Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο: 1947

Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο: 1947

Το πλοίο «Exodus» και το ταξίδι του

Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο: 1947

Ενώ η Σιμόν ντε Μποβουάρ ανακάλυπτε την Αμερική, γοητεύοντας και κατακτώντας τον Νέλσον Ολγκρεν, τον αλκοολικό αλλά ιδιοφυή συγγραφέα από το Σικάγο, στο Κάιρο ο νεαρός Χασάν αλ Μπάνα, γιος ενός ωρολογοποιού, συνέθετε τo βασικό δόγμα των Αδελφών Μουσουλμάνων εξοβελίζοντας τη Δημοκρατία (όπως και τις γυναίκες) από τον δημόσιο βίο. Και την περίοδο που ο Κριστιάν Ντιόρ σχεδίαζε μια σειρά γυναικείων ρούχων που θα άλλαζε ριζικά την ίδια την έννοια της κομψότητας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, στο Ντέιρ Γιασίν της Παλαιστίνης, στις παρυφές της Ιερουσαλήμ, οι εξτρεμιστές της σιωνιστικής δεξιάς έσφαζαν τον τοπικό πληθυσμό, δίνοντας το καίριο πλήγμα για να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο αυτό που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν «Nakba» και περιγράφει την καταστροφή των χωριών τους και την έξοδο 700 χιλιάδων προσφύγων.

Στη Νότια Γαλλία ένα παλιό αμερικανικό πλοίο που είχε μετονομαστεί σε «Exodus» και ανακατασκευαστεί στην Ιταλία, ετοιμαζόταν να αποπλεύσει με προορισμό την Παλαιστίνη και επιβάτες περισσότερους από 4.000 ανθρώπους δίχως πατρίδα, δίχως σπίτι, δίχως οικογένεια, πρώην κρατούμενους στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης. Τελικά το πλοίο δεν έφτασε ποτέ στην Γη της Επαγγελίας και οι εβραίοι πρώην κρατούμενοι των ναζιστών κατέληξαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία υπό τον έλεγχο, ωστόσο, αυτήν τη φορά των Βρετανών.

Στην Αγγλία, ο Ερικ Αρθουρ Μπλερ, πιο γνωστός ως Τζορτζ Όργουελ, χήρος και πατέρας ενός παιδιού τριών ετών, βρίσκεται σε ένα μικρό νησί, και είναι έτοιμος να ξεκινήσει να γράφει το 1984. Αλλά μια μέρα θα κινδυνεύσει να πνιγεί μαζί με τον γιο του κατά τη διάρκεια μιας βαρκάδας. Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, o διαμελισμός της βρετανικής Ινδίας θα επιφέρει τον εκτοπισμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων. Πολύ βορειότερα, στην επικράτεια της ΕΣΣΔ, ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ κατασκευάζει ένα αυτόματο όπλο που θα μείνει στην Ιστορία. Και ενώ στη Νυρεμβέργη κατά τις δίκες των Ναζιστών ακούστηκε για πρώτη φορά η λέξη «γενοκτονία», στην Αργεντινή του Χουάν Περόν υποδέχονταν τους γερμανούς εγκληματίες πολέμου που πρόλαβαν να εγκαταλείψουν την κατεστραμμένη Γηραιά Ηπειρο.

Αυτά είναι μερικά από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το έτος 1947 και παρουσιάζει στο συναρπαστικό ομώνυμο βιβλίο της η Ελίζαμπεθ Ασμπρινκ. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας από τη Σουηδία επέστρεψε πολλές δεκαετίες στο παρελθόν και επέλεξε το 1947 και όλα όσα συνέβησαν τότε ως βάση της αφήγησής της. Ο τόνος είναι προσωπικός αλλά στην ουσία -αναφέρει η La Repubblica (συνδρομητική έκδοση) με αφορμή την κυκλοφορία του «1947» στην Ιταλία- η Ασπρινγκ περιγράφει το πώς άρχισε να δημιουργείται ο κόσμος που σήμερα βλέπουμε να καταρρέει μπροστά στα μάτια μας.

Loader