τη μύτη ενός από τα αγάλματα Μοάι για τα οποία είναι διάσημος ο προορισμός.

Η αρχαιολόγος Τζο Αν Βαν Τίλμπεργκ, επικεφαλής του αρχείου βραχογραφίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και υπεύθυνη για το πρότζεκτ που εστιάζει στην μελέτη για τα πέτρινα αγάλματα του νησιού, υπογραμμίζει την ανάγκη οι τουρίστες να συμπεριφέρονται σωστά όταν επισκέπτονται ένα τουριστικό αξιοθέατο και να σέβονται αυτό που έχουν μπροστά τους.

«Θεωρούμε δεδομένη τη λήψη μιας φωτογραφίας γιατί οι άνθρωποι μπορούν να τραβούν επανειλημμένα την ίδια εικόνα. Είναι συνηθισμένο πλέον οι τουρίστες να βγάζουν φωτογραφίες που φαίνεται σαν να κρατούν με την παλάμη του χεριού τους τον Πύργο της Πίζας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι και το σωστό», είπε η Τίλμπεργκ στο CNN Travel.

«Δεν υπάρχει τίποτα δημιουργικό ή χιουμοριστικό σε αυτό. Το ένστικτο της αγέλης ευθύνεται για τις λήψεις αυτές», συμπλήρωσε.

Σε γενικές γραμμές οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν ελεύθερα στο εθνικό πάρκο και να πλησιάσουν τα αγάλματα, πλέον όμως οι Αρχές σκέφτονται να επιβάλλουν περιορισμούς.

Υπενθυμίζεται πως το 2008 ένας Φινλανδός ανέβηκε σε ένα από αυτά και έπιασε το αφτί του αγάλματος. Άμεσα συνελήφθη ενώ πλήρωσε πρόστιμο 17.000 δολαρίων για την πράξη του.

Την ίδια χρονιά θεσπίστηκαν και ορισμένοι έλεγχοι για την προστασία του νησιού. Πλέον, οι ξένοι θα μπορούν να λαμβάνουν βίζα μόνο για 30 μέρες και όχι 90 όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Loader