Ένα βήμα που αλλάζει όσα ξέρουμε για τη θεραπεία του καρκίνου

Ένα βήμα που αλλάζει όσα ξέρουμε για τη θεραπεία του καρκίνου

«Σε μόλις μερικές δεκαετίες, η κυτταροθεραπεία έχει μετατραπεί από μια υποσχόμενη ιδέα σε μια πρακτική λύση για φονικές μορφές καρκίνου».

Ένα βήμα που αλλάζει όσα ξέρουμε για τη θεραπεία του καρκίνου

Μόλις ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε την διάθεση ενός νέου γονιδιακού φαρμάκου για τη θεραπεία του καρκίνου του αίματος. Πρόκειται για τη δεύτερο φάρμακο CAR T-Cell θεραπείας που διατίθεται σε χρήση και το οποίο παρά την εξωφρενική του τιμή (οι ομάδες που έχουν εργαστεί στην ανάπτυξή του ισχυρίζονται ότι για την ώρα η τιμή αντιπροσωπεύει απολύτως το εγχείρημα) αναμένεται να αλλάξει όσα ξέρουμε για τη θεραπεία του καρκίνου.

Η νέα θεραπεία, όπως επισημαίνει η «Νew York Times», που ονομάζεται **Yescarta** και παρασκευάζεται από την «Kite Pharma» εγκρίθηκε για ενήλικους με επιθετική μορφή καρκίνου του αίματος, και μη Ηοdgkin’s λέμφωμα οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε δύο γύρους χημειοθεραπείας χωρίς όμως αποτέλεσμα για την υγεία τους.

Η θεραπεία, η οποία θεωρείται κάτι σαν γονιδιακή θεραπεία, μεταλλάσσει τα κύτταρα του ασθενούς σε αυτό που οι ίδιοι οι ερευνητές αποκαλούν «ζωντανό φάρμακο» το οποίο επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Πρόκειται για μέρος της ταχύτατα αναπτυσσόμενης τα τελευταία χρόνια ανοσοθεραπείας, η οποία ουσιαστικά επιδιώκει να επαναπρογραμματίσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου το οποίο πολεμάει τις ασθένειες και εν προκειμένω τον καρκίνο.

«Τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα», είναι τα λόγια του Δρ. Φρέντερικ Λοκ, ο οποίος είναι ειδικός στους καρκίνους του αίματος στο Moffitt Cancer Center στην Τάμπα και παράλληλα ένας από τους επικεφαλής της νέας θεραπείας.

Από τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα προκύπτει ότι περίπου 3.500 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να είναι υποψήφιοι για να υποβληθούν στη θεραπεία του Yescarta. Το συνολικό κόστος της θεραπείας ανέρχεται στα 373.000 δολάρια. Η θεραπεία αρχικά είχε αναπτυχθεί από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, με επικεφαλής τον Δρ. Στίβερν Ρόζενμπεργκ. Το Ινστιτούτο έκανε συμφωνία με την «Kite» το 2012, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία πλήρωσε την έρευνα και σε αντάλλαγμα θα λάμβανε τα δικαιώματα να εμπορευματοποιήσει τα αποτελέσματα. Κυρίως λόγω της δύναμης της νέας θεραπείας, αλλά και της συναφούς έρευνας, ο φαρμακευτικός κολοσσός «Gilead» εξαγόρασε την «Kite» τον Αύγουστο αντί του ποσού των 11,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

.

Loader