Οι 100 ημέρες που άλλαξαν το Χονγκ Κονγκ

Οι 100 ημέρες που άλλαξαν το Χονγκ Κονγκ

Οι 100 ημέρες που άλλαξαν το Χονγκ Κονγκ

Το μαζικό κύμα αμφισβήτησης γεννήθηκε στις αρχές Ιουνίου, λόγω του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ για να δικασθούν στην Κίνα.

Έκτοτε, οι διεκδικήσεις διευρύνθηκαν σημαντικά για να καταγγείλουν την αστυνομική βία, την υποχώρηση των ελευθεριών και τις παρεμβάσεις της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ.

Το κύμα διαδηλώσεων ήταν τόσο μαζικό που για πρώτη φορά συμμετείχαν, όχι μόνο φοιτητές, αλλά και υπάλληλοι, ακόμα και μαγαζάτορες. Κι ενώ στην αρχή η μόνη διεκδίκηση ήταν η απόσυρση του νομοσχεδίου, στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης την αστυνομική βία, την υποχώρηση των ελευθεριών και τις παρεμβάσεις της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ.

Βάσει των όρων της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997, οι κάτοικοί του χαίρουν ειδικού καθεστώτος, θεωρητικά έως το 2047, στη βάση της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα». Φαίνεται όμως ότι οι τοπικές Αρχές κλίνουν περισσότερο προς το «μία χώρα, ένα σύστημα».

Η περιοχή των 7 εκατομμυρίων κατοίκων έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα των κινεζικών αγορών, αποτελώντας γέφυρα με τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σέντσεν. Η γέφυρα αυτή επιτρέπει στους ξένους επενδυτές να συναλλάσσονται με αυτά μέσω ειδικά αδειοδοτημένων χρηματιστών στο Χονγκ Κονγκ. Από την άλλη, οι Κινέζοι επενδυτές αποκτούν έτσι πρόσβαση στις διεθνείς συναλλαγές.

Λίγες ώρες πριν από την απόσυρση του νομοσχεδίου, το πρακτορείο Reuters διέρρευσε ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο η Κάρι Λαμ δήλωνε σε ιδιωτική συνάντηση με επικεφαλής επιχειρήσεων ότι αν μπορούσε θα ήθελε να παραιτηθεί και να ζητήσει συγγνώμη.

Αναγκάστηκε έτσι να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας τόνισε, όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, ότι «η ομάδα μου και εγώ οφείλουμε να παραμείνουμε για να βοηθήσουμε το Χονγκ Κονγκ» και ότι «ούτε καν εξέτασε το ενδεχόμενο» να συζητήσει περί παραίτησής της με την κινεζική κυβέρνηση. Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η απόσυρση του νομοσχεδίου.

Μετά τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών στο Χονγκ Κονγκ, επήλθε ο διχασμός.

Διαδηλωτές υπέρ της Κίνας συνεπλάκησαν - ευτυχώς κυρίως λεκτικά - σε εμπορικό κέντρο της πόλης με εκείνους που αντιτίθενται στη φερόμενη εμπλοκή του Πεκίνου, ενώ η αστυνομία αναγκάστηκε να επέμβει για να χωρίσει τα δύο μπλοκ.

Οι κινεζόφιλοι διαδηλωτές κρατούσαν κινεζικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως «Το Χονγκ Κονγκ είναι Κίνα» και «Στήριξη στην αστυνομία», ενώ δέχονταν ανάλογες και σε αρκετές περιπτώσεις υβριστικές απαντήσεις.

Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε και στους δρόμους της περιοχής Καουλούν Μπέι του Χονγκ Κονγκ, χωρίς τα βίαια επεισόδια των προηγουμένων ημερών. Ωστόσο και πάλι η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις αρκετών ατόμων από αμφότερες τις πλευρές.

Loader