Έξαλος με τους Ινδούς ο επικεφαλής της NASA

Έξαλος με τους Ινδούς ο επικεφαλής της NASA

Για την κατάρριψη δορυφόρου

Έξαλος με τους Ινδούς ο επικεφαλής της NASA

Εξαλος με τους Ινδούς είναι ο επικεφαλής της NASA, Jim Bridenstine, καθώς λέει ότι έβαλαν σε κίνδυνο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και τους αστροναύτες του, καταρρίπτοντας έναν ινδικό δορυφόρο σε δοκιμή αντιβαλλιστικού πυραύλου.

Ο επικεφαλής της NASA δήλωσε ότι η συγκεκριμένη δοκιμή πυραύλων αποδείχθηκε εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς είχε ως αποτέλεσμα να διασκορπιστούν 400 συντρίμμια, τα οποία αποτελούν απειλή για τους άντρες και τις γυναίκες, που διαμένουν στον ISS.

«Ο δορυφόρος έγινε κομμάτια, πολλά από τα οποία μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ μικρά για να εντοπιστούν» είπε ο Jim Bridenstine, μιλώντας για το «τρομερό συμβάν», πέντε ημέρες μετά την κατάρριψη του δορυφόρου. «Αυτή τη στιγμή, παρακολουθούμε περίπου 60 αντικείμενα με μήκος μεγαλύτερο από 10 εκατοστά».

Σύμφωνα με την Guardian, η επιτυχία της δοκιμής ανέδειξε την Ινδία σε σημαντικό «παίκτη» στην ελίτ της διαστημικής εξουσίας.

Ο ινδικός δορυφόρος καταστράφηκε σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο, 300 χλμ, αρκετά πιο χαμηλά από τον ISS και τους περισσότερους δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ομως, 24 από τα κομμάτια πέρασαν πάνω από τον σταθμό, σύμφωνα με τον Jim Bridenstine. «Αυτό είναι απαράδεκτο και η NASA πρέπει να είναι ξεκάθαρη για το τι αντίκτυπο έχει μια τέτοια κίνηση στο έργο που κάνουμε».

Ως αποτέλεσμα της καταστροφής του δορυφόρου, ο κίνδυνος σύγκρουσης με τον ISS έχει αυξηθεί κατά 44% για τις επόμενες 10 ημέρες, σύμφωνα με τη NASA, και αναμένεται να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς πολλά από τα συντρίμμια θα καούν μόλις έρθουν σε επαφή με την ατμόσφαιρα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας απάντησε, μάλλον αδιάφορα: «Οποια και αν είναι τα συντρίμμια που παράγονται, θα αποσυντεθούν και θα πέσουν πίσω στη γη τις επόμενες εβδομάδες».

Στο διάστημα, ακόμα και οι συγκρούσεις με μικροσκοπικά αντικείμενα μπορεί να αποβούν καταστροφικές, κυρίως λόγω της ταχύτητας με την οποία κινούνται τα διαστημικά σκάφη, τουλάχιστον 7,8 χλμ ανά δευτερόλεπτο. Υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 900.000 κομμάτια σε τροχιά, από τα οποία, τα 34.000 είναι μεγαλύτερα από 10 εκατοστά.

Loader