Ιαπωνία: Πανεπιστήμια αποκαλύφθηκε ότι «έκλεβαν» τις φοιτήτριες
Ακολουθούσαν μεροληπτική τακτική «χειραγωγώντας» βαθμολογικά αποτελέσματα, δίνοντας σε άνδρες προβάδισμα σε βάρος γυναικών
Τα στατιστικά του Πανεπιστημίου Τζουντέντο, που έχει μία από τις παλιότερες ιατρικές σχολές στη χώρα, δείχνουν ότι πέρασαν φέτος σε αυτή το 8,28% των γυναικών που έδωσαν στις εισαγωγικές εξετάσεις και το 7,72% των ανδρών.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια που το ποσοστό στις γυναίκες είναι μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών, γράφει ο Guardian.
Όπως παραδέχεται το ίδιο το Πανεπιστήμιο, αυτή η αλλαγή οφείλεται στην απόφαση «να καταργήσει την άδικη συμπεριφορά κατά των γυναικών υποψηφίων».
Δεν ήταν το μόνο πανεπιστημιακό ίδρυμα που ακολουθούσε την καταφανώς μεροληπτική τακτική να χειραγωγούνται τα αποτελέσματα ώστε να δίνουν στους άνδρες πλεονέκτημα σε βάρος των γυναικών ή όσων είχαν αποτύχει στο παρελθόν και έδιναν ξανά εξετάσεις.
Ισως ακόμη εξοργιστικότερη ήταν η δικαιολογία της διοίκησης του Πανεπιστημίου, που εξηγούσε ότι οι γυναίκες ωριμάζουν πιο γρήγορα και ότι είναι πιο επιδέξιες στην επικοινωνία. «Κατά κάποιο τρόπο είναι ένα μέτρο που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους άνδρες», υποστήριζαν.
Οι πρακτικές κατά των γυναικών αποκαλύφθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο από την εφημερίδα «Yomiuri Shimbun».
Μετά την αφαίρεση των «ανωμαλιών» στην διαδικασία επιλογής, τα ποσοστά έδειξαν ότι οι γυναίκες τα πηγαίνουν ελαφρά καλύτερα από τους άνδρες, ενώ συνολικά και τα δύο φύλα τα πήγαν πολύ καλύτερα.
Στην Ιαπωνία η ιατρική παραμένει ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Μόλις το 21,1% των επαγγελματιών είναι γυναίκες, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ, όταν σε χώρες όπως στη Βρετανία και τη Γερμανία είναι κοντά στο 50%.
Το σκάνδαλο των εξετάσεων, σημειώνει ο Guardian, είναι άλλη μια απόδειξη πόσο –και πώς- ο σεξισμός είναι διάχυτος και θεσμοποιημένος στην ιαπωνική κοινωνία, τόσο ώστε να γίνεται εμπόδιο στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε να δημιουργήσει μια κοινωνία ισότητας «όπου οι γυναίκες θα θριαμβεύουν».