Το Λουξεμβούργο ζητά την νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ευρώπη

Το Λουξεμβούργο ζητά την νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ευρώπη

Το Λουξεμβούργο καλεί και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να αποποινικοποιήσουν την ινδική κάνναβη για διασκέδαση

Το Λουξεμβούργο ζητά την νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ευρώπη

Πρόκειται, για ένα μέτρο που εντάσσεται στην προοδευτική πολιτική που ασκεί ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ. Τo Λουξεμβούργο έχει υιοθετήσει εδώ και αρκετά χρόνια την ευθανασία, τους γάμους ομόφυλων ατόμων και την αναγνώριση του αποκαλούμενου «τρίτου φύλου».

«Οι πολιτικές που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία 50 χρόνια είναι ξεκάθαρο ότι δεν αποδίδουν. Η πλήρης απαγόρευση κάνει το χασίσι ακόμη πιο ελκυστικό στους νέους. Ελπίζω να αντιμετωπίσουν όλοι την κατάσταση με πιο ανοιχτό μυαλό» λέει ο υπουργός Υγείας της χώρας Ετιέν Σνάιντερ (Etienne Schneider .

Μάλιστα, ο ίδιος υποστηρίζει, σύμφωνα με τον Guardian, ότι πρέπει να αποποινικοποιηθεί και η καλλιέργεια και η χρήση και η πώληση του ναρκωτικού.

Το σχέδιο νόμου στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου αναμένεται να είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες, και μέσα από τα άρθρα του θα ορίζεται ο τρόπος που το ναρκωτικό θα πωλείται και ο φόρος που θα του επιβληθεί.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον Ετιέν, θα προβλέπεται η χρήση μόνο για τους πολίτες του Δουκάτου, προκειμένου να αποφευχθεί ο «ναρκωτουρισμός», ενώ η γλάστρα για την καλλιέργεια στο σπίτι πιθανότατα να είναι ένα από τα βασικά άρθρα του.

Παράνομη στις περισσότερες χώρες

Μπορεί να γίνεται πολύς λόγος για την κάνναβη, τη φαρμακευτική χρήση, την καλλιέργεια, και φυσικά τη χώρα που θα την επιτρέψει πρώτη και θα αποσπάσει κομμάτι του τουρισμού από την Ολλανδία, όμως και σε αυτή τη χώρα η πώλησή της γίνεται παράνομα.

Απλώς η αστυνομία επιτρέπει ή κάνει τα «στραβά μάτια» σε όσους έχουν στην κατοχή τους έως 5 γραμμάρια. Μετά την Ουρουγουάη, η οποία το 2014 νομιμοποίησε πλήρως την ινδική κάνναβη, πέρυσι ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα που άλλαξε τη νομοθεσία της.

Επίσης, η Νότια Αφρική και η Γεωργία έκαναν πιο χαλαρή τη νομοθεσία τους για ατομική χρήση, ενώ πέρυσι η Σρι Λάνκα, η Ταϊλάνδη και η Βρετανία την ενέκριναν υπό συγκεκριμένους όρους. Και θα ακολουθήσουν και άλλες, όπως είχε γράψει το Newsweek.

Γαλλία Η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει την αναθεώρηση των νόμων περί ναρκωτικών σε σχέση με τη μαριχουάνα, σύμφωνα με το France 24. Τα προϊόντα που περιέχουν 0,2% ή λιγότερη (THC, τετραϋδροκανναβινόλη), επιτρέπεται νομίμως να πωλούνται.

Ιταλία Ενώ η ιατρική μαριχουάνα είναι ήδη νόμιμη στην Ιταλία, πολλοί πολιτικοί πιέζουν και για τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής ινδικής κάνναβης. Η πρόταση έχει κάνει τον δρόμο της μέσω του εθνικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με την CTV News. Ωστόσο, παραμένει να δούμε αν θα υποστηριχθεί και από τους νομοθέτες.

ΗΠΑ Παρά το γεγονός ότι είναι νόμιμη για ψυχαγωγική χρήση σε 10 Πολιτείες, η ινδική κάνναβη εξακολουθεί να απαγορεύεται πλήρως από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει τη νομιμοποίησή της.

  • Με πληροφορίες από Euronews, Guardian, Newsweek Protagon
Loader