Γιατί παραιτούνται τα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών;

Γιατί παραιτούνται τα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών;

Και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε να συμβεί κάτι τέτοιο στην εταιρεία σας

Γιατί παραιτούνται τα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών;

Πρόσφατα, η εταιρεία εύρεσης εργασίας για διευθυντικά στελέχη, Ladders, μελέτησε τις απόψεις 16.500 στελεχών που ήθελαν να αλλάξουν δουλειά (83% των οποίων είχαν ετήσιες απολαβές από 80.000 έως 250.000 δολάρια).

Τα αποτελέσματα εξέπληξαν τους ερευνητές: Από μια ποικιλία θέσεων και κλάδων, μόλις το 30% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν τον μισθό ως λόγο αλλαγής δουλειάς. Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι εξ αυτών απασχολούνται στην υγεία, τους ανθρώπινους πόρους, το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις. Σχεδόν σε όλους τους άλλους κλάδους, οι δύο λόγοι που επικαλούνται όσοι επιζητούν μια αλλαγή στην καριέρα τους είναι η πλήξη και οι ατέλειωτες ώρες εργασίας, ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τη μηχανολογία, τη διαχείριση έργου, και την πληροφορική.

Η δυσαρέσκεια με τους προϊσταμένους, παρεμπιπτόντως, είναι σχετικά σπάνια στους συγκεκριμένους κύκλους. «Ένα κλισέ που αναφέρεται συχνά είναι ότι δεν εγκαταλείπεις δουλειές, εγκαταλείπεις διευθυντές» παρατηρεί ο Marc Cenedella, διευθύνων σύμβουλος της Ladders. «Όμως, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει σ’ αυτό το επίπεδο των εργαζομένων». Μόλις το 19% όσων συμμετείχαν στην έρευνα γνώμης ανέφεραν την αντιπάθεια προς το αφεντικό τους ως παράγοντα που παίζει ρόλο στην απόφασή τους να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους.

Επομένως τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα υψηλόβαθμα στελέχη στην εταιρεία σας;

Καταρχήν, βρείτε χρόνο στο πρόγραμμά σας για να συζητήσετε με καθέναν απ’ αυτούς. «Κανείς δεν ξυπνάει ένα πρωί νοιώθοντας ξαφνικά βαρεμάρα με τη δουλειά του, ή εξάντληση από τις ατελείωτες ώρες εργασίας» λέει η Stacey Engle, εκτελεστική αντιπρόεδρος στην εταιρεία συμβούλων ανάπτυξης ηγεσίας Fierce. Αντιθέτως, αυτό που βλέπει η ίδια να συμβαίνει σε πολλές εταιρείες είναι ότι οι άνθρωποι τα παρατάνε «σταδιακά, και μετά ξαφνικά. Η δυσαρέσκεια ενός εργαζομένου με τη θέση του συσσωρεύεται σταδιακά μέσα στον χρόνο, ώσπου φτάνει σ’ ένα σημείο που δεν πάει άλλο».

Η αποστολή σας είναι να επέμβετε και να βάλετε «φρένο» σε αυτή τη διαδικασία. Ό,τι κι αν κάνετε, μην ρωτήσετε «πώς πάει;». Η ερώτηση αυτή είναι πολύ γενική και «αυτός που την ακούει αισθάνεται ότι η μόνη απάντηση που θέλετε να ακούσετε είναι ‘καλά’».

Αν θέλετε να κρατήσετε τους ταλαντούχους εργαζομένους στην εταιρεία σας, θέστε τους ερωτήματα όπως «τι θα ήθελες να κάνεις σε δύο μήνες από τώρα;» ή «τι θες να πετύχεις εδώ;». Προσπαθήστε, με άλλα λόγια, να ορίσετε βραχυπρόθεσμους στόχους από κοινού με τον εργαζόμενό σας και να τον κάνετε να αισθανθεί χρήσιμος. Η επιθυμία να κάνουν τον κόσμο (ή έστω την εταιρεία) καλύτερο είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο πηγαίνουν οι άνθρωποι στη δουλειά τους, πέρα από τα χρήματα. Συζητήστε το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό – έτσι μόνο, πιστεύει η Engle, μπορείτε να επιτύχετε «μια βαθύτερη σύνδεση με το προσωπικό τους όραμα».

Loader