Καλιφόρνια: είναι τα 7,1 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός;

Καλιφόρνια: είναι τα 7,1 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός;

Καλιφόρνια: είναι τα 7,1 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός;

Εδώ και λίγα 24ωρα όλος ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία τους σεισμογράφους καθώς η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ συγκλονίζεται από ακολουθία πολύ ισχυρών δονήσεων.

Την Πέμπτη ήταν 6,4 Ρίχτερ, την Παρασκευή το βράδυ (ξημερώματα Σαββάτου ώρα Κύπρου) ήρθαν τα 7,1 Ρίχτερ που έπληξαν ξανά τη νότια Καλιφόρνια —είναι αυτή μια ακολουθία που μπορεί να δείχνει ότι το περιβόητο ρήγμα του Αγίου Αντρέα έχει «ενεργοποιηθεί»;

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=V5E-0Dix440)

Οι σεισμολόγοι δεν είναι ακριβώς καθησυχαστικοί. «Υπάρχει 5% πιθανότητα να έχουμε έναν ακόμη μεγαλύτερο σεισμό», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκρέιβς του Αμερικανικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου (USGS).

O σεισμός σημειώθηκε στις 8.21 μ.μ. της Παρασκευής (τοπική ώρα) ήταν μεγέθους 7,1 βαθμών και σε βάθος 17 χλμ.

Η Λούσι Τζόουνς, σεισμολόγος από το Caltech, εξήγησε ότι ο σεισμός της Παρασκευής ήταν 10 φορές πιο ισχυρός από αυτόν της Πέμπτης. «Δεν μπορώ να θυμηθώ ακολουθία με σεισμό 6,4 Ρίχτερ, έπειτα έναν κοντά στα 7 Ρίχτερ και να ακολουθήσει ακόμα ισχυρότερος σεισμός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο» δήλωσε, σύμφωνα με τους Los Angeles Times.

Ακολούθησαν τουλάχιστον 16 μετασεισμοί μεγέθους 4 βαθμών και άνω. Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες αναμένουν νέους μετασεισμούς της τάξεως των 6 Ρίχτερ που θα γίνουν αισθητοί ως το Λος Αντζελες.

Οι LA Times περιέγραψαν πώς ο σεισμός έγινε αισθητός στο φημισμένο στάδιο των Ντότζερς κατά τη διάρκεια αγώνα μπέιζμπολ.

Θύματα από τον σεισμό της Παρασκευής δεν αναφέρθηκαν, ωστόσο πολλά σπίτια καταστράφηκαν και οι εικόνες που έδειξαν τα τηλεοπτικά δίκτυα ήταν τρομακτικές: κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες, κόσμος προσπαθούσε πανικόβλητος να εκκενώσει εστιατόρια και σουπερμάρκετ στην Παλμ Ντέζερτ, άνθρωποι είδαν τις πισίνες στα σπίτια τους να σηκώνουν κύμα. «Σπίτια άλλαξαν θέση, θεμέλια ράγισαν, τοιχία αντιστήριξης έπεσαν», ανέφερε η Πυροσβεστική στην κομητεία του Σαν Μπερναρντίνο. Καταγράφηκε «ένας τραυματισμός (ελαφρύς), οι πυροσβέστες προσφέρουν φροντίδες στον ασθενή. Δεν υπάρχουν ανάγκες που να μην έχουν καλυφθεί αυτή τη στιγμή», διευκρίνισε σε ανάρτησή της σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κυβερνήτης Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ζήτησε τη βοήθεια των ομοσπονδιακών δυνάμεων και έθεσε στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης (OES).

Loader