Καινοτομία για τους λίγους

Καινοτομία για τους λίγους

Όλες οι σημαντικές καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές περνούσαν γρήγορα από επιχείρηση σε επιχείρηση και από βιομηχανία σε βιομηχανία

Καινοτομία για τους λίγους

Από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, όλες οι σημαντικές καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές περνούσαν γρήγορα από επιχείρηση σε επιχείρηση και από βιομηχανία σε βιομηχανία, χάρη σε ένα φαινόμενο ενίσχυσης της οικονομίας που ονομάζεται διάχυση.

Σήμερα, ωστόσο, αναφέρει η Wall Street Journal, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι αυτός ο σημαντικός μηχανισμός τόνωσης της ανάπτυξης δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, γεγονός που εξηγεί, σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους, την επιβράδυνση στην αύξηση της παραγωγικότητας που υπονομεύει τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Γιατί σήμερα η αύξηση της παραγωγικότητας χάρη στην καινοτομία, κατέληξε να αφορά μόνον τις μεγάλες επιχειρήσεις. Και αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα καθώς συνδέεται άμεσα και με την αύξηση των μισθών. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Οι λόγοι είναι πολλοί.

Καταρχάς οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν την οικονομική ευρωστία να προβούν σε σημαντικές επενδύσεις στην αυτοματοποίηση και την τεχνολογία.

Σύμφωνα με μια έκθεση του ινστιτούτου McKinsey η πρόοδος, για παράδειγμα, που έχουν σημειώσει στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης οι παγκόσμιοι κολοσσοί της ψηφιακής τεχνολογίας, αποτελεί άπιαστο όνειρο για τους μικρότερους ανταγωνιστές. Εχουν επίσης τη δυνατότητα να λάβουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τις όποιες εφευρέσεις τους και να προσλάβουν τους καλύτερους επαγγελματίες της αγοράς.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η παγκοσμιοποίηση, η οποία στην περίπτωση των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο, ευνοεί περαιτέρω την ανάπτυξή τους.

Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι όλοι όσοι χάνουν τη δουλειά τους λόγω της αυτοματοποίησης, η επιλογή που έχουν συνήθως αφορά κάποια εργασία που δύσκολα μπορεί να αυτοματοποιηθεί αλλά είναι κατώτερου επιπέδου, όπως η παράδοση γευμάτων κατ’ οίκον ή ο καθαρισμός κτιρίων.

Loader