Airbnb: Βρήκε συμβιβαστική λύση για καταχωρίσεις στα κατεχόμενα

Airbnb: Βρήκε συμβιβαστική λύση για καταχωρίσεις στα κατεχόμενα

Θα επιτρέπει τις καταχωρίσεις από τη Δυτική Οχθη αλλά θα δωρίζει όλα τα έσοδα σε ανθρωπιστική μη κερδοσκοπική οργάνωση

Airbnb: Βρήκε συμβιβαστική λύση για καταχωρίσεις στα κατεχόμενα

Συνήθως οι πλατφόρμες-κοινωνικά δίκτυα, όπως η Airbnb, αποφεύγουν να μπουν στα χωράφια της πολιτικής και επικαλούνται το ότι είναι ανοικτές σε όλους χωρίς διακρίσεις.

Εξίσου συχνά αντιδρούν αμήχανα και σπασμωδικά όταν καλούνται να πάρουν πολιτικές -στην ουσία τους- αποφάσεις. Η Airbnb ενεπλάκη στη διαμάχη του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους, αλλά μπροστά στις μηνύσεις και τις αντιδράσεις, καθιέρωσε μια νέα πολιτική που μοιάζει συμβιβαστική. Υποχώρηση ή νομιμοποίηση μιας παρανομίας;

Προ μηνών η Airbnb είχε βρεθεί αντιμέτωπη με επικρίσεις για το ότι επιτρέπει την καταχώριση διαμερισμάτων στη Δυτική Οχθη όπου βρίσκεται μεγάλος αριθμός ισραηλινών εποίκων. Η Human Rights Watch είχε καταγράψει μάλιστα σε έκθεσή της τον περασμένο Νοέμβριο 139 ακίνητα.

Ζουν σε γη που τους έδωσε το ισραηλινό κράτος. Οι εποικισμοί θεωρούνται ωστόσο παραβίαση του διεθνούς νόμου, το Ισραήλ θεωρεί ότι απλώς βρίσκονται σε αμφισβητούμενη και όχι σε κατεχόμενη έκταση. Δεν είναι καθόλου ηθικό και νόμιμο να εκμεταλλεύονται οι Ισραηλινοί τα ακίνητα μέσω της πλατφόρμας, ήταν το επιχείρημα κατά της Airbnb.

Η απάντηση της αμερικανικής πλατφόρμας ήταν να αφαιρέσει τον Νοέμβριο περί τις 200 καταχωρίσεις κατοικιών που βρίσκονται σε εποικισμούς στη Δυτική Οχθη. Η κίνηση με τη σειρά της προκάλεσε την οργή του Ισραήλ αλλά και των ιδιοκτητών.

Υπενθύμιζε ακόμη η Airbnb ότι ήταν αντίθετη στο μποϊκοτάζ όλου του Ισραήλ λόγω του Παλαιστινιακού. Οι μηνυτές επισήμαναν ότι η Airbnb είχε καταχωρίσεις και σε άλλες αμφισβητούμενες περιοχές, αν και η Airbnb έσπευσε να αποσύρει τις καταχωρίσεις από τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, περιοχές στο επίκεντρο μίας διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας.

Την Τρίτη 9 Απριλίου και αφού είχαν κατατεθεί στις ΗΠΑ μηνύσεις για αρνητικές θρησκευτικές διακρίσεις, η εταιρεία έκανε στροφή 180 μοιρών και επανέφερε τις καταχωρίσεις γράφει η εφημερίδα Le Monde.

Η Airbnb θα επιτρέπει στο εξής τις καταχωρίσεις από τη Δυτική Οχθη αλλά θα δωρίζει όλα τα έσοδα σε ανθρωπιστική μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία δεν σχετίζεται με τη διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Παρόμοια θα είναι η στάση της στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Η χρονική συγκυρία της νέας απόφασης είναι από μόνη της εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Εγινε την ημέρα των γενικών εκλογών στο Ισραήλ που ανοίγουν τον δρόμο σε νέα θητεία για τον Benjamin Netanyahu.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός στο ότι, αν εκλεγόταν ξανά, θα προσαρτούσε τη Δυτική Οχθη στο Ισραήλ.

Οι εταιρείες που λειτουργούν σαν οργανισμοί Η Airbnb τονίζει ότι η απόφασή της έλαβε υπόψη τις γνώμες ειδικών και ότι προσπάθησε να προσεγγίσει με ευαισθησία ένα δύσκολο ζήτημα, ωστόσο πίσω από την απλή απόφασή της (όσες αντιδράσεις και αν φέρνει) κρύβονται σοβαρά προβλήματα.

Τόσο η Airbnb όσο και άλλες εταιρείες (όπως η Google με τους χάρτες της) ουσιαστικά παίρνουν αποφάσεις που σχεδόν τις μετατρέπουν σε υπερεθνικούς οργανισμούς, επισημαίνει η βρετανική Telegraph.

Ο ΟΗΕ μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά οι αποφάσεις του έχουν μικρή πρακτική σπουδαιότητα· η επιγραφή στο Google Maps αφορά πολύ περισσότερους.

Μερικές φορές με κωμικοτραγικά αποτελέσματα, όπως το 2010, όταν η Νικαράγουα εισέβαλε στην Κόστα Ρίκα λόγω ενός λάθους στον (ηλεκτρονικό) χάρτη της Google.

Loader