Αιθιοπία: Φύτεψαν 350 εκατ. δέντρα σε μια μέρα!

Αιθιοπία: Φύτεψαν 350 εκατ. δέντρα σε μια μέρα!

Πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας για να στείλει μήνυμα για κλιματική αλλαγή και να αφήσουν κληρονομιά στις επόμενες γενιές

Αιθιοπία: Φύτεψαν 350 εκατ. δέντρα σε μια μέρα!

Σύμφωνα με την Guardian, το εγχείρημα αυτό αποτελεί μέρος μιας εθνικής πρωτοβουλίας για να παραλάβουν οι επόμενες γενιές μια «πράσινη κληρονομιά».

Στόχος της χώρας είναι να φυτευθούν 4 δισεκατομμύρια δέντρα (!) μέσα στο καλοκαίρι, και για αυτό η κυβέρνηση ενθαρρύνει κάθε πολίτη να φυτέψει τουλάχιστον 40 φυτάρια. Μάλιστα, ακόμη και οι κρατικές υπηρεσίες έχουν κλείσει προκειμένου να συμμετάσχουν στο εγχείρημα και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της αποψίλωσης και της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η κάλυψη των δέντρων της Αιθιοπίας την δεκαετία του 2000 ήταν μόλις 4%, ενώ πριν από μία δεκαετία ήταν 35%.

Ο υπουργός Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Αιθιοπίας, Γκεταχούν Μεκουρία, έγραψε στο Twitter την Δευτέρα ότι έχουν φυτευθεί περίπου 353 εκατομμύρια δέντρα. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ για τη φύτευση των περισσότερων δέντρων ανήκε μέχρι σήμερα στους Ινδούς, οι οποίοι το 2016 φύτεψαν 50 εκατομμύρια δέντρα σε μία ημέρα.

Κατά τη διάρκεια της δενδροφύτευσης που έσπασε τα ρεκόρ ο δρ Νταν Ρίντλεϊ-Ελις, επικεφαλής του Κέντρου Τεχνολογίας και Επιστήμης των Δέντρων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σχολίασε με αφορμή την προσπάθεια των Αιθιόπων: «Τα δέντρα όχι μόνο συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα, αλλά έχουν και τεράστια οφέλη στην καταπολέμηση της απερήμωσης και της υποβάθμισης της γης, ιδιαίτερα στις άγονες χώρες.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=MRLRb3HV-SU

Πρόσθεσε ότι "παρέχουν επίσης τρόφιμα, καταφύγια, καύσιμα, ζωοτροφές, φάρμακα, υλικά και προστασία της υδροδότησης. Αυτό το πραγματικά εντυπωσιακό κατόρθωμα δεν είναι μόνο η απλή φύτευση δέντρων, αλλά μέρος μιας τεράστιας και περίπλοκης πρόκλησης για να ληφθούν υπόψη οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες τόσο των δέντρων όσο και των ανθρώπων.

Το μάντρα του δασολόγου «το σωστό δέντρο στη σωστή θέση» πρέπει ολοένα και περισσότερο να εξετάζει τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, καθώς και την οικολογική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική διάσταση.

Loader