Έρευνα σε κορυφαίες online πλατφόρμες για αθέμιτο ανταγωνισμό

Έρευνα σε κορυφαίες online πλατφόρμες για αθέμιτο ανταγωνισμό

Μήπως επιδίδονται σε πρακτικές που περιόρισαν τον ανταγωνισμό, έχουν καταπνίξει την καινοτομία ή βλάψει τους καταναλωτές;

Έρευνα σε κορυφαίες online πλατφόρμες για αθέμιτο ανταγωνισμό

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, δεν κατονομάστηκαν εταιρείες, ωστόσο μεταξύ αυτών που θα μπουν στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να είναι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως το Facebook, η Google, η Amazon και η Apple.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο λόγος πίσω από την έρευνα είναι οι προβληματισμοί για τις «αναζητήσεις, τα social media και κάποιες υπηρεσίες λιανικών πωλήσεων online».

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη έρευνα πάνω στην ισχύ των εταιρειών τεχνολογίας πάνω στην αμερικανική οικονομία. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ εξετάζει ήδη προβληματισμούς παρόμοιας φύσης, ενώ σε εξέλιξη είναι έρευνες και στην ΕΕ.

Τον περασμένο μήνα είχε αναφερθεί πως το υπουργείο Δικαιοσύνης προετοίμαζε έρευνα πάνω στη Google για να διαπιστωθεί εάν ο κολοσσός του χώρου των μηχανών αναζήτησης παραβίαζε τη νομοθεσία περί anti-trust.

Το υπουργείο ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό θα εξεταζόταν «εάν και πώς οι κορυφαίες online πλατφόρμες έχουν επιτύχει ισχύ στην αγορά και επιδίδονται σε πρακτικές που έχουν περιορίσει τον ανταγωνισμό, καταπνίξει την καινοτομία ή βλάψει με άλλον τρόπο τους καταναλωτές».

Θεωρείται πως θα εξεταστούν ζητήματα όπως το πώς οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας αυξήθηκαν σε μέγεθος και ισχύ και επεκτάθηκαν σε επιπρόσθετες επιχειρήσεις, καθώς και πώς έχουν χρησιμοποιήσει τη δύναμη που προκύπτει από τα μεγάλα δίκτυα χρηστών τους.

Loader