Πολλοί εργαζόμενοι που είναι ανίσχυροι στον χώρο εργασίας τους, γίνονται αυστηροί γονείς

Πολλοί εργαζόμενοι που είναι ανίσχυροι στον χώρο εργασίας τους, γίνονται αυστηροί γονείς

Μελέτες αποκαλύπτουν

Πολλοί εργαζόμενοι που είναι ανίσχυροι στον χώρο εργασίας τους, γίνονται αυστηροί γονείς

Το ότι ο αυταρχισμός βρίσκεται σε άνοδο από την Ευρώπη έως την Αμερική είναι γνωστό. Αλλά αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, σημειώνει ο αμερικανός ψυχολόγος Aνταμ Γκραντ στο Salon, και για πάρα πολλές οικογένειες, με πάρα πολλούς πατέρες και άλλες τόσες μητέρες να είναι υπέρ το δέον αυστηροί και αυστηρές με τα παιδιά τους.

Οι συνέπειες μπορεί να είμαι καταστροφικές καθώς τα παιδιά αυταρχικών γονιών είναι πιθανότερο να είναι επιθετικά, να εμπλακούν σε παράνομες ενέργειες, να αντιμετωπίσουν προβλήματα συμπεριφοράς, να πάθουν κατάθλιψη και να ξεκινήσουν να καπνίζουν, να πίνουν και να καταναλώνουν ναρκωτικές ουσίες κατά την ενήλικη ζωής τους. Τι καθιστά, όμως, έναν γονιό αυταρχικό; Περί το ¼ των αυταρχικών συμπεριφορών από την πλευρά των γονιών οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ενώ σχεδόν οι μισές σχετίζονται άμεσα με το οικογενειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσαν οι ίδιοι οι γονείς.

«Αλλά υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας που έχει σημασία και τον οποίο αγνόησαν πολλοί ειδικοί ενώ δεν γίνεται αντιληπτός και από αρκετούς γονείς», αναφέρει ο Γκραντ, σημειώνοντας πως «οι εργασιακές εμπειρίες μας μπορούν να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας».

Επικαλείται μια σημαντική μελέτη της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι (όλοι άνδρες στην προκειμένη περίπτωση, χιλιάδες εκπρόσωποι των περισσότερων επαγγελμάτων από όλην την Αμερική) που επιτηρούνται στενά κατά την επιτέλεση της όποιας εργασίας τους και έχουν περιορισμένη ελευθερία κινήσεων, τείνουν να απαιτούν απόλυτη υπακοή από την πλευρά των παιδιών τους. Αντιθέτως οι άνθρωποι με δημιουργικές εργασίες που τους παρέχουν ελευθερία της σκέψης και της κρίσης μπορεί να γίνουν περισσότερο ευέλικτοι και χρήσιμοι γονείς με τους συντάκτες της έκθεσης να επισημαίνουν «πως η εργασία επιδρά στον άνθρωπο περισσότερο από όσο ο άνθρωπος στην εργασία».

Στη συνέχεια άλλες μελέτες απέδειξαν πως το ίδιο συμβαίνει και με τις γυναίκες. Για τον λόγο αυτό, καταλήγει ο αμερικανός ειδικός «η διασφάλιση της ελευθερίας των ανθρώπων στην εργασία αποτελεί ηθική ευθύνη (των αφεντικών). Γιατί όταν ελέγχουμε σε υπερβολικό βαθμό τους ανθρώπους δεν τους στερούμε μόνον την αξιοπρέπειά τους αλλά κλέβουμε και τις προοπτικές των παιδιών τους».

Loader