Στην Ιαπωνία νοικιάζουν αυτοκίνητο για όλους τους ..άλλους λόγους

Στην Ιαπωνία νοικιάζουν αυτοκίνητο για όλους τους ..άλλους λόγους

Προβληματισμένες οι εταιρείες με τις περίεργες πρακτικές των πελατών τους

Στην Ιαπωνία νοικιάζουν αυτοκίνητο για όλους τους ..άλλους λόγους

Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ιαπωνία απορούσαν γιατί μερικοί πελάτες τους επιστρέφουν τα οχήματά τους, έχοντας διανύσει μόλις 1 χλμ. απόσταση. Μέχρι που κατάλαβαν τι πραγματικά συμβαίνει.

Αντί να μετακινούνται από το Α στο Β σημείο, τουλάχιστον ένας στους οκτώ «οδηγούς» χρησιμοποιούν τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητά τους για να πάρουν έναν υπνάκο, να κάνουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά τους ή ακόμα και να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους στις ξένες γλώσσες, σύμφωνα με έρευνες.

Οι αναπάντεχες συνήθειες των Ιαπώνων ήρθαν στο φως, αφότου η εταιρεία Orix Auto διαπίστωσε ότι 230.000 εγγεγραμμένοι χρήστες ΔΕΝ οδηγούσαν τα ενοικιαζόμενα οχήματα τους, σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi Shimbun.

Aλλες εταιρείες ενοικίασης παρατήρησαν παρόμοιες «ανωμαλίες» στα αρχεία χιλιομέτρων των πελατών τους και τους προσέγγισαν ελπίζοντας να φτάσουν στη λύση του μυστηρίου.

Η Times24, η οποία έχει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, διαπίστωσε πως μερικοί από τους πελάτες κοιμόνταν, δούλευαν ή χρησιμοποιοιύσαν τα ενοικιαζόμενα οχήματα ως χώρος αποθήκευσης για προσωπικά αντικείμενα.

Υπάλληλος εταιρείας, περίπου 30 ετών, δήλωσε: «Μισθώνω ένα αυτοκίνητο για να φάω το γεύμα που αγόρασα από ένα πολυκατάστημα γιατί δεν μπορούσα να βρω πουθενά αλλού να καθίσω για να φάω».

Εξάλλου, τα αυτοκίνητα της Times24 κοστίζουν λιγότερο από 400 γιεν (κάτι περισσότερο από 3 ευρώ) για μισή ώρα και είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 12.000 τοποθεσίες στην Ιαπωνία.

Η NTT Docomo, η οποία προσφέρει παρόμοιες υπηρεσίες, διαπίστωσε σε μια έρευνα του 2018 σε 400 πελάτες, ότι ένας στους οκτώ δεν ενοικιάζει αυτοκίνητα για να οδηγήσει, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς απάντησαν λέγοντας ότι τα χρησιμοποίησαν για να κοιμηθούν ή να μιλήσουν τηλεφωνικά με την οικογένεια, τους φίλους και τους πελάτες τους.

Κάποιοι ήθελαν να επωφεληθούν από την ησυχία και την ηρεμία που τους προσέφερε το όχημα, ώστε να παρακολουθήσουν τηλεόραση, να εξασκήσουν τις ικανότητές τους στο τραγούδι ή να δοκιμάσουν τα αγγλικά τους.

Η εταιρεία Orix φαίνεται ότι αποδοκιμάζει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα οχήματά της για οτιδήποτε άλλο λόγο εκτός από την οδήγηση και υπενθύμισε στους πελάτες της την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλεί ένας κινητήρας που παραμένει αναμμένος προκειμένου να βρίσκεται σε λειτουργία ο κλιματισμός ή η θέρμανση του αυτοκινήτου.

«Οι οδηγοί πρέπει να κλείνουν τις μηχανές τους όταν δεν οδηγούν και δεν συνιστούμε να ενοικιάζουν τα αυτοκίνητά τους για σκοπούς άλλους από τη μετακίνηση», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Orix.

Μια έρευνα που διεξήχθη σε 28 χώρες, με τη χρήση εργαλείων παρακολούθησης της σωματικής κατάστασης, διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες στην Ιαπωνία κοιμούνται κατά μέσο όρο για μόλις έξι ώρες και 35 λεπτά τη νύχτα - 45 λεπτά λιγότερο από τον διεθνή μέσο όρο. Αυτό τους κάνει πιο στερημένους από τον ύπνο, ένα φαινόμενο για το οποίο εν πολλοίς ευθύνονται οι υπερωρίες που τους επιβάλλονται ως τιμωρία και οι μακρινές μετακινήσεις.

Μια ξεχωριστή έρευνα του κατασκευαστή προϊόντων υγείας Fuji Ryoki διαπίστωσε ότι το 92,6% των Ιάπωνων ηλικίας άνω των 20 ετών δήλωσαν ότι δεν είχαν αρκετό ύπνο.

Loader