Η αριθμητική πίσω από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Αμερικής

Η αριθμητική πίσω από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Αμερικής

Oι πιο πλούσιοι άνθρωποι στην Αμερική γίνονται ολοένα και πλουσιότεροι

Η αριθμητική πίσω από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Αμερικής

Μοιάζει πλέον να είναι τόσο δεδομένο όσο ο θάνατος και οι φόροι: οι πιο πλούσιοι άνθρωποι στην Αμερική γίνονται ολοένα και πλουσιότεροι. Η μέση καθαρή αξία των μελών της λίστας Forbes 400 αυξήθηκε ξανά φέτος, φτάνοντας τα 7,2 δισ. δολάρια, από 6,7 δισ. δολάρια πέρυσι. Είναι το ένατο διαδοχικό έτος που το μέγεθος κινείται ανοδικά.

Η αθροιστική καθαρή αξία των 400 πλουσιότερων Αμερικανών "αναρριχήθηκε" στο άνευ προηγουμένου επίπεδο των 2,9 τρισ. δολαρίων, που αντιστοιχεί σε άνοδο 7% από το 2017. Το ποσό ξεπερνά το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου. Με προσωπική περιουσία 160 δισ. ευρώ, ο Jeff Bezos ελέγχει περίπου το 5% της αθροιστικής αξίας.

Ο ιδρυτής και CEO της Amazon, είναι με διαφορά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη και "εκθρόνισε" τον Bill Gates από την πρώτη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους Αμερικανούς μετά από μια αξιοσημείωτη "βασιλεία" 24 ετών. Ο Bezos είναι επίσης ο πρώτος άνθρωπος που καταφέρνει να συγκεντρώσει περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων -ξεπέρασε, μάλιστα, αρκετά το ορόσημο αυτό, με εκτιμώμενη περιουσία $160 δισ.

O Bezos είδε την καθαρή του αξία να εκτοξεύεται κατά το ρεκόρ των 78,5 δισ. δολαρίων το περασμένo έτος, χάρη στην άνοδο της μετοχής της Amazon κατά 104%. Ο "Γολιάθ" του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε καθαρές πωλήσεις άνω των 100 δισ. δολαρίων τους πρώτους έξι μήνες του 2018, αυξημένες σε ποσοστό 41% από το προηγούμενο έτος. Μέσα σε έναν χρόνο ο Bezos κέρδισε περισσότερα από όσα κατάφεραν να συγκεντρώσουν 397 μέλη της λίστας Forbes 400 σε ολόκληρη τη ζωή τους. Μόνο ο Bill Gates (καθαρή αξία: $97 εκατ.) και ο Warren Buffett (καθαρή αξία: $88,3 δισ.) ξεπερνούν το ποσό αυτό.

Συνολικά 36 δισεκατομμυριούχοι που εμφανίζονται στη λίστα Forbes 400 έχουν αφιερώσει τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια σε δωρεές. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται ο επί τρεις φορές δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg που έχει δωρίσει συνολικά $6 δισ. Το ίδρυμά του δαπανά 200 εκατ. δολάρια για να στηρίξει αμερικανικές πόλεις και δήμους, περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια για να περιορίσει τη χρήση άνθρακα παγκοσμίως και πολλά εκατομμύρια στην παγκόσμια υγεία και εκπαίδευση. Στην ομάδα ανήκει επίσης ο κροίσος των καζίνο Sheldon Adelson ο οποίος έχει δωρίσει πάνω από 1,1 δισ. δολάρια σε εβραϊκούς οργανισμούς όπως η Birthright αλλά και ο Steve Ballmer, ο οποίος αύξησε τη φιλανθρωπική του δράση από το 2014 που αποσύρθηκε από CEO της Microsoft.

Οι τρεις πιο γενναιόδωροι άνθρωποι της Αμερικής έχουν δωρίσει περισσότερα από 30 δισ. δολάρια έκαστος. Ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates έχει χορηγήσει πόρους 35,8 δισ. δολαρίων στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates που εργάζεται για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων. Ο διάσημος επενδυτής Warren Buffett έχει αποχωριστεί ένα εξίσου εντυπωσιακό ποσό, με τις δωρεές στη διάρκεια της ζωής του να φτάνουν τα 35,1 δισ. δολάρια, μεγάλο μέρος των οποίων έχουν δοθεί στο ίδρυμα των φίλων του, Bill και Melinda Gates. Στην τρίτη θέσει ακολουθεί ο βετεράνος διαχειριστής hedge fund George Soros, ο οποίος έχει δωρίσει 32 δισ. δολάρια, με τα ιδρύματά του να στηρίζουν μια σειρά από φιλελεύθερους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Planned Parenthood, Amnesty International και Civil Liberties Union for Europe.

Όταν το Forbes δημοσίευσε την παρθενική του λίστα με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς το 1982, την πρώτη θέση είχε καταλάβει ο Daniel Keith Ludwig. Ο Ludwig είχε χτίσει την περιουσία του κατασκευάζοντας δεξαμενόπλοια για τις ΗΠΑ στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και θεωρείται ο πατέρας του"supertanker".

Άλλα ονόματα που εμφανίστηκαν στο Νο1 της λίστας ήταν: Gordon Getty (γιος πλούσιου πετρελαιοπαραγωγού), Sam Walton (ιδρυτής της Walmart), John Kluge (μεγιστάνας της τηλεόρασης) και Warren Buffett (εξαιρετικός επενδυτής). Στη συνέχεια ήρθε η μακρά βασιλεία του Bill Gates, ο οποίος κατέκτησε την 1η θέση επί 24 συναπτά έτη.

Στη φετινή κατάταξη καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ δισεκατομμυριούχων που δεν ήταν αρκετά πλούσιοι για να εξασφαλίσουν μια θέση. Για πρώτη φορά, το 1/3 των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ (ανέρχονται συνολικά στους 604) είχε περιουσία χαμηλότερη των 2,1 δισ. δολαρίων -το ελάχιστο ποσό που εξασφάλιζε ένα "εισιτήριο" για τη λίστα.

Στα 37 χρόνια που το Forbes καταρτίζει τη λίστα Forbes 400, συνολικά 1.597 άνθρωποι έκαναν την εμφάνισή τους σε αυτή. Ενώ πολλά από τα μέλη του κλαμπ των πλουσιότερων Αμερικανών "ανανεώνουν τη συνδρομή τους" κάθε χρόνο, υπάρχουν πολλοί που μπαινοβγαίνουν. Φέτος, 15 δισεκατομμυριούχοι κάνουν το ντεμπούτο τους στη λίστα, συμπεριλαμβανομένων του δισεκατομμυριούχου της αγοράς κρυπτονομισμάτων Chris Larsen και της κληρονόμου της αλυσίδας In-N-Out, Lynsi Snyder.

Συνολικά 17 άτομα εξήλθαν από την κατάταξη, συμπεριλαμβανομένων του βαρώνου των ομολόγων Bill Gross (μπορεί να κατηγορήσει το διαζύγιό του για αυτό) και του ιδρυτή της αλυσίδας Subway, Peter Buck (η επιβράδυνση στις πωλήσεις sandwich βύθισε την περιουσία του). Δέκα πρώην μέλη της λίστας Forbes 400 απεβίωσαν, μεταξύ των οποίων ο συνιδρυτής της Amway, Richard DeVos και ο ιδιοκτήτης των New Orleans Saints, Tom Benson.

Οι γυναίκες έχουν μικρή συμμετοχή στη λίστα, με μόλις 57 να έχουν συγκεντρώσει περιουσία που τους εξασφαλίζει μια θέση. Οι περισσότερες γυναίκες ήταν κληρονόμοι της οικογενειακής επιχείρησης, καθώς μόλις 11 έχτισαν την περιουσία τους από το μηδέν. Πέντε γυναίκες συμμετείχαν ενεργά στην ανάπτυξη της επιχείρησης που κληρονόμησαν. Οι τέσσερις από τις πέντε πλουσιότερες γυναίκες των ΗΠΑ κληρονόμησαν μερίδια σε οικογενειακές επιχειρήσεις όπως η Walmart (Alice Walton), η Mars (Jacqueline Mars), η Cox (Blair Parry-Okeden) και η Apple (Laurene Powell Jobs). Η Abigail Johnson ήταν επίσης κληρονόμος ενός μέρους της οικογενειακής επιχειρήσης, αλλά ήταν η μόνη από την πεντάδα που διαδραμάτισε ρόλο στην επέκτασή της, υπηρετώντας σήμερα ως CEO και Πρόεδρος του κολοσσού των mutual funds, Fidelity Investments.

Οι πέντε πλουσιότεροι αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες είναι παράλληλα και οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Jeff Bezos, που ξεκίνησε την Amazon ως ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο στο γκαράζ του και του Mark Zuckerberg, που εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να χτίσει το κοινωνικό δίκτυο Facebook. Στους πέντε πλουσιότερους που εμφανίζονται στη λίστα του Forbes χάρη -εν μέρει ή συνολικά- στην κληρονομιά μιας οικογενειακής επιχείρησης περιλαμβάνονται οι Charles και David Koch, που μετέτρεψαν το μικρό διυλιστήριο του πατέρα τους σε έναν διαφοροποιημένο κολοσσό με έσοδα 100 δισ. δολαρίων. Οι κληρονόμοι της Walmart εμφανίζονται επίσης ψηλά στην κατάταξη, με τον S Robson Walton να είναι ο μόνος που έχει εμπλακεί ενεργά στην επιχείρηση.

Loader