Ελλάδα: Τέλος το πανεπιστημιακό άσυλο - Τι προέβλεπε ο νόμος

Ελλάδα: Τέλος το πανεπιστημιακό άσυλο - Τι προέβλεπε ο νόμος

Σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα, αντάλλαξαν πυρά ακόμα και για τα φοιτητικά τους χρόνια...

Ελλάδα: Τέλος το πανεπιστημιακό άσυλο - Τι προέβλεπε ο νόμος

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε αργά χθες το απόγευμα το πολυνομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο. Η ψηφοφορία επισφράγισε μια θυελλώδη, επεισοδιακή συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής, με εντάσεις, αποχωρήσεις αλλά και μια σφοδρή προσωπική κόντρα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα για τις σπουδές τους...

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο είχε θεσπιστεί το 1982, πέρασε με 162 «ναι». Το σχετικό άρθρο 64 υπερψηφίστηκε από τους παριστάμενους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης. Το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε “παρών”, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=7HsbUSsoQgY)

Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25, που, αντίθετα με το ΚΙΝ.ΑΛ., το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, δεν επέστρεψαν για την ψηφοφορία μετά την ομαδική αποχώρηση της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για «αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου», μιλώντας για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

«Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα τόνισε ο πρωθυπουργός. Δεν είναι καταδικασμένα τα ελληνικά πανεπιστήμια και η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της. Θέλουμε τα ΑΕΙ να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας δίχως φόβο. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι η κατάργηση του ασύλου ανήκει στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για την κυβέρνηση του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα το πανεπιστημιακό άσυλο ήταν ιερό.

Τώρα αναμένονται διαδηλώσεις στην Αθήνα. Το ερώτημα είναι αν θα γίνουν αμέσως μετά τη ψήφιση του νόμου ή όταν περάσει το καυτό καλοκαίρι και επιστρέψουν όλοι από τις διακοπές τους.

Συγκέντρωση κατά της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, την ώρα που πραγματοποιούνταν η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή έκαναν μαθητές και μέλη φοιτητικών οργανώσεων. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια ενώ στη συνέχεια οι διαμαρτυρόμενοι έκαναν πορεία μέχρι τη Βουλή.

Πανεπιστημιακό άσυλο: Τι προέβλεπε μέχρι πρότινος ο νόμος

Το πανεπιστημιακό ή ακαδημαϊκό άσυλο χαρακτηρίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους. Το πανεπιστημιακό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των ιδρυμάτων και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει. Καλύπτει όλους τους χώρους του ιδρύματος στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα.

Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα ΤΕΙ. Επιτρέπεται η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους χώρους των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αυτεπάγγελτα μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων, εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αρμόδιου οργάνου του Ιδρύματος και με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής.

Η μη επιτρεπόμενη αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας στην περίπτωση πλημμελημάτων (των ελαφρότερων εγκλημάτων) αφορά στο επ’ αυτοφώρω έγκλημα , δηλαδή διώκεται και τιμωρείται κανονικά αλλά η αστυνομία χρειάζεται την άδεια του Πρυτανικού Συμβουλίου για να εισέλθει ελεύθερα στο Πανεπιστήμιο.

Αρμόδιο όργανο για την προσωρινή άρση του ασύλου και δότης άδειας επέμβασης δημόσιας δύναμης είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο για τα Πανεπιστήμια και το Συμβούλιο για τα ΤΕΙ, με δικαίωμα ψήφου όλων των μελών τους. Οι παραβάτες του ακαδημαϊκού ασύλου τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών.

Στην Ελλάδα, το άσυλο προστατεύεται με το Άρθρο 3 του Νόμου 3549/2007 (ΦΕΚ Α 69/20.03.2007). Η διάταξη του πανεπιστημιακού ασύλου θεσπίστηκε το 1982, ως απόρροια της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ, OneTV, Τηλεόραση της Βουλής
Loader