Εξαφανισμένο είδος πτηνού επανεμφανίστηκε μετά από 136.000 χρόνια

Εξαφανισμένο είδος πτηνού επανεμφανίστηκε μετά από 136.000 χρόνια

Η επαναληπτική εξέλιξη αναφέρεται στην επαναλαμβανόμενη εξέλιξη ειδών από τον ίδιο πρόγονο σε διαφορετικούς χρόνους

Εξαφανισμένο είδος πτηνού επανεμφανίστηκε μετά από 136.000 χρόνια

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το εξαφανισμένο πουλί είναι και πάλι ζωντανό χάρη σε μια εξαιρετικά σπάνια διαδικασία που ονομάζεται «επαναληπτική εξέλιξη».

Οπως διαπίστωσαν το πτηνό με τις λευκές ραβδώσεις εξελίχθηκε επανειλημμένα από τον ίδιο πρόγονο στο νησιωτικό σύμπλεγμα Αλντάμπρα.

Πρόκειται για την «ασπρόλαιμη ραλλίδα» έναν πουλί που δεν πετάει και εξελίχθηκε μετά την αποικιοποίηση των νησιών, που είναι σχεδόν ανέγγιχτα από τον άνθρωπο.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βλέπουν επαναληπτική εξέλιξη σε αυτό το είδος και την χαρακτηρίζουν ως «μία από τις σημαντικότερες» περιπτώσεις σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, το οποίο πραγματοποίησε την έρευνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Η επαναληπτική εξέλιξη αναφέρεται στην επαναλαμβανόμενη εξέλιξη ειδών από τον ίδιο πρόγονο σε διαφορετικούς χρόνους.

Εχοντας το μέγεθος ενός κοτόπουλου, η αυθεντική ραλλίδα «γεννήθηκε» στη Μαδαγασκάρη. Ιστορικά αρκετές ομάδες έχουν κάνει πολλές απόπειρες μετανάστευσης, κάποιες στην Αφρική, όπου τους έτρωγαν τα αρπακτικά και άλλες σε νησιά στον Ινδικό Ωκεανό.

Επειδή δεν υπάρχουν αρπακτικά ζώα στα νησιά Αλντάμπρα, όπου κάποια από αυτά τα πτηνά προσγειώθηκαν, τα πουλιά εξελίχθηκαν και έχασαν τη δυνατότητα να πετάξουν. Ετσι, μια σπάνια πλημμύρα, πριν από 136.000 χρόνια, έπνιξε όλη την πανίδα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των πτηνών που δεν μπορούσαν να ξεφύγουν.

Οταν τα επίπεδα της θάλασσας έπεσαν κατά την επόμενη εποχή των παγετώνων, οι λευκές ραλλίδες από τη Μαδαγασκάρη επανεμφανίστηκαν ξανά στα νησιά αυτά.

Τα οστά ηλικίας 100.000 ετών, που ανακτήθηκαν από τους ερευνητές, δείχνουν ότι τα πουλιά που προσγειώθηκαν τόσο πριν όσο και μετά την εποχή των παγετώνων δεν μπόρεσαν να ξαναπετάξουν.

Ο Δρ Χιούμ, ένας παλαιοντολόγος πτηνών και ερευνητικός συνεργάτης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, δήλωσε: «Αυτά τα μοναδικά απολιθώματα παρέχουν αναμφισβήτητες ενδείξεις ότι ένα μέλος της οικογένειας των ραλλίδων αποίκισε εκεί, πιθανότατα από τη Μαδαγασκάρη, και έχασε την ικανότητα του να πετάει.

Loader