O Boris Johnson, το νέο υπουργικό, οι αντιδράσεις και ο Larry

O Boris Johnson, το νέο υπουργικό, οι αντιδράσεις και ο Larry

Οι νέοι υπουργοί, οι πρώτες δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι αντιδράσεις του κόσμου αλλά και του γάτου Λάρι

O Boris Johnson, το νέο υπουργικό, οι αντιδράσεις και ο Larry

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος πρωθυπουργός τόνισε ότι «εκείνοι που στοιχηματίζουν εναντίον της Βρετανίας θα χάσουν τα πάντα». Αναφερόμενος στο Brexit, δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς «εάν» και «όμως».

«Η δουλειά μου είναι να κάνω τους δρόμους πιο ασφαλείς (...) Η δουλειά μου είναι να διασφαλίσω ότι τα παιδιά σας θα λάβουν εξαιρετική παιδεία», συνέχισε. «Όσοι μας αμφισβήτησαν θα δουν ότι έκαναν λάθος», συμπλήρωσε. «Η αλλαγή που επιδιώκουμε είναι πλέον ένα προσωπικό στοίχημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε να φροντίσει για την πρόσβαση των ηλικιωμένων στην υγεία, ενώ άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν έδειξαν το ενδιαφέρον που θα έπρεπε «λόγω του κόστους και της πολυπλοκότητας του θέματος». «Θα διορθώσουμε μια για πάντα το ζήτημα και θα εξασφαλίσουμε για κάθε ηλικιωμένο την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια που του αξίζει», τόνισε.

Αναφερόμενος στις προετοιμασίες για το Brexit, είπε ότι η κυβέρνησή του θα επιταχύνει τις διαδικασίες. «Και τα λιμάνια θα είναι έτοιμα, και οι τράπεζες θα είναι έτοιμες, τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία θα είναι έτοιμα και ο φανταστικός τομέας των τροφίμων και της γεωργίας θα είναι έτοιμος και θα περιμένει να πουλήσει ακόμη περισσότερα, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλον τον κόσμο», τόνισε.

«Είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμαστούμε για τη μακρινή πιθανότητα οι Βρυξέλλες να αρνηθούν να διαπραγματευτούν και να αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, όχι επειδή το θέλουμε αλλά επειδή είναι λογικό να προετοιμαστούμε», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον είπε ότι μολονότι θα συγκροτήσει «μια θαυμάσια ομάδα από άνδρες και γυναίκες», αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη «για την αλλαγή που θέλω να δω». Για τη φορολογία, είπε αόριστα ότι θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές ώστε να παράσχει «πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις σε κεφάλαιο και στην έρευνα».

(youtube: https://www.youtube.com/watch?v=LNIMA8TOJhM)

Μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη

Ο Τζόνσον υποσχέθηκε επίσης ότι θα επιτύχει μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη, «μια καλύτερη συμφωνία που θα μεγιστοποιεί τις ευκαιρίες για το Brexit ενώ θα μας επιτρέπει να αναπτύξουμε μια νέα συναρπαστική εταιρική σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, βασισμένη στο ελεύθερο εμπόριο και την αμοιβαία υποστήριξη”, όπως είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Boris Johnson

Πρόσθεσε ότι είναι «πεπεισμένος» ότι θα τα καταφέρει μέσα σε 99 ημέρες. «Αλλά δεν θα περιμένουμε 99 ημέρες επειδή ο βρετανικός λαός βαρέθηκε να περιμένει, έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να λάβουμε αποφάσεις, να δώσουμε μια ισχυρή ηγεσία και να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο», τόνισε.

Ένα από τα θέματα που εμπόδισαν την προκάτοχό του, την Τερέζα Μέι, να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από το κοινοβούλιο ήταν το «δίχτυ ασφαλείας» για την Ιρλανδία, το λεγόμενο backstop. Ο Τζόνσον, κάνοντας ένα (αμετάφραστο) λογοπαίγνιο με τη λέξη, είπε: «Μην σας νοιάζει το backstop. Ήρθε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».

(embed: https://twitter.com/BBCPolitics/status/1154031460128440322?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1154031460128440322&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.huffingtonpost.gr%2Fentry%2Fdiadelotes-prospathesan-na-empodisoen-ton-mporis-tzonson-na-ftasei-sta-anaktora-toe-mpakiycham_gr_5d386a7ae4b004b6adb93203)

Διαδηλωτές προσπάθησαν να τον εμποδίσουν να φτάσει στα Ανάκτορα

Στο μεταξύ, νωρίτερα μια ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να αποκλείσει τον δρόμο που ακολουθούσε η αυτοκινητοπομπή του Τζόνσον για τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ θα του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ένα όχημα της συνοδείας του πέρασε δίπλα τους, καθ′ οδόν προς το παλάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Boris Johnson

Η κινητοποίηση αυτή φαίνεται πως ήταν πρωτοβουλία της Greenpeace. Η οργάνωση ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι οι οικολόγοι διαδηλωτές ήθελαν να παραδώσουν στον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας μια επιστολή κρίσιμης σημασίας, η οποία περιέχει τις απαντήσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Λίγα λεπτά νωρίτερα, τα Ανάκτορα είχαν ανακοινώσει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε δεκτή την παραίτηση της Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία.

(embed: https://twitter.com/PhilipHammondUK/status/1154006191468666881?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1154006191468666881&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.huffingtonpost.gr%2Fentry%2Fkai-episema-prothepoeryos-tes-vretanias-o-mporis-tzonson_gr_5d38739ae4b004b6adb9566a)

Οι υπουργοί της κυβέρνησης

Σε μια άλλη εξέλιξη, γεμάτο πρωτοστάτες του Brexit είναι πλέον το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας, αφού ο νέος πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, το έφτιαξε από την αρχή προφανώς για να τον βοηθήσει να κάνει πραγματικότητα την δέσμευσή του: να βγάλει τη χώρα από το τρένο της Ένωσης στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.

Το νέο υπουργικό μετρά μείον 17 υπουργούς της Μέι, είτε γιατί τους ξήλωσε είτε γιατί παραιτήθηκαν μόνοι τους, ενώ μια θέση φύλαγε και για τον μικρότερο αδερφό του, Τζο Τζόνσον, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (πρόκειται για χαρτοφυλάκιο που του επιτρέπει να παρευρίσκεται στα υπουργικά συμβούλια, αλλά όχι ως πλήρες μέλος). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ θα παραμείνει στη θέση του και στη νέα κυβέρνηση.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ο Ντόμινικ Ράαμπ, στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον διορισμό του από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι το σημαντικότερο πράγμα είναι να αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, κατά προτίμηση με μια συμφωνία. Για το θέμα του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε «ευαίσθητο», σημείωσε ότι δεν θα βιαστεί να εξάγει συμπεράσματα. Ο 45χρονος Ράαμπ, από τη νέα γενιά των Βρετανών Συντηρητικών, θεωρείται σκληροπυρηνικός ευρωσκεπτικιστής. Υπήρξε υπουργός Brexit στην κυβέρνηση της Τερέζας Μέι αλλά παραιτήθηκε, διαφωνώντας με τη στρατηγική που ακολουθούσε η πρωθυπουργός.

Τον νέο πρωθυπουργό συνεχάρη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Ανυπομονώ να συναντηθούμε για να συζητήσουμε –με λεπτομέρειες– τη συνεργασία μας», ανέφερε στη λακωνική επιστολή του ο Τουσκ που ξεκινά με την προσφώνηση ”Αγαπητέ κ. Τζόνσον, αγαπητέ Μπόρις”. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ο θεσμός εκείνος που δίνει τις κατευθύνσεις και θέτει τις κόκκινες γραμμές στο Κολέγιο των Επιτρόπων και στον επικεφαλής των διαπραγματευτών για το Brexit τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, που δεν διστάζει να εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν διαρωτήθηκε με τι μοιάζει «η ιδιαίτερη θέση στην κόλαση» που περιμένει «εκείνους που προώθησαν το Brexit χωρίς καν να έχουν ένα προσχέδιο για να το υλοποιήσουν με ασφάλεια».

Επίσης, το νέο υπουργικό περιλαμβάνονται τουλάχιστον 12 Brexiteers – από έξι στο υπουργικό συμβούλιο της Μέι – ενώ παράλληλα μειώθηκε ο αριθμός των γυναικών.

(embed:https://twitter.com/NickBoles/status/1154093304327356416?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1154093304327356416&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fpolitics%2F2019%2Fjul%2F24%2Fboris-johnson-takes-his-revenge-and-sacks-over-half-the-cabinet)

Το υπουργικό Ακολουθούν τα ονόματα των νέων υπουργών της βρετανικής κυβέρνησης που διόρισε ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Υπουργός Οικονομικών: Σατζίντ Τζάβιντ. Διαδέχεται τον Φίλιπ Χάμοντ Υπουργός Εσωτερικών: Πρίτι Πάτελ. Διαδέχεται τον Σατζίντ Τζάβιντ Υπουργός Εξωτερικών: Ντόμινικ Ράαμπ. Διαδέχεται τον Τζέρεμι Χαντ Υπουργός αρμόδιος για το Brexit: Στέφεν Μπάρκλεϊ. Παραμένει στο πόστο του

Καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ: Μάικλ Γκαβ. Διαδέχεται τον Ντέιβιντ Λίντινγκτον Υπουργός Άμυνας: Μπεν Γουάλας. Διαδέχεται την Πένι Μορντόντ Υπουργός Εμπορίου: Λιζ Τρας. Διαδέχεται τον Λίαμ Φοξ Υπουργός Υγείας: Ματ Χάνκοκ. Παραμένει στο πόστο του

Υπουργός Περιβάλλοντος: Τερέζα Βίλιερς. Διαδέχεται τον Μάικλ Γκαβ Υπουργός Παιδείας: Γκάβιν Γουίλιαμσον. Διαδέχεται τον Ντέμιαν Χιντς Υπουργός Πολιτισμού: Νίκι Μόργκαν. Διαδέχεται τον Τζέρεμι Ράιτ Υπουργός Επιχειρήσεων: Άντρεα Λίντσομ. Διαδέχεται τον Γκρεγκ Κλαρκ

Υπουργός Στέγασης: Ρομπέρ Τζένρικ. Διαδέχεται τον Τζέιμς Μπρόκενσιρ. Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων: Αμπερ Ραντ. Παραμένει στο πόστο της. Υπουργός Δικαιοσύνης: Ρόμπερτ Μπάκλαντ. Διαδέχεται τον Ντέιβιντ Γκοκ Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης: Αλοκ Σάρμα. Διαδέχεται τον Ρόρι Στιούαρντ

Υπουργός Μεταφορών: Γκραντ Σαπς. Διαδέχεται τον Κρις Γκρέιλινγκ Υπουργός Ουαλίας: Αλούν Κέιρνς Υπουργός Βορείου Ιρλανδίας: Τζούλιαν Σμιθ. Διαδέχεται την Κάρεν Μπράντλεϊ Υπουργός Σκοτίας: Άλιστερ Τζακ. Διαδέχεται τον Ντέιβιντ Μαντέλ

Όλοι οι υπουργοί εδώ.

(embed: https://twitter.com/AlexJFMorales/status/1154047782602149888?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1154047782602149888&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.huffingtonpost.gr%2Fentry%2Fh-prote-mera-toe-mporis-tzonson-os-prothepoeryos-mesa-apo-10-fotoyrafies_gr_5d38736ae4b004b6adb9556f)

Larry the Cat

Τέλος όσο αφορά τον γάτο Λάρι, μόνιμος ένοικος του 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, μάλλον αδιάφορο τον άφησαν οι τελευταίες εξελίξεις. Οπως δείχνουν διάφορα πλάνα και φωτογραφίες από την πρωθυπουργική κατοικία, ο Λάρι κράτησε αποστάσεις από τα γεγονότα, παρακολουθώντας όμως από απόσταση.

Με πληροφορίες από BBC, The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, huffingtonpost, protagon

Loader