Πυρκαγιά στα Universal Studios έκαψε τεράστια μουσική κληρονομιά

Πυρκαγιά στα Universal Studios έκαψε τεράστια μουσική κληρονομιά

Έρευνα του BBC αποκάλυψε ότι περίπου 40.000 έως 50.000 βίντεο και ταινίες είχαν υποστεί βλάβη από τη φωτιά

Πυρκαγιά στα Universal Studios έκαψε τεράστια μουσική κληρονομιά

Ολα αυτά τα πολύτιμα αρχεία χάθηκαν όταν μια φωτιά ξέσπασε σε μια αποθήκη των Universal Studios Hollywood, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές που τότε είχαν υποβαθμιστεί από τους ανθρώπους της εταιρείας.

Σε εμπιστευτικά έγγραφα που εκδόθηκαν το 2009, η Universal Music Group (UMG) εκτιμούσε ότι οι απώλειες ανέρχονταν σε 500.000 τραγούδια.

«Αυτό που χάθηκε στη φωτιά ήταν, αναμφισβήτητα, μια τεράστια μουσική κληρονομιά» ανέφεραν τα έγγραφα.

Σε δήλωσή της την Τρίτη, η UMG αναγνώρισε ότι η πυρκαγιά ήταν «βαθιά ατυχής», αλλά αμφισβήτησε το δημοσίευμα των New York Times.

«Το περιστατικό... δεν επηρέασε ποτέ τη διαθεσιμότητα της μουσικής ούτε την αποζημίωση των καλλιτεχνών», ανέφερε. «Η ιστορία περιέχει πολλές ανακρίβειες, παραπλανητικές δηλώσεις, αντιφάσεις και θεμελιώδεις παρανοήσεις του συμβάντος και των επηρεασμένων περιουσιακών στοιχείων» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ηχογραφήσεις που φιλοξενούνταν στα Universal Studios κάλυπταν δεκαετίες δημοφιλούς μουσικής.

Περιελάμβαναν τραγούδια των Ray Charles, B.B. King, the Four Tops, Joan Baez, Neil Diamond, Sonny, Cher, Joni Mitchell, Cat Stevens, Gladys Knight and the Pips, Al Green, Elton John, Eric Clapton, Jimmy Buffett, Eagles, Aerosmith, Rufus και Chaka Khan, Barry White, Patti LaBelle, Police, Sting, Steve Earle, R.E.M., Janet Jackson, Guns N’ Roses, Mary J. Blige, No Doubt, Nine Inch Nails, Snoop Dogg, Nirvana, Beck, Sheryl Crow, Tupac Shakur, Eminem, 50 Cent και των Roots.

Πολλές από τις ηχογραφήσεις ήταν πρωτότυπα αντίγραφα. Οι αρχειοφύλακες θα πρέπει τώρα να βασίζονται σε αντίγραφα δεύτερης γενιάς των πρωτοτύπων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η γνησιότητα.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, οι REM δήλωσαν ότι «προσπαθούν να βρουν πληροφορίες για να μάθουν τι συνέβη και το κατά πόσο επηρεάστηκε η μουσική της μπάντας από αυτό».

(embed:https://twitter.com/remhq/status/1138532624006295556?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1138532624006295556&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.huffingtonpost.gr%2Fentry%2Ftrayoedia-ton-nirvana-eminem-elton-tzon-kai-pollon-akome-chathekan-se-perkayia_gr_5d0118e1e4b0304a12085d59)

Η πυρκαγιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων εργασιών συντήρησης. Οι εργάτες χρησιμοποίησαν φλόγιστρα για να επισκευάσουν την οροφή του κτιρίου. Παρόλο που ακολούθησαν το πρωτόκολλο και περίμεναν μια ώρα για να κρυώσουν οι σανίδες, η φωτιά ξεκίνησε αμέσως μετά την αποχώρησή τους.

Οι φλόγες έφτασαν τελικά σε μια αποθήκη, γνωστή ως Κτίριο 6197, όπου φιλοξενούνταν αρχεία τηλεοπτικών εκπομπών, κινηματογραφικών ταινιών και ηχογραφήσεων του Universal Music Group.

Αν και η φωτιά ήταν πρώτο θέμα εκείνη την εποχή, ο επικεφαλής της Universal, Ronald Meyer, δήλωνε τότε ότι δεν υπήρξαν σημαντικές απώλειες.

Μια σύγχρονη έρευνα του BBC αποκάλυψε ότι περίπου 40.000 έως 50.000 βίντεο και ταινίες είχαν υποστεί βλάβη από τη φωτιά.

Loader