Brexit χωρίς συμφωνία: Ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων

Brexit χωρίς συμφωνία: Ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων

Σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που αποκαλύπτουν οι Sunday Times

Brexit χωρίς συμφωνία: Ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων

Η Βρετανία θα αντιμετωπίσει ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα αν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά έγγραφα που αποκαλύπτει η κυριακάτικη έκδοση των .

Οπως τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι προβλέψεις του υπουργικού συμβουλίου αφορούν τις πιθανότερες επιπτώσεις το Brexit χωρίς συμφωνία και όχι σενάρια καταστροφής. Σύμφωνα με αυτά, το 85% των φορτηγών που πηγαινοέρχονται στη Μάγχη ”μπορεί να μην είναι έτοιμα” να αντιμετωπίσουν τα τελωνεία της Γαλλίας, γεγονός που σημαίνει ότι η αποκατάσταση της τάξης στα λιμάνια μπορεί να χρειαστεί και τρεις μήνες

Η Βρετανική κυβέρνηση πιστεύει, επίσης, ότι το ”σκληρό σύνορο” μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας είναι αναπόφευκτο, καθώς τα σχέδια για την αποφυγή εκτεταμμένων ελέγχων είναι ανέφικτα.

Ο φάκελος που ετοιμάστηκε τον Αύγουστο από την κυβέρνηση, με τον κωδικό ”Επιχείρηση Κίτρινο Σφυρί” (Operation Yellowhammer), προσφέρει μία σπάνια ματιά στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αποφυγή καταστροφικής κατάρρευσης των εθνικών υποδομών” γράφουν χαρακτηριστικά οι Times. “O απόρρητος φάκελος περιέχει την πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση της ετοιμότητας της Βρετανίας για την αντιμετώπιση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Dominos Pizza

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ενώπιον συνταγματικής κρίσης στο εσωτερικό και σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς ο πρωθυπουργός Boris Johnson έχει κατ΄επανάληψη τονίσει την επιθυμία του για Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, εκτός κι αν η ΕΕ συμφωνήσει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ”διαζυγίου”.

Επαναδιαπραγμάτευση

Το θέμα της Βρετανικής αποχώρησης κυριαρχεί στην Ε.Ε. τα τελευταία τρία χρόνια και οι Βρυξέλλες αρνούνται κατηγορηματικά να επαναδιαπραγματευτούν την συμφωνία στην οποία κατέληξαν με την προκάτοχο του κ. Τζόνσον, Τερέζα Μέι, τον περασμένο Νοέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Brexit χωρίς συμφωνία θα πονέσει τη Βρετανία

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να πει στον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macronκαι την Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, ότι η Βουλή του Γουέστμίνστερ δεν μπορεί να σταματήσει το Brexit και ότι η επαναδιαπραγμάτευση είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η έξοδος χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον δέχεται πιέσεις από όλον τον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας για να αποφύγει το χειρότερο σενάριο, ενώ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Jeremy Corbin, έχει διακηρύξει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση στις αρχές Σεπτεμβρίου, για να καθυστερήσει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Για την ώρα, πάντως, παραμένει αβέβαιο το αν οι βουλευτές έχουν την ομοφωνία ή την δύναμη να χρησιμοποιήσουν την Βουλή για να σταματήσουν το Brexit χωρίς συμφωνία. Οι διαφωνούντες με την άτακτη αποχώρηση υποστηρίζουν ότι θα ήταν καταστροφική για την Βρετανία, μία από τις σταθερότερες δημοκρατίες της Δύσης.

Το διαζύγιο χωρίς όρους, λένε, θα κάνει ζημιά στην παγκόσμια ανάπτυξη, θα σοκάρει τις αγορές και θα πλήξει την παγκόσμια οικονομική ισχύ του Λονδίνου.

Οι υποστηρικτές του Brexit, απο την πλευρά τους, λένε ότι ναι μεν θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα, αλλά η βρετανική οικονομία θα αναδειχθεί ισχυρότερη μόλις απελευθερωθεί από τα δεσμά που έφεραν την Ευρώπη πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Πολεμικό Συμβούλιο» για άτακτο Brexit

  • Πληροφορίες Sunday Times, ΚΥΠΕ
Loader