Ενώπιον της δικαιοσύνης το μπλε κρασί!

Ενώπιον της δικαιοσύνης το μπλε κρασί!

Η Γενική Υπηρεσία Ανταγωνισμού της Γαλλίας, άσκησε δίωξη κατά του αμπελώνα στη Χώρα των Βάσκων που παράγει το κρασί

Ενώπιον της δικαιοσύνης το μπλε κρασί!

Τρία είναι τα χρώματα στο κρασί. Άντε και καμία απόχρωση που πηγαίνει προς το ελαφρά πορτοκαλί. Μπλε κρασί όμως πόθεν έσχες; Τι σταφύλι πάτησες και βγήκε; Ότι και αν γράψουμε, όσο και αν αμφισβητήσουμε τον ισχυρισμό του αμπελώνα, την απάντηση θα πρέπει να δώσουν οι αρμόδιες αρχές και τα ειδικά εργαστήρια. Και την έδωσαν!

Η Γενική Υπηρεσία Ανταγωνισμού της Γαλλίας, άσκησε δίωξη, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, κατά του αμπελώνα που βρίσκεται στη Χώρα των Βάσκων και παράγει μπλε κρασί, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει «φυσικό μπλε».

Οι γάλλοι οινολόγοι ισχυρίζονται ότι το κρασί μπορεί να είναι μόνο λευκό, ροζέ και κόκκινο και πώς εξ ορισμού δεν γίνεται να ονομάζεται κρασί ένα ποτό που είναι γαλάζιο ή μπλε.

Μάλιστα, στη γαλλική αγορά κυκλοφορούν όχι ένα, αλλά δύο είδη μπλε κρασιού. Το ένα κοστίζει περίπου 15 ευρώ, ενώ η τιμή του άλλου φτάνει στα 35 ευρώ.

Και πριν φτάσουν στα δικαστήρια οι γάλλοι ειδικοί και καταναλωτές, τα συστατικά του κρασιού ανέλυσε το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Τουλούζης και αποκάλυψε ότι περιέχει Ε133, μία χρωστική χημική ουσία, η οποία δίνει και το χρώμα στο μπλου κουρακάο.

Σύμφωνα με εισαγγελέα της Κορσικής που επικαλούνται οι Times, η ποινή που προβλέπεται είναι δύο χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 375.000 ευρώ.

Και στην Κύπρο το μπλε κρασί

Η έμπνευση του κρασιού, που κυκλοφορεί εδώ και 2 χρόνια περίπου και στη χώρα μας, έρχεται από έξι φιλόδοξους νέους, οι οποίοι εισήγαγαν στην αγορά αυτό το νέο προϊόν για να προσελκύσουν ακόμα κι εκείνους που δεν είναι λάτρεις του κρασιού.

Πρόκειται για ένα μείγμα, όπως ισχυρίζονταν, από κόκκινο και λευκό κρασί και ο μπλε χρωματισμός του είναι απόλυτα φυσικός. Ο χυμός τους παίρνει την μπλε απόχρωση από τις ανθοκυανίνες, μια χρωστική που βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού και λίγο χρώμα που προκύπτει από το εκχύλισμα του φυτού Isatis tinctoria, ενώ του προστίθεται κι ένα μη θερμιδικό γλυκαντικό.

Η ισπανική start-up, εταιρεία Gïk έχει αναλάβει τη διανομή του στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με το site της εταιρίας, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεχάσουμε όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το κρασί, να «ξεμάθουμε» τις εκατοντάδες προστατευμένες οινικές περιοχές και όλα αυτά που μας έχουν μάθει οι sommelier, αφού στην Gik δεν πιστεύουν σε κανόνες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, κανείς δεν χρειάζεται να μελετήσει τη βίβλο της οινολογίας για να απολαύσει λίγο κρασί και μέσα σε όλο αυτό το πρωτοποριακό κλίμα, δημιούργησαν ένα κρασί χρώματος μπλε.

Τα μέλη της ομάδας του Gïk δεν δηλώνουν οινοπαραγωγοί. Λένε όμως ότι είναι δημιουργοί που έχουν επιλέξει τη βιομηχανία του κρασιού ως «πεδίο μάχης» τους, για να δημιουργήσουν ένα ριζικά διαφορετικό και πρωτότυπο προϊόν.

Εκτος από το χρώμα, το μπλε κρασί έχει αρκετά γλυκιά γεύση, που το κάνει πιο εύκολο στην κατανάλωση, ειδικά σε εκείνους που δεν πίνουν κρασί. Η παραγωγή του κρασιού αυτού γίνεται με σταφύλια από τη Leon, τη La Rioja και την Castilla-La Mancha.

  • Με πληροφορίες από Times, protagon
Loader