Η μισθολογική ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων αρχίζει από την εφηβεία

Η μισθολογική ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων αρχίζει από την εφηβεία

Σύμφωνα με άρθρο του BBC

Η μισθολογική ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων αρχίζει από την εφηβεία

Φαίνεται πως η μισθολογική ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα δεν απασχολεί μόνον τους άνδρες και τις γυναίκες αλλά αφορά και τα αγόρια και τα κορίτσια. Αυτόν, τουλάχιστον, υποστηρίζει η Γιάσεμιν Μπεσέν Κασίνο, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Μοντκλέρ και συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του «Το κόστος του να είσαι κορίτσι: οι εργαζόμενοι έφηβοι και η προέλευση της μισθολογικής ανισότητας με βάση το φύλο».

«Έφηβες ηλικίας 14 και 15 ετών πληρώνονται συστηματικά λιγότερο από τα συνομήλικα αγόρια», επισημαίνει σε κείμενο της στο BBC. Και στην περίπτωση που τολμήσουν να διαπραγματευτούν, καταλήγουν να θεωρούνται απαιτητικές, έως και αντιπαθητικές, από τα όποια αφεντικά τους, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να αμείβονται με λιγότερα χρήματα. Ειδικά όσον αφορά τις έφηβες μπέιμπι σίτερ, οποιαδήποτε αναφορά στο χρηματικό, μετατρέπει τα κορίτσια σε εγωιστικά όντα που ενδιαφέρονται μόνο για το χρήμα, ανίκανα να προσφέρουν τη φροντίδα που χρειάζεται ένα μικρό παιδί.

Αυτό σημαίνει ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε να αντιμετωπίζουμε τη μισθολογική ανισότητα ως μια συστηματική αποτυχία των θεσμών, και όχι ως μικρές διαπραγματευτικές αποτυχίες» των κοριτσιών (και, κατ’ επέκταση, και των γυναικών στη συνέχεια), εξηγεί η ειδικός από την Αμερική. Οι χαμηλές απολαβές των έφηβων κοριτσιών που εργάζονται οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως η περιορισμένη πληροφόρηση όσον αφορά τις αμοιβές για συγκεκριμένες εργασίες ή η διστακτικότητα, ή ακόμα και ο φόβος, των κοριτσιών να διαπραγματευτούν. Σημαντικό ρόλο, ωστόσο, διαδραματίζουν και οι αντιλήψεις εκείνων που προσφέρουν εργασία. Με λίγα λόγια, δεν πρέπει να μάθουν τόσο τα κορίτσια και οι γυναίκες να διαπραγματεύονται την αμοιβή τους, όσο οι εργοδότες να προσφέρουν όλα όσα δικαιούνται οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

Loader