Η γυναίκα αυτή ίδρυσε τον πρώτο ψηφιακό στρατό

Η γυναίκα αυτή ίδρυσε τον πρώτο ψηφιακό στρατό

Μάχεται ενάντια στα trolls και τους haters

Η γυναίκα αυτή ίδρυσε τον πρώτο ψηφιακό στρατό

Η νίκη της προκάλεσε ενθουσιασμό σε μεγάλη μερίδα κόσμου, αλλά και ένα επίσης μεγάλο κύμα επιθέσεων από τρολς και χρήστες που με ρητορική μίσους της επιτέθηκαν διαδικτυακά.

Το κύμα υποστήριξης οργανώθηκε από έναν οργανισμό που ονομάζεται #jagärhär (#Iamhere- #Είμαιεδώ), μια ομάδα του Facebook με περίπου 75.000 άτομα, κυρίως από τη Σουηδία. Τα μέλη της ομάδας έχουν μεταξύ άλλων αναλάβει να επεμβαίνουν σε συνομιλίες όπου το κλίμα δηλητηριάζεται από τρολς και haters.

Κάθε μέρα, η ομάδα στοχεύει να κάνει ό, τι οι κυβερνητικές και οι εταιρείες social media δεν κατάφεραν να κάνουν: να υπερασπιστούν τους ανθρώπους που δέχονται επιθέσεις online από τα τρολς και να πολεμούν την εξάπλωση της παραπληροφόρησης.

Η #Jagärhär κινητοποιεί τα μέλη της για να προσθέτουν θετικά μηνύματα σε τμήματα σχολίων όπου το μίσος και η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται. Αυτό, πιστεύουν, εξισορροπεί τη συζήτηση στο διαδίκτυο και διαταράσσει τον αλγόριθμο του Facebook.

«Φυσικά, τα social media δεν αντικατοπτρίζουν τον συνολικό πληθυσμό, αλλά όταν διαβάζετε το πεδίο σχολίων, έχετε συχνά την αίσθηση ότι το 80% του πληθυσμού πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια ασθένεια, για παράδειγμα», δήλωσε η Mina Dennert, η γυναίκα που ίδρυσε την ομάδα.

Η Dennert, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, ξεκίνησε την πρωτοβουλία το 2016, κάνοντας εκείνη την περιόδο όλο και πιο ανησυχητικές παρατηρήσεις σχετικά με τα social media. « Αυτό που με έκανε να θέλω να κάνω κάτι ήταν να βλέπω ανθρώπους που δεν περίμενα να αναπαράγουν πραγματικά ρατσιστικές θέσεις».

Δημιούργησε μια μικρή ομάδα στο Facebook, η οποία ξεκίνησε ζητώντας από όσους διέδιδαν την παραπληροφόρηση για γεγονότα να υποστηρίξουν τις δηλώσεις τους.

Το πρωί μετά την εκλογή του Trump, η Dennert σοκαρίστηκε με αιτήματα χιλιάδων ανθρώπων που ήθελαν να συμμετάσχουν στην ομάδα της. Κατά τους επόμενους μήνες, το #jagärhär άλλαξε την προσέγγισή του, υποστηρίζοντας την ουδετερότητα ως προς τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη της αντιδρούσαν, απλά κινητοποιώντας την υποστήριξη για άτομα που παρενοχλούνταν στο διαδίκτυο.

Η Dennert έχει κερδίσει πολλά βραβεία για το έργο της, αλλά η προσοχή που προσέλκυσε την ομάδα έφερε επίσης μια μαζική αντίδραση. Η ίδια δέχεται τακτικά απειλές θανάτου και σε κάποιο σημείο ο πατέρας της έλαβε σφαίρες σε φάκελο. Τρολς επιτέθηκαν στην Dennert και στον σύζυγό της, τον Magnus Dennert, επίσης δημοσιογράφο, δημοσιεύοντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που ανέφεραν πληροφορίες σχετικά με το ζεύγος.

Καθώς οι προσωπικές επιθέσεις αυξάνονταν, η Dennert είδε μια απότομη πτώση στη στήριξη. Στην αρχή, πολλές εταιρείες ήθελαν να συνεργαστούν μαζί της, αλλά αυτό άλλαξε. «Το πρώτο έτος, άρεσε πολύ η δράση μας και κερδίσαμε όλα αυτά τα βραβεία και όλοι ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μας. Αλλά μόλις άρχισαν οι επιθέσεις, οι άνθρωποι που ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μας, σταμάτησαν τελείως. Ήταν φοβισμένοι».

Οι επικριτές κατηγορούν τους # jagärhär για λογοκρισία, αλλά η Dennert και οι συντονιστές της ομάδας υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει ατζέντα. Δεν λένε στους ανθρώπους τι να πουν. Απλώς θέλουν να υπερασπιστούν όσους δέχονται online επιθέσεις.

Από το 2016, ο σουηδικός ηλεκτρονικός «στρατός« κατά των τρολς έχει εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Έχουν δημιουργηθεί αδελφές ομάδες που δραστηριοποιούνται πλέον σε ολόκληρη την ήπειρο, κυρίως στη Γερμανία και τη Σλοβακία και έχουν 45.000 και 6.000 μέλη αντίστοιχα. Οι ομάδες λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα.

Loader