Γευστική εμπειρία τα λαχανικά του… Αρη!

Γευστική εμπειρία τα λαχανικά του… Αρη!

Νέα επαναστατική μέθοδο αεροπονίας σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη

Γευστική εμπειρία τα λαχανικά του… Αρη!

Ετσι θα μπορούν να τρέφονται με φρέσκες τροφές αρχικά οι αστροναύτες και στην συνέχεια όσοι επιλέξουν να ζήσουν σε άλλους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος. Οι σημαντικότερες διαστημικές υπηρεσίες (η αμερικανική NASA και η ευρωπαϊκή ESA) αλλά και ιδιωτικές εταιρίες όπως η Space X του Ελον Μασκ και η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος ετοιμάζουν επανδρωμένες αποστολές στον Αρη και την Σελήνη.

Τα εμπόδια που καλούνται να ξεπεράσουν οι επιστήμονες ώστε αρχικά οι αστροναύτες και αργότερα οι ιδιώτες που θα θελήσουν να ταξιδέψουν στο ηλιακό μας σύστημα να ταξιδεύουν με ασφάλεια είναι πολλά. Η προστασία από την βλαβερή ακτινοβολία (ηλιακή και κοσμική) και η διατροφή είναι δύο καίρια ζητήματα που πρέπει οι ειδικοί να βρουν λύσεις πριν ξεκινήσουν οι μακρινές διαστημικές επανδρωμένες αποστολές.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται για πολλούς μήνες μέσα στα διαστημόπλοια και πολύ περισσότερο όσοι θα διαμένουν σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους θα πρέπει να τρώνε φρέσκα τρόφιμα για να διατηρείται η υγεία τους σε καλά επίπεδα.

Για αυτό τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης νέων επαναστατικών μεθόδων με τις οποίες θα αναπτύσσονται σε εργαστηριακές συνθήκες και σε κλειστούς χώρους διαφόρων ειδών τρόφιμα. Εχουν ήδη αναπτυχθεί διάφορες αεροπονικές και υδροπονικές μέθοδοι με τις οποίες καλλιεργούνται λαχανικά, φρούτα και φυτά που αποτελούν βάση τροφών με χρήση τεχνητού φωτός και με ελάχιστη ή και καθόλου χρήση νερού και χώματος.

(embed: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=xg9WombTZNY)

Στον διεθνή διαστημικό σταθμό έχουν γίνει πετυχημένα πειράματα τέτοιων μεθόδων και έχουν αναπτυχθεί κάποια λαχανικά τα οποία μάλιστα κατανάλωσαν οι αστροναύτες. Ομάδα ερευνητών του Τμήματος Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου της Πράγας ανέπτυξαν μια νέα αεροπονική μέθοδο στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έχει λάβει την ονομασία «Marsonaut» (Αρειανοναύτης).

Στόχος των ερευνητών στην προκειμένη περίπτωση ήταν να καλλιεργηθούν τρόφιμα σε συνθήκες προσομοιωμένες με αυτές του Αρη. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με την χρήση τεχνητού φωτός και τις εναλλαγές θερμοκρασίας και βρήκαν τον κατάλληλο συνδυασμό τους ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές ανάμεσα στα άλλα καλλιέργησαν φυτά και μέσα σε κάθετες μονάδες σε οριζόντιες διατάξεις ώστε να κερδίζεται έτσι χώρος που είναι πολύτιμος στις διαστημικές αποστολές. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters οι ερευνητές κατάφεραν να καλλιεργήσουν χωρίς χώμα και με ελάχιστο νερό πράσινα λαχανικά, ραπανάκια, βασιλικό, δυόσμο και σινάπι.

«Η γεύση τους είναι καταπληκτική επειδή αναπτύσσονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και τους παρέχουμε κατά την διάρκεια της καλλιέργειας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες» αναφέρει ο Γιαν Λουκάτσεβιτς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Loader