Έως και 2,7 Ευρωπαίοι έχουν επηρεαστεί από τις διαρροές στο Facebook

Έως και 2,7 Ευρωπαίοι έχουν επηρεαστεί από τις διαρροές στο Facebook

Μετρώντας το σκάνδαλο σε αριθμούς

Έως και 2,7 Ευρωπαίοι έχουν επηρεαστεί από τις διαρροές στο Facebook

Την πεποίθηση πως «τα προσωπικά δεδομένα ‘έως και 2,7 εκατομμυρίων’ Ευρωπαίων χρηστών του Facebook ενδέχεται να έχουν καταλήξει με «ανάρμοστο τρόπο» στη βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica, εξέφρασε σήμερα Μεγάλη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη τα στοιχεία που της διαβίβασε ο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης.

Με αυτήν την εκτίμηση για την Ευρώπη, επιβεβαιώνεται ο συνολικός αριθμός των 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook που ενδεχομένως επηρεάστηκαν παγκοσμίως από το σκάνδαλο, τον οποίο αποκάλυψε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του μέσου Μάρκ Ζούκερμπεργκ την Τετάρτη.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το «Facebook μας επιβεβαίωσε ότι τα προσωπικά δεδομένα έως και 2,7 εκατομμυρίων Ευρωπαίων ή προσώπων που διαμένουν στην ΕΕ, για να είμαστε πιο ακριβείς, ενδεχομένως εστάλησαν στην Cambridge Analytica με ανάρμοστο τρόπο», γνωστοποίησε ο Κρίστιαν Βίγκαντ, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.

«Φαίνεται ότι είναι αναγκαίο να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις» συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξει «τηλεφωνική επικοινωνία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας» μεταξύ της Ευρωπαίας Επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη, Βέρας Τζούροβα, και της δεύτερης τη τάξει στην ηγεσία του Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ.

«Το γνωρίζαμε, αλλά δεν το ελέγξαμε»

«Το γνωρίζαμε εδώ και 2,5 χρόνια, αλλά δεν το ελέγξαμε», ήταν, στο μεταξύ, η δήλωση – ομολογία της Σέριλ Σάντμπεργκ, όταν ερωτήθηκε εάν η εταιρεία είχε αντιληφθεί πως η Cambridge Analytica είχε κάνει κατάχρηση με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

«Αν το Facebook είχε ελέγξει την κατοχή δεδομένων της Cambridge Analytica, θα μπορούσε να είχε εμποδίσει το σκάνδαλο», παραδέχθηκε η ίδια, σε συνέντευξή της.

Ειδικότερα, ερωτηθείσα γιατί το Facebook δεν έλεγξε τι συνέβαινε με την Cambridge Analytica όταν έμαθε για πρώτη φορά ότι υπήρχε κατάχρηση με τα δεδομένα χρηστών από το 2016, η Σάντμπεργκ δήλωσε: «Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό 2,5 χρόνια πριν. Νομίζαμε ότι τα δεδομένα είχαν διαγραφεί και έπρεπε να έχουμε ελέγξει».

«Να ανοίξει τα χαρτιά του το Facebook»

Ο ίδιος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παραδέχεται ότι έγιναν πολλά λάθη. Αυτά τα λάθη θέλουν να προλάβουν για το μέλλον οι Βρυξέλλες και προετοιμάζουν νέα οδηγία για την αποτελεσματικότερη προστασία των χρηστών στο διαδίκτυο. Το εάν θα είναι πιο αποτελεσματική θα αποδεχθεί στη συνέχεια. Πάντως το Facebook αντέδρασε και τις επόμενες ημέρες θα γίνει συνάντηση εκπροσώπου του με κοινοτικούς ανώτατους αξιωματούχους προκειμένου να συμβάλει η εταιρεία στη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια» υπογραμμίζει ο Γαν Φίλιπ Άλμπρεχτ, ευρωβουλευτής και υπεύθυνος σε θέματα εσωτερικής πολιτικής των Πρασίνων. «Το Facebook θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει τα χαρτιά του και να επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση των αρχών προστασίας δεδομένων στο σύστημά του».

Τέλος Μαΐου αναμένεται η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τα προσωπικά δεδομένα. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει, αυστηροποιείται το νομικό καθεστώς, έτσι ώστε οι χρήστες να τυγχάνουν καλύτερης προστασίας στο διαδίκτυο, όπως λέει ο Άξελ Φος, ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. «Θα πρέπει να γίνεται σαφές στους χρήστες για ποιο λόγο χρειάζονται οι επιχειρήσεις τα δεδομένα τους» διευκρινίζει. «Συνήθως ζητείται η έγκριση των χρηστών, έτσι ώστε η μεταφορά των δεδομένων να μην είναι δυνατή άνευ ετέρου. Ρυθμίζεται με καλύτερο τρόπο και η ανάληψη ευθύνης».

Πηγή

Loader