Τέρμα οι διακρίσεις σε εργασία και σχολεία λόγω χτενίσματος

Τέρμα οι διακρίσεις σε εργασία και σχολεία λόγω χτενίσματος

Η Καλιφόρνια είναι η πρώτη πολιτεία που δέχεται ότι τα χτενίσματα συνδέονται με τη φυλή και προστατεύονται από τις διακρίσεις

Τέρμα οι διακρίσεις σε εργασία και σχολεία λόγω χτενίσματος

Ο νόμος της γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Χόλι Μίτσελ, από το Λος Αντζελες, μιας μαύρης γυναίκας που έχει τα μαλλιά της κοτσιδάκια, κάνει την Καλιφόρνια την πρώτη πόλιτεία που λέει ρητά ότι τα χτενίσματα αυτά συνδέονται με τη φυλή και επομένως προστατεύονται από τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας και στα σχολεία.

«Αλλάζουμε την πορεία της ιστορίας-ελπίζουμε-, σε όλη τη χώρα, αναγνωρίζοντας πως ό, τι έχει οριστεί ως επαγγελματικό στυλ μαλλιών και ενδυμασία στο χώρο εργασίας έχει ιστορικά βασιστεί σε ένα ευρωκεντρικό μοντέλο - βασισμένο σε ίσια μαλλιά» δήλωσε η Μίτσελ.

Η Στέφανι Χαντερ-Ρέι, που εργάζεται σε ένα μαγαζί μακιγιάζ, λέει ότι συνήθως έχει τα μαλλιά της πλεξούδα ή σε «άφρο» στυλ αλλά μια μέρα εμφανίστηκε στη δουλειά με τα μαλλιά ισιωμένα. Ο διευθυντής της, της είπε ότι τα μαλλιά της δεν φαίνονταν ποτέ άλλοτε τόσο φυσιολογικά.

«Με ενόχλησε», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της. «Τι σημαίνει "κανονικό"; Το φυσιολογικό σας δεν είναι το δικό μου φυσιολογικό. Το φυσιολογικό μου είναι το άφρο μου ή οι πλεξούδες μου».

Η Αλίκα Χάτσετ-Φολ, που διατηρεί κομμωτήριο στο Σακραμέντο, δήλωσε ότι πολλοί μαύροι άνδρες της ζητούν να τους κόψει τα μαλλιά τους επειδή δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

Ο νέος νόμος της Καλιφόρνια, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2020, είναι σημαντικός επειδή τα ομοσπονδιακά δικαστήρια έχουν ιστορικά θεωρήσει ότι τα μαλλιά είναι χαρακτηριστικό που μπορεί να αλλάξει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να διαμαρτύρεται για διακρίσεις σε βάρος του, λόγω κουρέματος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε πρόσφατα να ακούσει την περίπτωση μιας γυναίκας από την Αλαμπάμα που δήλωσε ότι δεν πήρε τη δουλειά επειδή αρνήθηκε να αλλάξει τα μαλλιά της.

Το ίδιο θέμα απασχόλησε την κοινή γνώμη τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ένας μαύρος παλαιστής σε σχολείο στο Νιου Τζέρσεϊ άκουσε έναν διαιτητή να του λέει ότι έπρεπε να κόψει τα ράστα κοτσιδάκια του αν ήθελε να αγωνιστεί.

«Η απόφασή του να χάσει ή όχι έναν αθλητικό αγώνα ή να χάσει την ταυτότητά του, νομίζω, ήταν μια υπόθεση που αφορούσε εκατομμύρια Αμερικανούς», δήλωσε ο Νιούσομ, προτού υπογράψει το νομοσχέδιο μαζί με τον Μίτσελ και έξι ακόμη υποστηρικτές του νομοσχεδίου.

Αν και η Καλιφόρνια γίνεται η πρώτη πολιτεία με ένα τέτοιο νόμο, η Νέα Υόρκη νωρίτερα φέτος εξέδωσε νομική καθοδήγηση που απαγορεύει τις διακρίσεις εναντίον κάποιου με βάση το χτένισμα.

Το νομοσχέδιο του Μίτσελ προσθέτει στους νόμους περί διακρίσεων του κράτους τη λέξη «φυλή» και περιλαμβάνει επίσης «χαρακτηριστικά γνωρίσματα που συνδέονται ιστορικά με τη φυλή», συμπεριλαμβανομένης της υφής των μαλλιών και των προστατευτικών χτενισμάτων.

Καθορίζει περαιτέρω προστατευτικά χτενίασματα όπως οι πλεξούδες, τα κοτσιδάκια και τα ράστα.

Loader