Αλλαγή στα stock options ζητούν οι ευρωπαϊκές startups

Αλλαγή στα stock options ζητούν οι ευρωπαϊκές startups

Strepe, Revolut και TransferWise

Αλλαγή στα stock options ζητούν οι ευρωπαϊκές startups

Strepe, Revolut και TransferWise είναι μεταξύ των εταιρειών που ιδρύθηκαν στην Ευρώπη και σήμερα ζητούν την αλλαγή του πλαισίου που διέπει τα stock options παγκοσμίως.

"Οι πολιτικές που διέπουν την ιδιοκτησία των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι αναχρονιστικές και εξαιρετικά αναποτελεσματικές", αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή η οποία πρόκειται να δοθεί στους Ευρωπαίους πολιτικούς την επόμενη εβδομάδα.

Στο Βέλγιο για παράδειγμα οι φόροι επί των stock options καταβάλλονται όταν αυτά παραχωρούνται και όχι όταν εξασκούνται και δεδομένου ότι οι περισσότερες startups αποτυγχάνουν, το προσωπικό μπορεί να καταλήξει αν πληρώνει για το τίποτα… και γι αυτό οι περισσότεροι αποφεύγουν τέτοια προγράμματα.

Η επιστολή απευθύνει έκκληση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν τα μοντέλα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Εσθονίας και της Γαλλίας.

Τριάντα διευθύνοντες σύμβουλοι υπέγραψαν συμπεριλαμβανομένου του Markus Villig, ιδρυτή της ανταγωνίστριας εταιρείας της Uber, της Ευρωπαϊκής Taxify, του Jacob de Geer, ιδρυτή της iZette που έχει εξαγοραστεί από την PayPal για $2,2 δισ. και του Samir Desai, συνιδρυτή της Funding Circle της οποίας η αρχική δημόσια προσφορά έφτασε τον περασμένο μήνα στα $1,9 δισ. δολάρια.

Το αίτημα για καλύτερη μεταχείριση των stock options δεν είναι εντελώς ανιδιοτελές από τους συγκεκριμένους διευθύνοντες συμβούλους. Η λογική λέει πως η καλύτερη μεταχείριση των stock options θα τους βοηθήσει να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες πληρωμές που προσφέρονται μεταξύ άλλων από τις μεγάλες τράπεζες και τις συμβουλευτικές εταιρείες.

"Τα stock options είναι ο μοναδικός μοχλός που διαθέτουν οι εταιρείες για να προσελκύσουν τα καλύτερα ταλέντα παγκοσμίως και το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν είναι και αρκετά καλό" δήλωσε ο Martin Mignot, συνεργάτης της Index Ventures.

H επιστολή ζητά επίσης την απελευθέρωση των μετοχών χωρίς δικαιώματα ψήφου μια κάπως αμφισβητούμενη κίνηση που θα επιτρέψει στους ιδρυτές να διανείμουν stock options χωρίς να φοβούνται μήπως χάσουν τον έλεγχο της εταιρείας.

Οι μετοχές χωρίς δικαιώματα ψήφου αποτελούν σημείο αμφισβήτησης στις ΗΠΑ όπου η χρήση τους από τους ιδρυτές της Facebook, της Snapchat και της Google έχει προκαλέσει ανησυχία στην Επιτροπή κεφαλαιαγοράς καθώς θεωρεί πως αυτή η κατηγορία των μετοχών υπονομεύει την ορθή εταιρική διακυβέρνηση. "Είναι ένα πολύ διαφορετικό ζήτημα όταν μιλάμε για την υπόθεση της Facebook όπου όσον αφορά τους επενδυτές και τους μεγαλομετόχους σε σχέση με τον Zuckerberg αυτοί έχουν λιγότερα δικαιώματα ψήφου" δήλωσε ο Μignot.

Δεν είναι σαφές αν μια πιθανή "έκρηξη” ή όχι των μετοχών χωρίς δικαιώματα ψήφου θα λειτουργήσει θετικά για τον τεχνολογικό κλάδο της Ευρώπης. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι το σημερινό "ναρκοπέδιο" των διαφορετικών κανονισμών σχετικά με τα stock options αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη που τόσο ανάγκη έχει η Ευρώπη.

Loader