Για το «Μεγάλο πράσινο τείχος της Αφρικής» εργάζονται 20 χώρες

Για το «Μεγάλο πράσινο τείχος της Αφρικής» εργάζονται 20 χώρες

Ένωσαν δυνάμεις σε μια διεθνή αποστολή, να φυτέψουν ένα τεράστιο τείχος δέντρων που θα διασχίζει όλη την αφρικανική ήπειρο

Για το «Μεγάλο πράσινο τείχος της Αφρικής» εργάζονται 20 χώρες

Το έργο για τη φύτευση δέντρων, το οποίο έχει ονομαστεί ” Μεγάλο πράσινο τείχος της Αφρικής”, εκτείνεται σε περίπου 6.000 χιλιόμετρα εδάφους, στο νότιο άκρο της ερήμου Σαχάρας, μια περιοχή γνωστή ως Σαχέλ.

Η περιοχή αυτή ήταν κάποτε μια πλούσια όαση από πράσινο και δέντρα αλλά, η αύξηση του πληθυσμού, η μη βιώσιμη διαχείριση της γης και η αλλαγή του κλίματος, κατέστησαν την περιοχή, άγονη και υποβαθμισμένη.

Το έργο Great Green Wall ξεκίνησε από 11 χώρες το 2007 και ύστερα από μία και πλέον δεκαετία, έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=4xls7K_xFBQ

Ήδη έχουν φυτευθεί περισσότερα από 30 εκατομμύρια δέντρα και εννέα ακόμη χώρες, οι οποίες έχουν αναλάβει να φυτέψουν σε ολόκληρο το πλάτος της ηπείρου, ανθεκτικά στην ξηρασία, δέντρα ακακίας.

Αν και το τείχος έχει φτιαχτεί κατά ποσοστό 15%, ωστόσο, η ύπαρξή του έχει επηρεάσει σημαντικά τις συμμετέχουσες χώρες.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=kmgrwW5fQ5E

Το έργο έχει προσελκύσει χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς οργανισμούς, ωστόσο κάθε μία από αυτές τις αφρικανικές χώρες έχει αναπτύξει εθνικά σχέδια δράσης, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινότητες να ταυτίζονται περισσότερο με το έργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιθιοπία

Σύμφωνα πληροφόρηση, το Μεγάλο Πράσινο Τείχος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2030 – ωστόσο, εν μέρει έχει ήδη επιτύχει τον στόχο του: να ευαισθητοποιήσει δεκάδες κυβερνήσεις και να αποδείξει πως, παρά τα λάθη του παρελθόντος, ο άνθρωπος μπορεί να αντιστρέψει την καταστροφή που έχει προκαλέσει στο περιβάλλον.

  • Με πληροφορίες από BBC, naftemporiki, greenagenda
Loader