Ερευνούν την Amazon για αθέμιτο ανταγωνισμό

Ερευνούν την Amazon για αθέμιτο ανταγωνισμό

Εκμεταλλεύεται την κυρίαρχή της θέση στην αγορά;

Ερευνούν την Amazon για αθέμιτο ανταγωνισμό

Νέα προβλήματα για την Amazon δημιουργούνται στη Γερμανία μετά τις συνεχόμενες απεργίες, τώρα αξιωματούχοι της γερμανικής Αρχής κατά του μονοπωλίου ξεκίνησαν έρευνα για την online πλατφόρμα, ώστε να διαπιστώσουν αν η εταιρεία εμποδίζει τον θεμιτό ανταγωνισμό στη διαδικτυακή αγορά της χώρας. Υπενθυμίζουμε πως η Γερμανία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Amazon.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ο αμερικανικός κολοσσός εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση του στην αγορά στις σχέσεις της με άλλες εταιρείες λιανικής που χρησιμοποιούν την σελίδα της Amazon ως σημείο πώλησης. Όπως μεταδίδει το CNBC, οι ερευνητές του Federal Cartel Office σημειώνουν σε ανακοίνωση τους ότι ύστερα από σειρά καταγγελιών, έχουν ξεκινήσει διαδικασία για το πώς διαχειρίζεται η εταιρεία τους πωλητές στην ιστοσελίδα Amazon.de. Η γερμανική μονάδα της Amazon δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο σημείωσε το αμερικανικό δίκτυο

«Λόγω των αρκετών καταγγελιών που έχουμε δεχθεί, θα εξετάσουμε αν η Amazon κάνει κατάχρηση της θέσης της στην αγορά προκαλώντας ζημία στους ενεργούς πωλητές στην πλατφόρμα της», σημείωσε ο πρόεδρος του Federal Cartel Office, Andreas Mudt. Ο γερμανός αξιωματούχος συμπλήρωσε «Η Amazon λειτουργεί ως ένα είδος ‘φύλακα’ των πελατών. Ο διπλός ρόλος ως ο μεγαλύτερος έμπορος και το μεγαλύτερο σημείο πώλησης σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να παρεμποδιστούν άλλοι έμποροι στην πλατφόρμα».

Οι πρακτικές που φέρεται να ακολουθεί περιλαμβάνουν το μπλοκάρισμα των λογαριασμών πωλητών χωρίς εξήγηση, τη χρήση των πληροφοριών τους καθώς και παρακράτηση πληρωμών.Ο Μουντ δήλωσε ότι η έρευνα θα επιδιώξει να εξετάσει τις επιχειρηματικές προϋποθέσεις που θέτει η Amazon στους εμπόρους οι οποίοι χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα της, μεταξύ των οποίων η έλλειψη διαφάνειας σε ό,τι αφορά τη διακοπή μιας σύμβασης, τις καθυστερήσεις πληρωμών και τους όρους αποστολής

Παράλληλα ακόμη ένα «αγκάθι» για τον ιδιοκτήτη της Amazon, Jeff Bezos αποτελεί η έρευνα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη χρήση δεδομένων από την εταιρεία. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η ευρωπαία επίτροπος, ερευνά την Amazon λόγω ανησυχιών ότι παίρνει τα δεδομένα των προϊόντων από τους επιτυχημένους αντίπαλους πωλητές και στη συνέχεια φέρνει φθηνότερες αντιγραφές προϊόντων στην αγορά.

Πηγή

Loader