Σε δημοπρασία βγαίνουν ανέκδοτες επιστολές του Άλμπερτ Αϊνστάιν

Σε δημοπρασία βγαίνουν ανέκδοτες επιστολές του Άλμπερτ Αϊνστάιν

Οι επιστολές, δείχνουν πώς έβλεπε και έζησε το Ολοκαύτωμα ένα από τα λαμπρότερα μυαλά της επιστήμης

Σε δημοπρασία βγαίνουν ανέκδοτες επιστολές του Άλμπερτ Αϊνστάιν

Ανάμεσα σε αρκετά γράμματα που βγαίνουν «στο σφυρί» βρίσκονται τρία που γράφτηκαν μεταξύ του 1921 και 1939 και μιλούν για την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Σε μια από τις επιστολές ο Γερμανός φυσικός εβραϊκής καταγωγής είχε γράψει στην αδερφή του Μάγια Γουίντελερ Άινσταιν το 1921, προειδοποιώντας την για το Ολοκαύτωμα, λέγοντας πως ο ίδιος απέρριψε ένα ταξίδι στο Μόναχο λόγω του κύματος του αντισημιτισμού που μεγάλωνε στην πόλη και φοβούμενος για τη ζωή του.

Σε μία επιστολή που έχει παραλήπτη την πρώτη του σύζυγο Μινέρβα, το 1934, έγραφε ότι εξαιτίας των πενιχρών οικονομικών του δεν μπορούσε να συντηρεί το γιο του Έντουαρντ που νοσηλευόταν για σχιζοφρένεια.

«Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της τρέλας του Χίτλερ που έχει καταστρέψει τις ζωές όλων γύρω μου», έγραφε ο διάσημος φυσικός.

Σε μια άλλη επιστολή του το 1939 που είχε παραλήπτη τον δρ. Μορίς Λεντς, γιατρό που βοηθούσε τους Εβραίους πρόσφυγες, έγραφε ότι οι Εβραίοι δοκιμάζονταν σκληρά και επαινούσε τον γιατρό για τη σημαντική προσφορά του στη διάσωση διωκόμενων ομοθρήσκων του.

«Η δύναμη αντίστασης που επέτρεψε στον Ιουδαϊκό λαό να επιβιώσει για χιλιάδες χρόνια βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις παραδόσεις αμοιβαίας εξυπηρετικότητας», ανέφερε ο Αϊνστάιν μόλις τρεις μήνες πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο λόγος για τον οποίο υποφέρουμε είναι η αλληλεγγύη και η γνώση μας», ανέφερε ακόμη.

Η επιστολή στη Μινέρβα, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 1903-1919 εκτιμάται στα 23.000 ευρώ, ενώ η επιστολή στον δρ. Μορίς Λεντς αναμένεται να φθάσει τα 10.500 ευρώ.

Loader