Γιατί οι άνθρωποι κακιώνουν με τους μετανάστες;

Γιατί οι άνθρωποι κακιώνουν με τους μετανάστες;

Υφίσταται σίγουρα μια δύσκολη πραγματικότητα.

Γιατί οι άνθρωποι κακιώνουν με τους μετανάστες;

Υφίσταται σίγουρα μια δύσκολη πραγματικότητα. Υφίσταται, όμως, και μια αντίληψη αυτής πραγματικότητας η οποία, ωστόσο, είναι στρεβλή. Τουλάχιστον όσον αφορά το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών. Η πραγματικότητα αφορά το γεγονός ότι το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ζήτημα κατέληξε να καθορίζει με τον πλέον σκληρό τρόπο την πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο, από τις ΗΠΑ έως τη Βρετανία και την ηπειρωτική, κυρίως, Ευρώπη.

Η τελευταία που λύγισε ενώπιον των ξενοφοβικών τάσεων των πολιτών της ήταν η Άνγκελα Μέρκελ η οποία αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει ατάκτως ώστε να ικανοποιήσει τον Ζεεχόφερ και τους ομοϊδεάτες του εντός της κυβέρνησής της. Η στρεβλή αντίληψη έγκειται στο ότι όλοι όσοι εναντιώνονται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε αυτές και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου είναι κατά βάση κακώς ενημερωμένοι και προκατειλημμένοι. Αυτό, τουλάχιστον, συμπεραίνεται από τη μελέτη μιας ομάδας ακαδημαϊκών από το Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ.

Ο Αλμπέρτο Αλεζίνα, ο Αρμάντο Μιάνο και η Στέφανι Σταντσέβα, μας πληροφορεί το Quartz, υπέβαλαν δύο ομάδες ερωτήσεων σε ένα στατιστικά αντιπροσωπευτικό δείγμα 22.500 ανθρώπων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σουηδία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μία ομάδα ερωτήσεων σχετιζόταν με τους μετανάστες ως άτομα που ζουν νόμιμα στη χώρα όπου βρίσκονται ενώ η άλλη αφορούσε την ανακατανομή του πλούτου και τις κοινωνικές παροχές. Η σειρά με την οποία οι συμμετέχοντες απάντησαν στα δύο σετ ερωτήσεων ήταν τυχαία. Και διαπιστώθηκε πως σκεπτόμενοι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι άνθρωποι, χάνουν τον ενδιαφέρον τους για κοινωνικά προγράμματα με στόχο τον περιορισμό της φτώχειας.

Γιατί όλοι όσοι απάντησαν πρώτα τις ερωτήσεις που σχετίζονταν με τους μετανάστες τάσσονταν πιο ανοιχτά κατά της αναδιανομής, χαρακτήριζαν την ανισότητα δευτερεύον ζήτημα ενώ εμφανίζονταν επιφυλακτικοί και όσον αφορά τις δωρεές σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Γιατί, όμως, σκεπτόμενοι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι άνθρωποι, εμφανίζονται λιγότερο γενναιόδωροι; Το γεγονός «πιθανώς να συνδέεται με τις ανακριβείς αντιλήψεις τους» για τους ανθρώπους αυτούς.

Για τους συμμετέχοντες στην έρευνα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι φτωχότεροι, περισσότερο εξαρτημένοι από κοινωνικές παροχές και λιγότερο μορφωμένοι όσο δηλώνουν. Οι εκτιμήσεις των περισσότερων όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών ήταν υπερβολικές με τη διαφορά μεταξύ αντίληψης και πραγματικότητας να είναι εντυπωσιακή κυρίως στις ΗΠΑ, με τους ερωτηθέντες να θεωρούν ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αποτελούν το 36% του συνολικού πληθυσμού ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι «μόλις 10%».

Οι ανακριβείς αντιλήψεις παρατηρούνται συστηματικά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και ανεξάρτητα από το επίπεδο μόρφωσης. Οι προκαταλήψεις αυτές, όμως, επισημαίνεται στη μελέτη, μπορούν να αξιοποιηθούν από εκείνους που επιδιώκουν τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών. «Κόμματα που τάσσονται κατά της αναδιανομής του πλούτου, ακόμα και εκείνα που δεν εναντιώνονται στους μετανάστες, μπορούν να παίξουν το χαρτί της μετανάστευσης ώστε να ξεσηκώσουν τον κόσμο κατά της αναδιανομής».

Loader