Ανακαλύφθηκε ιερό δάσος στην Αιθιοπία

Ανακαλύφθηκε ιερό δάσος στην Αιθιοπία

Βρίσκεται κοντά στο Debre Tabor και ορισμένα από τα «ιερά» δέντρα του έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 1.000 ετών

Ανακαλύφθηκε ιερό δάσος στην Αιθιοπία

Κουκίδες πράσινου που μέσα τους «προστατεύουν» μια παραδοσιακή αιθιοπική ορθόδοξη εκκλησία. Αυτές οι μικρές, τακτοποιημένες συστάδες δέντρων, που απέχουν περίπου 2 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο, είναι ορισμένα από τα λίγα δέντρα που έχουν απομείνει σε μια χώρα που έχει βιώσει εκτεταμένη αποδάσωση.

Ορισμένα έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 1.000 χρόνια και αυτά τα πολύτιμα δέντρα έχουν διατηρηθεί χάρη στη θρησκεία. Ένας ιερέας εξηγεί ότι τα δάση αυτά είναι ιερά, επειδή κάθε ένα από αυτά περιέχει στην καρδιά του ένα tabot, που θεωρείται ότι είναι αντίγραφο της αρχικής Κιβωτού της Διαθήκης. Τα δέντρα που περιβάλλουν την εκκλησία, θεωρούνται το «κάλυμμά» της και είναι μέρος της ίδιας της εκκλησίας.

Η ομάδα της Dr. Catherine Cardelús από το Colgate University της Νέας Υόρκης βρίσκεται στην περιοχή για να μελετήσει το οικοσύστημα του δάσους. Όπως λένε στο BBC, μπόρεσαν να εντοπίσουν το δάσος, να το μελετήσουν και να δουν πόσο άλλαξε στην πορεία των ετών, μέσα από ιστορικά φωτογραφικά αρχεία.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’30, ο ιταλικός στρατός είχε βγάλει αεροφωτογραφίες και μετά το 1941 τις είχαν παρατήσει μέσα σε κουτιά πυρομαχικών. Βρέθηκαν ξανά το 2014, στο υπόγειο του Οργανισμού Χαρτογράφησης της Αιθιοπίας στην Addis Ababa.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στη δεκαετία του 1960, το δορυφορικό πρόγραμμα US Corona κατέγραψε επίσης την περιοχή.

Ήταν το πρώτο πρόγραμμα κατασκοπευτικών δορυφόρων των ΗΠΑ που άρχισε να λειτουργεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να εντοπίσει πιθανές περιοχές εκτόξευσης πυραύλων της ΕΣΣΔ.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Bill Clinton αποχαρακτήρισε τις φωτογραφίες το 1995 και η σύγκριση των ιστορικών αυτώ εικόνων με τις σύγχρονες εικόνες του Google Earth, έδειξε στους επιστήμονες ότι τα όρια των δασών δεν έχουν συρρικνωθεί – ορισμένα μάλιστα έχουν αυξηθεί χάρη στο γεγονός ότι φυτεύτηκαν ευκάλυπτοι για ξυλεία.

Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν επίσης ότι τώρα δεν υπάρχει η ίδια πυκνότητα που υπήρχε παλαιότερα. Και με λιγότερα δέντρα στην ενδιάμεση απόσταση από τα δάση, το καθένα ένα από αυτά έχει γίνει ένα απομονωμένο καταφύγιο φυτών και ζώων.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι οι αεροφωτογραφίες δεν αρκούσαν για να καταγράψουν τα είδη των δένδρων που υπάρχουν στα δάση αυτά, πόσα φυτά υπάρχουν, αν το χώμα έχει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και πόση ανθρώπινη παρέμβαση υπάρχει. Για αυτό, έπρεπε να επισκεφθούν τα σημεία.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα έχει επισκεφθεί 44 ιερά δάση και η Cardelús ελπίζει ότι οι πληροφορίες που θα συγκεντρώσουν θα βοηθήσουν ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο οι στρατηγικές προστασίας των δασών.

Loader