Το δάνειο της Γερμανίας στην Condor, ανακουφίζει και την Κύπρο

Το δάνειο της Γερμανίας στην Condor, ανακουφίζει και την Κύπρο

Το δάνειο της Γερμανίας στην Condor, ανακουφίζει και την Κύπρο

Ωστόσο, το δάνειο ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα εγγυηθούν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση του κρατιδίου της Εσσης για την αεροπορική εταιρία Condor, την γερμανική θυγατρική της Thomas Cook, δεν θα ανακουφίσει μόνο τους υπαλλήλους και πελάτες αλλά και εμάς.

Η ανακοίνωση εχθές Τετάρτη από τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ και η ίδια η εταιρία, ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση της γερμανικής θυγατρικής της Thomas Cook, GmbH, η οποία κατέθεσε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γερμανικός αερομεταφορέας, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν κερδοφόρος, σκοπεύει να συνεχίσει κανονικά τα δρομολόγιά του παρά την χρεοκοπία της μητρικής βρετανικής εταιρίας και είχε ζητήσει κρατική βοήθεια προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί και να διατηρήσει τις περισσότερες από τις 5.000 θέσεις εργασίας του.

«Η Condor είναι κερδοφόρα επιχείρηση και επομένως η απόφασή μας βασίζεται σε οικονομικούς παράγοντες, όχι σε πολιτικά κριτήρια», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, τονίζοντας ότι η απόφαση συνεπάγεται ότι πολλοί από τους εργαζόμενους θα καταφέρουν να διατηρήσουν την θέση τους, αλλά και ότι 240.000 Γερμανοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν χωρίς προβλήματα από τις διακοπές τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Οικονομίας Ούλριχ Νουσμπάουμ, η εταιρία μπορεί πολύ σύντομα να εξυγιανθεί και να προσελκύσει επενδυτές, προκειμένου να αποπληρωθεί και το δάνειο.

Η απόφαση για την βοήθεια προς την Condor θα πρέπει, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατόπιν τα χρήματα θα εκταμιευθούν από την ομοσπονδιακή Τράπεζα Επενδύσεων KfW. Το 50% της οικονομικής βοήθειας θα προέλθει από το κρατίδιο της Εσσης, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας και οι περισσότερες θέσεις εργασίας της.

«Θα υποβάλουμε άμεσα αίτημα διαδικασίας προστασίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Condor Ραλφ Τέκεντρουπ, εξηγώντας ότι στόχος της εταιρίας είναι να προχωρήσει σε διαδικασίες εκκαθάρισης και οικονομικής αναδιάρθρωσης εν λειτουργία και με δική της διοίκηση, προκειμένου να αποφύγει την εμπλοκή στην υπόθεση της Thomas Cook.

Οικονομική βοήθεια είχε λάβει το 2017 και η γερμανική αεροπορική εταιρία Air Berlin, η οποία οδηγήθηκε σε χρεοκοπία όταν ο βασικός της μέτοχος, η εταιρία Etihad, ανέστειλε την χρηματοδότησή της. Η ομοσπονδία διέθεσε τότε δάνειο 150 εκατ. ευρώ με σκοπό η εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί και να βρει αγοραστή. Στο μεταξύ η Air Berlin, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, έχει αποπληρώσει το σύνολο του δανείου της.

Επιπτώσεις θα υπάρξουν και για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία, καθώς η εξασφάλιση απευθείας πτήσεων από τη γερμανία στην Κύπρο, ιδιαίτερα μετά την αναστολή των πτήσεων της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Germania αρχές του Φεβρουαρίου 2019.

H αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους διέθετε στόλο με 37 αεροσκάφη, είχε έδρα το Βερολίνο, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια δραστηριοποιείτο και στην Κύπρο, μεταφέροντας επιβάτες από τη Γερμανία προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Το 2018 η εταιρεία είχε μεταφέρει από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια συνολικά 50 χιλιάδες άτομα, ενώ το 2019 υπολογίζεται ότι θα μετέφερε τον ίδιο περίπου αριθμό επιβατών.

Με τη συνέχιση των εργασιών της Condor, η Κύπρος δεν χάνει τη πρόσβασή τςη στη γερμανική αγορά.

Loader