Κίνα: Ο κορυφαίος εξαγωγέας πολεμικών drones στον κόσμο

Κίνα: Ο κορυφαίος εξαγωγέας πολεμικών drones στον κόσμο

Τι αποκαλύπτει σχετική έρευνα

Κίνα: Ο κορυφαίος εξαγωγέας πολεμικών drones στον κόσμο

Έρευνα του ινστιτούτου SIPRI αποκάλυψε πως η πρόοδος της Κίνας στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας επέτρεψε στο Πεκίνο να εξελιχθεί στον νούμερο ένα εξαγωγέα μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μάχης.

Βελτιώσεις στην κινεζική στρατιωτική τεχνολογία τα τελευταία χρόνια επέτρεψαν στη χώρα να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μάχης (UCAV), σύμφωνα με δημοσίευμα που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης Ειρήνη (SIPRI).

Η έρευνα του SIPRI δείχνει ότι την περίοδο 2014 — 2018, η Κίνα εξήγαγε περίπου 153 UCAV σε 13 χώρες, γεγονός που την καθιστά ως το πρωταρχικό εξαγωγέα μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Οι χώρες που στρέφονται στην Κίνα για τα drones της βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή και περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κατά τη σύγκριση των προηγούμενων δεδομένων για τα όπλα που συλλέχθηκαν από το 2009 έως το 2013 και των στοιχείων που συλλέχθηκαν από το 2014 έως το 2018, η Κίνα σημείωσε συνολική αύξηση 1,430% στις πωλήσεις drones, σημειώνουν οι ερευνητές.

Εκτός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι από το 2014 έως το 2018 η Κίνα κατόρθωσε να επεκτείνει την πελατειακή της βάση για τα μεγαλύτερης σημασίας/αξίας όπλα της σε 53 χώρες, συγκεντρώνοντας 12 νέους πελάτες σε σύγκριση με τις 41 χώρες που πουλούσε στο παρελθόν από το 2009 μέχρι το 2013.

Σε μια λίστα με τους 25 μεγαλύτερους εξαγωγείς μεγάλων όπλων από το 2014 έως το 2018, η Κίνα κατέλαβε την πέμπτη θέση, ακολουθώντας τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το Πακιστάν ήταν ο κορυφαίος αγοραστής όπλων του Πεκίνου, αγοράζοντας το 37% των κινεζικών εξαγωγών όπλων. Το Μπαγκλαντές και η Αλγερία αγόρασαν 16% και 11% των όπλων της, αντίστοιχα.

Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία αντιπροσώπευαν το 75% του συνολικού όγκου εξαγωγών όπλων μεταξύ του 2014 και του 2018, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 36% αυτού του μεριδίου των πωλήσεων.

Σημειώθηκε επίσης ότι οι εξαγωγές όπλων της Κίνας είναι περιορισμένες λόγω του γεγονότος ότι «πολλές χώρες δεν θα προμηθευθούν κινεζικά όπλα για πολιτικούς λόγους». Η Ινδία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ απαριθμούνται ως χώρες που δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν κινεζικά όπλα.

Οι πέντε μεγαλύτεροι εισαγωγείς στην περίοδο 2014-2018 ήταν η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Αίγυπτος, η Αυστραλία και η Αλγερία, οι οποίες αθροιστικά εισήγαγαν το 35% του συνόλου των παγκόσμιων εισαγωγών όπλων.

Η Ασία και η Ωκεανία αντιπροσώπευαν το 40% των παγκόσμιων εισαγωγών, ακολουθούμενες από τη Μέση Ανατολή (35%), την Ευρώπη (11%), την Αφρική (7,8%) και την Αμερική (6,2%).

Πηγή

Loader