Ο τομέας Fintech αποσταθεροποιεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;

Ο τομέας Fintech αποσταθεροποιεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;

Τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Things επαναπροσδιορίζουν την ίδια τη φύση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ο τομέας Fintech αποσταθεροποιεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;

Καθώς οι νέες τεχνολογίες αποσταθεροποιούν τις παραδοσιακές αλυσίδες αξίας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, πολλοί οργανισμοί όπως τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικά ταμεία παρουσιάζουν καθυστέρηση στην εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της KPMG «Forging the Future: how financial institutions are embracing Fintech to evolve and grow», που ερευνά περισσότερα από 160 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε 36 χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση, τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το block-chain και το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things) επαναπροσδιορίζουν την ίδια τη φύση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «οι οικονομικά νέες τεχνολογίες» αποτελούν το μεγαλύτερο τομέα αποσταθεροποίησης σήμερα, ενώ μόνο το 46% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η επιχείρηση τους διαθέτει μια σαφή στρατηγική «χρηματοοικονομικής τεχνολογίας» (Fintech).

«Βλέπουμε ότι πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δουλεύουν σκληρά για την οικοδόμηση και εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής Fintech», εξηγεί ο κ. Murray Raisbeck, παγκόσμιος επικεφαλής Fintech της KPMG International μαζί με τον κ. Ian Pollari. «Σε πολλές περιπτώσεις, η καινοτομία του Fintech προωθείται αποσπασματικά σε επιμέρους λειτουργίες, χωρίς όμως προηγουμένως τη θέσπιση συνολικής στρατηγικής που να διέπει ολόκληρη την εταιρεία».

Η τάση για συνεργασία στον τομέα Fintech, ειδικά με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, είναι αρκετά διαδεδομένη, σύμφωνα με την έκθεση. Το 61% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι οι εταιρείες τους έχουν υιοθετήσει μια συνεργασία Fintech με νεοφυείς επιχειρήσεις στο παρελθόν, ενώ το 81% σχεδιάζει να προχωρήσει σύντομα. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένα παρόμοια υψηλό ποσοστό 78% υποστηρίζει πως η εταιρεία τους συνεργάζεται ή προτίθεται να συνεργαστεί με μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο κ. Ian Pollari δήλωσε πως «ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας είναι η ύπαρξη μιας στρατηγικής Fintech που να ευθυγραμμίζεται στενά με τους στόχους της εταιρείας, να χορηγείται επαρκώς, να αναγνωρίζεται η ανάγκη εφαρμογής της σε πολλούς τομείς της επιχείρησης αλλά ταυτόχρονα και πάνω από όλα, να εστιάζει στην δημιουργία πραγματικής επιπρόσθετης αξίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πελάτες, το κόστος και τα αποτελέσματα των ρυθμιστικών πλαισίων».

Ο κ. Παγκράτιος Βανέζης, Διοικητικός Σύμβουλος και επικεφαλής της KPMG Κύπρου στον τομέα Fintech, δήλωσε πως «ενώ δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη προσέγγιση σε ότι αφορά τον τομέα του Fintech σήμερα, οι εταιρείες που θα δημιουργήσουν και θα διατηρούν μια σαφή στρατηγική χρηματοοικονομικής τεχνολογίας με σωστές συνεργασίες, σε μακροχρόνιο ορίζοντα και με όραμα ένα ψηφιακό μέλλον, θα είναι σε θέση να διαμορφώσουν ένα πιο σταθερό επιχειρησιακό μέλλον. Με αυτό τον τρόπο θα φροντίζουν για τη συμμόρφωση τους σε ένα ιδιαίτερα αυξανόμενα απαιτητικό κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας και ταυτόχρονα θα προσφέρουν επιπρόσθετη αξία και εμπειρία στους πελάτες τους».

Loader